Keresés ebben a blogban

2011. június 30., csütörtök

Heti főzőcske-Rizses karfiolkrém főzelék, Kedvenc lecsóm,Uborkasaláta és egy új díj

Kezdem rögtön a Rizses karfiolkrém főzelékkel: az ötletet a Kiskegyed Konyhája mostani száma adta, méghozzá a Mit ehet a baba cikknél találtam:)Úgy gondolom,hogy nem csak babák ehetik,nekünk annyira bejött,hogy Petim rögtön 4szer is szedett:)Ezt még kedden készítettem.Annyiban tértem el az eredeti receptből,hogy sokkal többet készítettem és frissen reszelt szerecsendióval ízesítettem.
Szóval Anyukák és Mindenki,hajrá!Próbáljátok ki!Nagyon jó,mert liszt és tejmentes.


Rizses karfiolkrém főzelék Kriszta módra

Hozzávalók:
- 1 hatalmas fej karfiol
- 1 pohár basmati rizs
- 1 csokor petrezselyemzöld
- forró víz
- só,szerecsendió ( babáknál a szerecsendiót hagyjuk el!)
- reszelt sajt (edami,trappista vagy akár füstölt is lehet)
- továbbá: botmixer

A karfiolt rózsákra szedjük és megtisztítjuk.Sós vízben nagyon puhára főzzük.(Én 2-t kivettem és egészben hagytam,a tányér közepére helyeztem és arra öntöttem a főzeléket.) Közben a rizst is puhára főzzük.A petrezselymet megmossuk és apróra vágjuk.A nagyon puha karfiolt kiszedjük,főzőlevét kiöntjük.(nem szabad felhasználni,mert mérgező anyagokat tartalmazhat!) A karfiolt villával nagyjából összetörjük.Hozzáadjuk a rizst és  a petrezselyemzöldet. Jól elkeverjük.Elővesszük a botmixerünket és a karfiolos -rizses elegyet kanalanként  a botmixer poharába tesszük,ne tele!Kevés forró vizet adunk hozzá és botmixerrel pürésítjük.Kiöntjük egy mély kínálótálba,majd jöhet az újabb adag pürésítése,és így haladunk tovább.
A legvégén frissen reszelt szerecsendióval ízesíthetjük.Kevesebb kell belőle,mint az eleve őrölt szerecsendióból,mert nagyon intenzív az íze.Ha kell,sózzuk is!
Tányérra szedve reszelt sajttal vastagon megszórva tálaljuk.

Jó étvágyat!


Kedvenc lecsóm


Én így készítem:2 főre:
Olívaolajat teszek egy nagy serpenyőbe,majd rávágok vagy 4-5 vöröshagymát,karikára. Erre jön kb. 6 paprika karikára vágva,sózom,borsozom.Így sütöm és párolom.Ha kicsit összeesett,jöhet rá vagy 7-8 db cikkekre vágott paradicsom.Időnként megkavarom,és puhára párolom az egészet. 4 friss bazsalikomlevelet széttépek és hozzáadom.Isteni illata van!Még egy kis rozmaring ágat is felhasználok,leveleit a lecsóba keverem és még pár percig rottyantom. 5tojást felverek és ráöntöm az egészre.Kevergetem és amikor a tojás mindenhol megsült,elzárom.Pár perc múlva tálalom.Csak így egyszerűen szeretem, kolbász vagy más egyéb nélkül.
Tegnap ez volt az ebéd:)

Jó étvágyat!





Uborkasaláta

Ma készült,pörkölt mellé Petimnek.


Hozzávalók 2 főre: Így készítettem:
- 6 vastag salátának való uborka
- só ízlés szerint
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál ecet ( 15%-os)
- őrölt fekete bors ízlés szerint
- pár csepp olívaolaj
- tejföl vagy sűrű natúr joghurt
pirospaprika

Az uborkákat vékonyan meghámoztam és nagyon vékonyra legyalultam.Egy nagyobb tálba tettem.Sóztam, cukorral édesítettem és elkevertem. Hozzáadtam az ecetet , a borsot és pár csepp olívaolajat. Jól elkevertem.Tálalásig hűtve hagytam.Tálaláskor 2 kanál tejföl vagy mai esetben görög natúr joghurt dukál 1-1 adag tetejére,és hogy még szebb legyen,megszórtam kevés pirospaprikával. 
Pörkölt mellé kiváló!De magában is,szerintem.

