Keresés ebben a blogban

2011. május 24., kedd

'Nagyon finom illatok terjengenek!'-Borsó és krumpli paradicsomosan (Αρακας λαδερος)

A párom csak annyit tudott mondani: ,,Kincsem,nagyon finom  illatok terjengenek":))
Hát,igen,itt egy újabb görög recept,szintén a krétai Fetától  !Azt írja,hogy ez az étel a görögök főzeléke.(Bővebben erről olvashattok a nevére kattintva,az oldalán görgetve lefelé az egérrel.)
Isteni finom ez is,mint minden görög étel,nagyon egyszerű és egészséges.Nincs benne semmi mű.Ha pedig netán vega tévedne az oldalamra,hát neki pont jól jöhet ez a recept.
Én most kihagytam a Feta  által említett kaprot,mert nem kaptam,csak petrezselymet használtam és nagyobb adagot készítettem, nem is méricskéltem közben,csak úgy tessék lássék módon adagoltam a krumplit és  a borsót.




Borsó és krumpli paradicsomosan  (Αρακας λαδερος) -a krétai Fetától

Hozzávalók:
- mirelit zöldborsó (Feta receptjében 20-25 dkg,én csak úgy találomra vagy 3 marékkal adagoltam)
- krumpli( Feta szerint 30-35 dkg krumpli közepesre kockázva-én újkrumplit vágtam fel,vagy 15 darabot,kisebbet-nagyobbat)
- 1 fej közepes vöröshagyma
- paradicsomszósz (én natúr sűrített paradicsomot használtam, mindenféle mesterséges anyag nélkül, nekem 3 dl kellett-Fetának 2 dl)
- víz (Feta receptjében 2 dl,nekem 3 dl)
- 1 csokor petrezselyemzöld
- kapor (én most kihagytam)
- só
- őrölt  feketebors
- olívaolaj(kb. 0,5 dl)

A hagymát apróra kockázzuk és olajon a krumplival és borsóval együtt kb. 2-3 percig dinszteljük. Sózzuk és borsozzuk,majd hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet és kaprot.
Felöntjük paradicsomszósszal és vízzel. Éppen,hogy ellepje  a zöldségeket. Megvárjuk,hogy felforrjon és lassú tűzön főzzük tovább.Én félig lefedtem,néha megkavargatjuk és ha kell pótoljuk a vizet.Kb. 1 óra  a főzés -nekem 50 perc elég volt,hogy megpuhuljon és a szósz jól besűrűsödjön. 

Melegen tálaljuk!

Jó étvágyat!

Kalí órexi!







2 megjegyzés:

  1. Nagyon imádom ezt az ételt, nagymamán sokat főzte, de egy picit hígabbra készítette. Nagyon guszta az általad készített étel.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen a díjat!Megyek is érte mindjárt!:)

    Mrita!-tényleg nagyon finom lett,jófajta találmány!Igen,hígabbra is készíthettem volna,de a főzeléket is sűrűn szeretjük,így hát ez is az lett:)

    VálaszTörlés