Keresés ebben a blogban

2011. december 26., hétfő

Kelet varázsa Hal curry és Forralt bor-Karácsony 2.napjára

Ebédre lightosabb ebédet ötlöttem ki,ami megint csak saját ötlet,egy indiai-arab keverék,ezért is neveztem el a Kelet varázsának. Hal curry,egy lightosabb karácsonyi főétel.
Ebéd után volt egy 1,5 órás sétánk fel a hegyünkre és vissza,majd itthon nemrég forralt bort készítettem,s most éppen azt kortyolgatom.Isteni finom lett ám!Kicsit reform:)

Kelet varázsa hal curry áfonyás-kardamomos kuszkusszal és uborkasalátával
3-4 főre

Hozzávalók a Hal curryhez:

- 1 kg tengeri halfilé
- 2 gerezd fokhagyma
- Madras curry fűszerkeverék
- 1 pohár sűrű natúr joghurt
- só
- olívaolaj
- 4 db sárgarépa
- 1 citrom leve

A körethez:

- 300ml kuszkusz
- garam masala fűszerkeverék
- 2 nagy marék aszalt vörösáfonya
- só
- 4-5 db zöld kardamom magja

A salátához:

- 3-4 nagy marék reszelt uborka
- só
- 4 nagy kanál natúr joghurt
- garam masala

A kiolvasztott halfiléket felkockázom és a madras curry fűszerrel jól beszórom. Erre jön az átnyomott fokhagyma, ízlés szerint só és a joghurt.Jól összekeverem és fél órára pácolódni hagyom. Olajat melegítek és azon kicsit megpárolom a megpucolt és cikkelyekre vágott sárgarépát. Hozzáadom a pácolt halat és puhára párolom/sütöm.
A kuszkuszt másfélszeres vízzel leöntöm és fűszerezem garam masalával,sóval. Hozzáadom az áfonyát és  a kardamommagokat és puhára párolom az egészet.
A saláta hozzávalóit ízlés szerint a fűszerekkel elkeverem és a Halas curryhez adom.

Jó étvágyat!



Forralt bor (reformosan)
2 főre


Hozzávalók 2 főre:

- 500ml száraz/félszáraz vörösbor
- 3 evőkanál nyírfacukor ( alacsony a glikémiás indexe)
- 2 szem egész ánizs
- 2 rúd fahéj
- 4 szem egész szegfűszeg
- 2db zöld kardamom magja
- 2 nagy szelet narancs
- 2 kis szelet citrom

A narancs és citrom nélkül az összes hozzávalót felforraljuk. Amikor már forr,hozzáadjuk a gyümölcsöket és 2 percig hagyjuk összeforrni.Elzárjuk a gázt és pár perc pihentetés után átszűrjük és poharakba szedjük.

Boldog Karácsonyt!!!












4 megjegyzés:

  1. Gratulálok, a halcurry és a forralt bor is istenien néz ki. Szépek a fotók is. Neked is Boldog Karácsonyt!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó a recept, köszi szépen. Ilyen hidegben jól esik egy kis forraltbor. Amúgy ajánlok egy hasznos oldalt, ahol sok infót találhattok borokról http://minu.me/-vinopedia

    VálaszTörlés