Jó étvágyat!





És a kedvenceim: Muszáj volt lefotózni:)



Örülök,hogy  a tegnapi rusztikus sütim és az általam indított Gyermekkorom kedvenc ételei játék is sokak kedvét elnyerte!Olvasgatom ám rendesen a többiekét!.)


Díjat  is kaptam  a héten:
méghozzá két bloggertől is:
és
Mindkettőtöknek Nagyon Köszönöm!
Ajánlom Minden Kedves Olvasómnak kettőjük blogját!
Nézzetek be hozzájuk is!

A díj pedig:



A díj szabályai:

1. Köszönd meg akitől kaptad. 

2. Írj egy postot.
3. Küldd tovább 12 blognak ha annyit érdemesnek tartasz.
4. Értesítsd a kiválasztott blogokat. 

Az általam díjra választott blogok pedig:









Én most nekik küldeném.Nincs 12,de most rájuk gondoltam!

2011. június 29., szerda

Boldog Névnapot süti: Rusztikus gesztenyés-cseresznyés leveles párna

Ma ünnepli a párom a névnapját,így itt is Nagyon Boldog Névnapot Kívánok Kincsem! és az összes Péter Olvasómnak is!!!
Petimnek készült ma ez a csemege.Hú,de jó lett! Olyan finom,hogy ezt mindenkinek ki kell próbálnia!Magam találtam ki még tegnap este,s még mindig a gesztenyés témánál maradtam,viszont bevetettem egy újdonságot,egy tésztarácsozó hengert.




Rusztikus gesztenyés-cseresznyés leveles párna

Hozzávalók:
- 3csomag Maroni Fehérarany gesztenyepüré 
- 1 kupica rum
- 5 evőkanál szőlőcukorpor
- 2 marék fekete cseresznye + a tetejére össz. kb. 70 db.
- 2 csomag leveles tészta
- 1 tojás

Először a tölteléket készítjük el: Ehhez a felengedett gesztenyepürét kézzel szétmorzsoljuk, beledobáljuk a 2 marék magozott cseresznyét ,a rumot és a szőlőcukrot. Kézzel jól eldolgozzuk az egészet. Az egyik leveles tésztát kinyújtjuk és  9-10 darab nagyobb négyzetet vágunk belőle. A négyzeteket sütőpapíros tepsikbe ( én szilikonsütőlapot használok) sorakoztatjuk. A négyzetek széleit körben felvert tojással vékony csíkban bekenjük. A gesztenyés töltelékből jó púpos adagokat teszünk mindegyik négyzet közepére. Ezután mindegyik halomra magozott feketecseresznye szemeket teszünk, 8-9-et mindre.A másik tésztát ezután nyújtjuk ki és abból is 9-10 nagyobb négyzetet vágunk. Mindegyik négyzeten áthúzzuk a rácsozó hengert és egy kicsit széthúzzuk a tésztát,hogy láthatók legyenek  a rácsok.Óvatosan felemeljük a rácsos darabot és befedjük vele  a töltelékes négyzeteket.A széleket lenyomogatjuk,vagyis hozzányomjuk  a tojásos alsó tésztához. A maradék tojással átkenjük a tészta tetejét és oldalát,majd előmelegített sütőben addig sütjük,amíg szép aranybarna lesz. Porcukorral meghintve tálaljuk.Langyosan is ,hidegen is igazán Mennyei!És hogy egész nap milyen finom illat van a konyhában!:)No és milyen szép látványt nyújt!

Jó étvágyat!

Képek:
Nagyításhoz katt a képekre!

az isteni gesztenyés töltelék

a tésztarácsozó henger és a végeredmény

frissen sült






2011. június 27., hétfő

Gesztenyés receptek receptversenyre: Pikáns gesztenyés pástétomtorta és Rumos-meggyes gesztenyekrémes

Először is mindkét fent említett recept a saját találmányom. Mindkettő receptversenyre készült.Pár hete kaptam egy nagyon kedves invitálást Gesztenyés receptversenyre, a Prima Maroni Kft. és a SPAR Csoport közös kreatív receptversenyére.Részletek az alábbi weboldalon: www.gesztenyepure.hu .A szabály az volt,hogy a Príma Maroni Kft. gesztenyés termékeit kell felhasználni a receptekhez.A fotón szerepelnie kellett a felhasznált gesztenyés terméknek és a receptben meg kellett említeni egy-egy Spar márkaterméket is.
Én 2 kategóriában indulok: Főétel és Desszert. A nyereményről is az előbb említett linken olvashattok!További gesztenyés receptekért látogassatok el ide: www.gesztenyepure.hu és ajánlom a Maroni oldalát is: www.maroni.hu .

Főételem: Pikáns gesztenyés pástétomtorta: Minden ízében különleges gesztenyetortáról lesz most szó.Pikáns és nagyon ízletes nem csak ínyenceknek. Torta,de nem a megszokott értelemben.Sós és édes egyben.Főbb összetevői: a gesztenyemassza, a pulykamáj és az aszalt szilva. Mind három domináns és evés közben egymás után érződnek az ízek. Ezek együttes harmóniája pompás ízvilágot alkot.


Hozzávalók: 6 főre
- 85 dkg pulykamáj
- 1,5 csomag Prima Maroni gyorsfagyasztott gesztenyekészítmény édesítőszerrel (250g)
- Spar extra szűz olívaolaj ( Coupage Selction, kiszerelés 500ml)
- 200 g aszalt szilva,plusz a díszítéshez 25 db ( házi aszalt szilva vagy készen vett aszalt szilva)
- 1 csomag készen vásárolható leveles tészta (500g)
- 1 kupica rum
- 1 kiskanál fahéj
- szárított bazsalikom
- majoránna
- őrölt fekete bors
- só

A májat feldaraboljuk és egy lábasba tesszük. 3 evőkanál olívaolajat öntünk rá és ízesítjük sóval,borssal, majoránnával és bazsalikommal.( 1-1 kiskanálnyit mindből).Gyakran megkevergetve puhára pároljuk.Ezután a kész meleg májat 200g aszalt szilvával krémesre verjük robotgéppel.A masszát egy keverőtálba öntjük és meglocsoljuk a rummal és megszórjuk  a fahéjjal.Az egészet jól elkeverjük.Ezután hozzámorzsoljuk a felengedett gesztenyepürét és fakanál segítségével jól eldolgozzuk  a pástétomot.
A kiengedett leveles tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk és egy vajjal kikent magas falú,cakkos szélű piteformába egyengetjük. A tészta alját villával sűrűn megszurkáljuk.,majd a pástétomot kanállal ráterítjük.A tetejét elegyengetjük és kirakjuk körben és a közepét aszalt szilvával. Előmelegített gázsütőben 1-2 fokozat között 30 percig sütjük,amíg a tészta széle kicsit barnulni kezd. Sütés után fél órát pihentessük hideg kövön,majd melegen szeleteljük. Nagyszerű és pikáns főétel!

Jó étvágyat!

Fotók: nagyításhoz katt a képekre!











Desszertem: Rumos-meggyes gesztenyekrémes: Nem csak látványra,de ízre is pompás desszert.Nyári,finom rumos meggyes,gesztenyés-mascarpones krém ékesíti belül,a tetején tejszínhab és rumba áztatott meggyszemek díszelegnek.Nem lehet ellenállni neki.A meggyes gesztenyekrém a süti lelke,gyönyörű színével egy vidám,nyári,finom illatú és pompás ízű desszertet eredményez.Az embernek máris jobb kedve lesz,ha rápillant a bolondos rumos meggyszemekre.




Hozzávalók a tésztához:

- 20 dkg Rama
- 20 dkg kristálycukor
- 1cs. vaníliáscukor
- 4 tojás(  Spar Natur Pur Bio tojás :M-L, 53-73g 6 darabos kiszerelés A minőségű osztály)
- csipet só
- 2 evőkanál rum
- 1 citrom reszelt héja és felének leve
- 25 dkg liszt
- 15 dkg étkezési keményítő
- 1 csomag sütőpor (Spar Budget sütőpor 12g kiszerelés)

Hozzávalók a krémhez: 

- 2 marék rumba áztatott magozott meggy
- 2 csomag Maroni Fehérarany Gesztenyepüré (250g-os kiszerelés)
- 500g mascarpone
- 9 evőkanál porcukor
- 200ml habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 2 csomag lapzselatin 

Hozzávalók a díszítéshez:

- 200ml tejszínhab
- 1 csomag habfixáló
- 1 evőkanál porcukor
- kész tejszínhab ( fújhatós)
- kb.50 db rumba áztatott meggy

A tésztát készítjük el először. A szobahőmérsékletű Ramát  a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, a sót, a rumot és a citrom héját, levét. A lisztet elkeverjük a sütőporral és az étkezési keményítővel , majd az egészet a vajas krémhez keverjük. Sütőpapíros tepsibe helyezzük a masszát ,tetejét elegyengetjük és előmelegített sütőben gázsütő 1-2 fokozata között 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük,hogy a közepe is jól átsült-e.Sütés után pihentetjük,hűtjük.Később két lappá vágjuk középen a tésztát. Ezek közé jön  a töltelék. 
A krémhez a 2 marék előzetesen rumba áztatott meggyet a mascarponével és a porcukorral jól elkeverjük. Hozzáadunk 8 evőkanál porcukrot és a 2 csomag gesztenyepürét is belemorzsoljuk.Az egészet elektromos habverővel vagy fakanállal jó krémesre dolgozzuk. A 200ml habtejszínt 1 evőkanál porcukorral és  a habfixálóval keményre verjük és lazán a gesztenyés krémbe keverjük vigyázva ,hogy ne törjön össze  a tejszínhab. Az egészbe hideg zselatint csurgatunk és azzal is elkeverjük. A zselatint előzőleg a csomagon lévő utasítás szerint feloldjuk. A krémet a tésztára kenjük,vagyis megtöltjük. A tészta tetejét ráillesztjük. A sütink tetejét tejszínhabbal kenjük be. Ehhez 200ml tejszínhabot, 1 cs. habfixálót és 1 evőkanál porcukrot kemény habbá verünk. 
Díszítés kész fújható tejszínhabbal,átlósan becsíkozzuk és az így kialakult kockákba egy-egy rumban ázott meggyszemet teszünk. Hűtőben 4-5 órát pihentetjük,de akár 1 éjszakát is maradhat bent.

Jó étvágyat!












gesztenyekrém


a tészta


2011. június 26., vasárnap

Basil pesto chicken with vegetable stew

Vagyis: Bazsalikom pestos csirke zöldségpörkölttel.



Hozzávalók:
- 1 kg zöldbab(jelen estben most sárga)
- 4 vastag sárgarépa
- 1 hosszú cukkini
- 1  nagy csokor petrezslyem
- olívaolaj
- 1 kg csirkemellfilé
- Alnatura bazsalikomos pesto
- 6 szelet mozzarella sajt
- fűszerek: só, bors, bazsalikom, rozmaring, oregano és Harissa fűszerkeverék( www.fuszeraruhaz.hu )

A csirkemelleket kiklopfolom és a Harissa fűszerkeverékbe forgatom.Egy tűzálló olajjal kikent formába sorakoztatom őket és tetejüket kanál segítségével megkenet egy-egy evőkanál pestoval. A mozzarellát széttépkedem és a húsra pakolom. Mehet a sütőbe 1 órára!
A pörkölthöz a babot megpucolom,megmosom és félbe vágom.Egy nagy edénybe rakom. Erre jöhet a megpucolt és megtisztított karikára vágott sárgarépa és  a cukkini. Kevés olajjal megöntözöm és elkezdem sütni az egészet. 10 perc után 2 pohár vizet adok hozzá,majd így párolom  és időnként kavargatom. Újabb 10 perc után apróra vágott petrezselymet adok hozzá és addig sütöm/főzöm így,amíg villával átszúrhatóvá válik mindben zöldség.Ha egy kicsit roppanós marad,az nem baj!A csirke mellé tálalom köretként.

Jó étvágyat!


2011. június 19., vasárnap

Egyensúly meggyes piskóta, A pagoda karfiol esete és Egres dzsem

Most 3 ételről lesz szó.
1. Egyensúly meggyes piskóta: azért adtam ezt a nevet neki,mert tésztájának összetevői egyensúlyban vannak egymással. Mindenből ugyanannyi van benne.A meggy persze több,no de az már  a töltelék.Isteni finom,könnyű,meggyes pite/piskóta.Nem igényel nagy ügyességet és előkészületet,bármikor gyorsan összedobható.
2. A pagoda karfiol esete: Ismeritek a pagoda karfiolt?Nos, vettem egyet belőle.Nagyon szép,mint egy hatalmas virág.Csirke mellett sült,mindjárt meglátjátok mi kerekedett belőle.Nagyon,de nagyon ízletes,finom étel!Saját kreáció.
3. Egres/piszke dzsem: Nos ezt még a múlt héten készítettem,10 darab mindenféle nagyságú üveggel lett belőle.Nem túl édes,kicsit fanyar,üdítő,friss dzsem,Petim nagy kedvence lett.Az első dzsemfalatok néhány vajas kenyéren  terítve haladtak végső útjukon:)

A fotókat ismét ki lehet nagyítani,ha rákattintotok!



Egyensúly meggyes piskóta

Hozzávalók:
- 60 dkg magozott meggy
- 6 tojás
- 6 evőkanál liszt (+ 2 evőkanál)
- 6 evőkanál cukor (+ 2 evőkanál)
- 3/4 csomag sütőpor

A kimagozott meggyet 2 evőkanál cukorral elkeverjük és 2 evőkanál liszttel is.A liszt azért jó,mert így nem fog minden meggyszem a tészta aljára kerülni  sütés közben.
A tojások fehérjéből kemény habot verek,majd félreteszem. A sárgájákat elektromos habverővel fehéredésig verem úgy,hogy közben adagolom hozzá a 6 evőkanál cukrot. Ehhez apránként fakanállal hozzádolgozom a kemény fehérjét,de csak lazán,óvatosan,hogy habkönnyű legyen. Ezután kanalanként hozzákeverem a sütőporral elkevert lisztet.A legjobb,ha hozzászitáljuk,így nem lesznek csomók benne.
Zsírozott,lisztezett tepsibe öntjük és kicsit elegyengetjük,megrázzuk,hogy mindenhová egyenletesen jusson a tésztából.Erre dobáljuk egyesével a meggyszemeket.
Előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.(1,5 fokozaton),A vége felé ellenőrizzük hurkapálcával hogy  a közepe is átsült-e. De előtte sütés közben ne nyissuk kis  a sütő ajtaját.Miután kihűlt,szeleteljük.
Porcukorral meghinthetjük tálalás előtt.

Jó étvágyat!

Készül  a piskóta

Irány  a sütő!

Elkészült















A pagoda karfiol esete

Íme  a pagodakarfiol:




Története:
A karfiolt gyakran emlegetik a káposztafélék királyának is. Feltehetően Kínából származik,
 és onnan került át a Közel-Keletre, majd a XII. században szíriai káposzta néven került 
Spanyolországba, ahonnan Olaszországon keresztül kezdte meg lassú hódító útját Európában.
 A káposztafélék nagy családjába tartozó karfiol számos színben pompázhat, lehet zöldes, fehéres,
 pirosas és lilás beütésű is. A leghíresebb karfiolrokon a zöld romanesco, mely fűszeresebb
 és kevésbé káposztaízű.
Kezdetben a karfiol teniszlabda méretű volt és a termesztési kísérleteknek köszönhetően
 érte el mára a nem ritkán futball labda nagyságú méretet.
Élettani hatások:
28 kcal, 118 kJ/100 gramm
A karfiol káliumot, vasat, és cinket tartalmaz, de ezeken kívül jó forrása az 
A-, és C-vitaminoknak is.
Fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek ideális. Szénhidráttartalma kevés, de telít.

 Fajták:
A karfioloknak rengeteg fajtáját kísérletezték ki.
Ezek közé tartozik a Brokkolifol, vagy a pagoda karfiol.
De ezeken kívül is sok fajta létezik, melyek főleg méretükben
 és színükben különböznek.
Kapható zöld, néha pedig lila karfiol is, sőt már termelnek kék 
színű karfiolt is. Színét az antocián, adja, ami vöröskáposztában 
és a kék karalábéban is megtalálható.



Brokkolifol:
Ez a brokkoli és a karfiol kereszteződéséből származik, 
halványzöld színű és lágy ízű. Ugyanúgy készíthető el,
 mint a sima karfiol.
Padogakarfiol:
Hasonlít a brokkolifolhoz, zöld vagy fehér színű, kicsi.
Forrás:  www.biochef.hu  



És amit készítettem:

Currys csirke póréhagymán sülve pagodakarfiollal, petrezselymes,zöldséges bulgurral 

Hozzávalók:

- 1 fej pagodakarfiol
- 6 szál sárgarépa
- 1 nagy fej karalábé
- fél csomag bulgur (helyette rizzsel is lehet)
- 1 nagy csokor zöldpetrezselyem
- 2 nagy szál póréhagyma
- olívaolaj
- só
- 6 db csirkemellfilé
- madras curry fűszerkeverék ( www.fuszeraruhaz.hu )
- 4 szelet szeletelt mozzarella

A húst a curry fűszerkeverékkel ízesítem.A póréhagymát felkarikázom és egy olívaolajjal kikent tepsi közepére sorakoztatom. Erre jönnek a csirkeszeletek.A pagodakarfiolt megpucolom,megmosom és a csirke köré 2 sorban felsorakoztatom és meghintem sóval.A csirkére jön a sajt,melyet először megtépek és kis darabokat teszek a húsra. Kicsit még a tetejét megöntözöm olajjal és alufóliával lefedve mehet a sütőbe.Kb. 1 óra kell neki,hogy megpuhuljon.
Köret: 
A bulgurt sós,és apróra vágott zöldpetrezselymes vízben puhára főzzük a csomagon lévő utasítás szerint,majd lefedjük és hagyjuk pihenni.A répát és  a karalábét megpucoljuk és felkockázzuk,majd külön-külön enyhén sós vízben addig főzzük,amíg villával átszúrhatóvá válik.Ne legyen nagyon puha!Mindkét zöldséget hozzákeverjük a puha bulgurhoz.Szemet gyönyörködtető lesz a látvány!:)Én a látvány fokozásáért egy pudingos műanyagformába adagoltam belőle és azt borítottam a tányérra.Nagyon jól mutat!

Jó étvágyat!





Egres/Piszke dzsem


Hozzávalók:
- 2,75 kg egres/piszke
- 2 kg cukor
- forró víz
- 3 csomag dzsemfixáló
- 1 cs. citromsav Dr. Oetker
-nátrium benzoát

Az egrest megpucolom,felét daradobra vágom. Megmosom és egy mély nagy edénybe teszem forró vízzel főni,úgy kb.a feléig felöntve.
Ezután hozzáadom a cukrot,elkeverem és felforralom. Ha forr,mehet bele  a citromsav.Még 15 percig főzöm,majd elzárom a gázt és hozzákeverem a dzsemfixálót. Összekeverem.Forrón üvegekbe rakom és a tetejükre 1-1 késhegynyi nátrium-benzoátot teszek.Szorosan lezárom és 2 napig száraz dunsztban hagyom hűlni.( vastagon betakarva pokrócokkal)

Jó étvágyat!
Télen kalács mellé nagyon finom lesz.:)





2011. június 17., péntek

Piros nyári vaníliás gyümölcsfőzelék és Holdfogyatkozás

Nem is egy egyszerű gyümölcsfőzelékről van szó,mert ez annál több.(szerintem)Könnyű,nyári desszert,mely hidegen,melegen egyaránt nagyon finom.
Ma  végigmentem kedvenc piacomon,roskadoztak  a padok a szebbnél szebb, kívánatosabbnál kívánatosabb gyümölcsökkel és zöldségekkel.Egy olyan gyümölcs és zöldségrajongónak,mint én ,ez maga volt a Kánaán!:)
Ugye ismerős érzés,amikor elhaladunk a kofák mellett és az érett cseresznye,meggy és eper szinte megszólal,már szinte utánunk kiabál,hogy kóstolj meg!:)Nem is lehet ellenállni nekik.A piacon még a levegő is más.Érdemes jól beleszippantani és betelni  az ezernyi színnel ,illattal és ízzel,máris jobb kedvünk lesz.
Ezek után ma egy jó kis nyári főzeléket rittyentettem össze, fekete cseresznyéből(hú. olyan roppanós,egészséges és mézédes) , már-már fekete meggyből és ribizliből.Csak úgy megérzés alapján állítottam össze,remek lett!

Lent pedig egy fotó,amelyen sikerült valamennyire megörökítenem a szerdai holdfogyatkozást,vagyis annak egyik részletét.



Hozzávalók:
- 2 marék piros ribizli
- 4 marék fekete meggy
- 3 marék fekete cseresznye
- kevés víz
- cukor ízlés szerint
- 3 dl natúr joghurt ( sűrű)
- 1 csomag epres pudingpor (főzős)
- pár csepp vaníliaaroma

A meggyet és a cseresznyét megmosom és kimagozom egy tálba.A ribizlit megmosom és lefejtem a száráról,majd a többi gyümölcshöz adom. Kb. 3/4 pohár vízzel felöntöm és felteszem főni ízlés szerinti cukorral. Ha felforrt,még 5 percig forralom ,amíg nagyjából puha lesz a cseresznye.Ekkor a joghurtot kimérem és csomómentesre keverem a pudingporral és egy kevés cukorral. Ezt a gyümölcsökre öntöm és gyakran megkeverve sűrűre főzöm.A végén hozzáadom a vaníliát is.
Hidegen,melegen egyaránt nagyon finom!

Jó étvágyat!


2011. június 14., kedd

Fetás zöldségágyon terített máj

Ezt a receptet ma találtam ki és dobtam össze.Kedvencünk, a feta, természetesen ebből a receptből sem hiányozhat.


Fetás zöldségágyon terített máj

Hozzávalók:
- kb. 1 kg máj (mindegy milyen,sertés-,pulyka- vagy csirkemáj)
- só, bors,pirospaprika, majoránna, oregánó
- 3 fej vöröshagyma
- olívaolaj vagy étolaj
- 1 nagy fej karalábé
- 1,5 kg újkrumpli
- 3 vastag sárgarépa
- 1 doboz feta
- 1 csokor petrezselyemzöld
- pár kiskanál natúr joghurt

A májat feldaraboljuk.A hagymát megpucoljuk és karikára vágva kevés olajon 2perc alatt megdinszteljük.Erre jöhet a máj,amit sózunk,borsozunk,1 kiskanál pirospaprikával és majoránnával ízesítünk.2 perc alatt átforgatjuk az egészet,majd félretesszük.Egy sütőtepsit kiolajozunk és a megpucolt karalábét ebbe kockázzuk fel. Erre jön a megpucolt és karikára vágott répa és a kockára vágott krumpli.
Miután minden zöldség a tepsibe került,kézzel egy kicsit átforgatjuk őket és sózzuk. A zöldségágy közepére halmozzuk egy csíkban a hagymás fűszeres májat.A két oldalon lévő zöldségágyra pedig az oregánóval fűszerezett feta darabok kerülnek. A petrezselyemzöldet felaprítjuk és a középen fekvő májra tesszük díszítésül.A joghurtból egy-egy kiskanálnyit  a petrezselyemre halmozunk és még egy kis sóval megszórjuk. 
Mehet a sütőbe kb. 1 órára.Akkor jó,ha minden zöldség villával könnyen átszúrható.

Jó étvágyat!


2011. június 13., hétfő

4 kg linzertészta története

Nem csalás és nem ámítás a cím. Ma egész délelőtt 4és fél órán át megállás nélkül linzereket sütöttem. 4adag tésztát gyúrtam,vagyis összesen 4kg-t.(lemértem) A receptet már korábban közöltem,itt: http://krisztakonyhja.blogspot.com/2010/08/linzerkarikak.html .
Hogy miért is sütöttem ennyit?Nem titok,a szerdai bankettra,az osztályoméra. 
Mogyorókrémes és szilvalekváros linzereket készítettem.Az egész lakásban,sőt szerintem még a lépcsőházban is vaníliaillat terjeng:) 
A fotókon látszik,hogy mennyi tésztával dolgoztam.Gyorsan összegyúrtam-tényleg nagyon gyorsan összeáll a tészta- és becsomagoltam folpackba,majd irány  a hűtő fél órára. Mindig akkor vettem ki egy-egy kg tésztát,ha  már az előzőt kinyújtottam,így  a tésztának volt ideje a hideg után " levegőt venni " .
Mondanom sem kell,hogy bent sütés nélkül is 27 fok van,hát még ha beindult a sütő!Kész szauna volt.
Ez egy évek óta bevált recept,így ragaszkodom hozzá nagyon. Nem lehet elrontani,de tudom,hogy sokan azért nem mernek hozzáfogni,mert vagy félnek a gyúrástól-nem tudom miért? vagy pedig babramunkának találják,mert ott kell állni mellette,állandóan csinálni kell,nem csak úgy összekeverni és zsupsz bele a tepsibe,aztán lehet várakozni,pihenni. Na ne legyünk már ennyire kényelmesek!Igen is muszáj ilyet is sütni néha.Nekem az a süti kihívás és nagy élvezet,amivel sokat kell dolgozni.Nincs mindig idő rá,de be kell iktatni néha-néha,vagy gyakrabban is,mert kikapcsol és megéri  a fáradtságot.
Most csak fotókat tennék fel,hiszen a receptet már közöltem a fent említett helyen.


Linzerek és készítése: