Keresés ebben a blogban

2011. április 2., szombat

Mennyei eledel-avagy bazsalikom-pestos sajtos csirkehús zöldségpörköltes bulgurral


Mennyei eledel

Hozzávalók: 4 főre
- 1 kg csirkemellfilé
- fél üveg bazsalikomos pesto(Alnatura,DM)
- olívaolaj
- 20 dkg házisajt (ízesítetlen)
- 3/4 csomag bulgur
- 2 evőkanál szezámmag
- 1 hosszú póréhagyma
- 6 darab vastag sárgarépa
- 1 cukkini
- 1 újhagyma
- garam masala fűszerkeverék
- 8 szem zöld kardamom
- őrölt fűszerek: koriander, oregano, zsálya, lestyán és tengeri só

A csirkemellfiléket szeletekre vágjuk és kiklopfoljuk.Mindegyik filét kiskanállal bekenünk  a pestoval,de csak az egyik oldalát.Egy olívaolajjal kikent tűzálló tálba fektetjük őket. A házisajtot vékony csíkokra vágjuk és mindegyik hússzeletre 2-3 csíkot teszünk.Alufóliával lefedjük és sütőben kb. 45percig sütjük.Gázsütő 2-es fokozata elég!
Közben a bulgurt a csomagján lévő utasítás szerint zöldfűszeres (= oregano,zsálya, lestyán és só ízlés szerinti keveréke) vízben megfőzzük,majd fedővel letakarva pihentetjük.
Közben előkészítjük a zöldségeket. A póréhagymát megtisztítjuk,végeit levágjuk és felkarikázzuk. A répákat meghámozzuk és 2-3cm-es vastag csíkokra vágjuk. A cukkini végeit levágjuk és megmossuk,majd vastag csíkokra vágjuk. Az újhagymát is 2-3cm-es darabokra vágjuk.
A szezámmagot kevés olívaolajon megpirítjuk,majd hozzáadjuk a póréhagymát.Kicsit megpirítjuk. Erre jön a répa,amit 2-3 percig pirítunk,majd megszórjuk ízlés szerint sóval és a garam masalával.Beledobáljuk a kardamomot és újabb 3percig pirítjuk.Ezután hozzákeverjük a cukkinit és 2 percig pirítjuk.Öntünk rá 3 dl vizet,elkeverjük és így hagyjuk párolódni-kb. 15 perc.Villával ellenőrizzük,hogy megpuhultak-e a zöldségek.Ha már majdnem puha,gyorsan hozzáadjuk a feldarabolt újhagymát.Így hagyjuk még 3 percig puhulni,de ne legyen nagyon puha,csak éppen a villa át tudja szúrni a répát.Roppanósan puha legyen!
Miután a  zöldségpörkölttel elkészültünk,a megpuhult bulgurt egy nagy keverőtálba öntjük és hozzákeverjük a  sült zöldségeket.A zöldséges bulgur tetejét még hideg bazsalikomos pestóval díszítjük. Ez így magában is fogyasztható,isteni finom!
Közben a húsunk is megsült.Tálalás fejenként: 2darab sajtos petos hús szelet és bulguros sült zöldségek.
Ha fejenként csak egy szelet húst teszünk ki,akkor még több embernek elég,vagy többszöri étkezésre.
A zöldséges bulgur jó nagy adag,így bőven jut belőle mindenkinek!
Laktató ínyenc étel,amit érdemes kipróbálni!


Jó étvágyat!







2 megjegyzés: