Keresés ebben a blogban

2011. november 13., vasárnap

Rozmaringos libacomb sütőtökchutneyval - avagy Márton napi libaság


Petim  ma 12051 napos:) A mai ebéddel még mindig őt ünnepeltük-ketten-, a Márton napot is megültük libával és magát az életet is ünnepeltük meghitten.


Ez megint egy afféle "életemben először" stílusú ebéd lett: vagyis most ettem életemben először libacombot. Sikerült olcsón hozzájutni 2 darab hízott példányhoz,s azt hiszem nem ez lesz az utolsó,mert igencsak ízletes!
Zsuzsiéktól a múltkor kaptunk egy szép hófehér terítőt,amit ma szépen felavattunk.A liba mellé Badacsonyi szürkebarát 2010-es évjárat dukált,amivel szintén Zsuzsim lepett meg minket a tavaly nyár emlékére.


A libacombot nagyon egyszerűen készítettem el,mellé viszont egy nem hétköznapi chutney társult,amit a legfrissebb Szufléból néztem ki-Mautner Zsófihttp://chiliesvanilia.blogspot.com/  szerzőjétől.
Igazán pikáns lett a liba mellé.Hajdinával ettük,amelybe friss rozmaringot és bazsalikomot szórtam.


Rozmaringos libacomb sütőtökchutneyval 

Hozzávalók 2 főre:

- 2 db hízott libacomb
- 1 evőkanál kacsazsír
- só
- bors
- őrölt rozmaring
- friss rozmaring

Sütőtökchutney:

- 50 dkg felkockázott sütőtök
- fél citrom leve
- 1 narancs leve és reszelt héja
- fél kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál kurkuma
- só
- bors

A körethez.

- 200ml hajdina leöblítve
- só
- 1 szál friss rozmaring
- 1 levél friss bazsalikom

A libákról a bőrt eltávolítjuk,de aki szereti hagyja rajta.Egy tűzálló fedeles jénait kacsazsírral kikenünk.A Libacombokat sózzuk,borsozzuk és őrölt rozmaringgal fűszerezzük,majd a jénaiba fektetjük.Egy-egy szál friss rozmaringot helyezünk rájuk és sütőben lefedve puhára,kissé ropogósra sütjük-kb. 1óra.
Közben elkészítjük a chutneyt.Ehhez a sütőtökkockákat egy lábasba tesszük,hozzáadjuk a  citromlevet,a narancslevet és héját, a fűszereket és annyi vizet,hogy éppen csak ellepje. Erős lángon kb. 15 percig főzzük,amíg a sütőtök megpuhul.Villával összenyomkodjuk.Én pár levél friss bazsalikomot is kevertem hozzá-a Zsófinál is volt vmi hasonló a fotón.Kis szuflés tálkákba szervírozzuk a liba mellé.
A körethez a hajdinát kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük a fűszerekkel és a liba mellé adjuk.

Jó étvágyat!


9 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom. Szép a fotó is.
    Én is hasonlót készítettem Márton napra. Ha van kedved, nézz be hozzám.
    Egyébként örülnék, ha regisztrálnál a Paprika&Tomato Gasztrotoplistámba.

    VálaszTörlés
  2. Boldog szülinapot Petinek. Az étel biztosan nagyon finom, mert nagyon guszta. Szépek a fotók és a blogod, öröm hozzád benézni.

    VálaszTörlés
  3. Még nem ettem libacombot, de az általad elkészítettet látva, megjött a kedvem hozzá.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon ínycsiklandozó fogás.

    VálaszTörlés
  5. Mennyei ebédetek volt, és milyen jó ilyen meghitt kettesben! Mi meghitt négyesben szoktunk lenni, nincs rá módunk, hogy kicsit leadjuk a gyerkőcöket, bár nem is szívesen válunk meg tőlük! :D Sajnos a családi és ismerősi körünkben nem tartotta senki a Márton napot, így most szembesültem vele a blogok oldalait olvasva, hogy miről maradtunk le eddig! Így ma ebédre elmentünk a régen nem látott éttermünkbe egy liba ebédre! Isteni volt, de ennyi pénzből több ebédet is kihozok! Nem baj, majd jövőre! :)) Nagyon szépen terítettél és tálaltál! Hangulatosak a képek, Peti neked meg utólag is egészségedre! :DD

    VálaszTörlés
  6. Köszi Mindenki!
    Barbi!Életünkben először tartottunk Márton napot,ha ezt annak lehet nevezni:)Igen,az éttermekkel az a gondom nekem is,hogy sokkal olcsóbban el tudom itthon készíteni az ételt,mint amilyen áron ők adják.Ezért nem szoktunk mi járni,csak max.egy évben egyszer a házassági évfordulónkon.Most kivételes volt a múltkori,de akkor meghívottak voltunk.
    Petim köszöni szépen!:)

    VálaszTörlés
  7. Isten éltesse az ünnepeltet!:)
    Az ételek ínycsiklandozóan gusztusosak!:)

    VálaszTörlés
  8. Szia Kriszta, nagyon szuperül néz ki!:) és gratula a blogodhoz! szia, Zsófi

    VálaszTörlés