Keresés ebben a blogban

2011. július 14., csütörtök

Ratatouille

Azaz a francia lecsó!
A francia Mireille Guiliano a A francia nők nem híznak c. (korábban ismertetett) könyvében ír erről a klasszikus francia receptről.A receptet Andrée unokaöccsétől származtatja,Aix-en- Provence-ból.
Terveztem már egy ideje,hogy elkészítem,mert minden hozzávalóját imádom. Mireille adagjából 3 étkezés (=12 adag) telik ki és azt írja,hogy muszáj lassan főzni.Sőt,több változata van: 1. A leves-mert a Ratatouille inkább leves. 2. Csirke vagy  egyéb hús mellé parmezánnal vagy más sajttal. 3. Pizzafeltétnek.
Én az elsőt próbáltam követni,de nem főztem 2-2,5 órán át,ahogy írja,mert akkor tényleg leves lett volna belőle,inkább igazi francia lecsót kerekítettem.Ezt ettem ma ebédre.Hú,isteni volt!Friss,zamatos,laktató,csupa zöldség.Az egyik legjobb dolog amit tehetünk szervezetünkkel kánikula idején: együnk lecsót!Hogy franciát,magyart vagy szerbet,az teljesen mindegy!Lecsóra fel!:)

A receptet most az általam felhasznált hozzávalók mennyiségével írom le,nem pedig a 12 adagos eredeti változatot ,de zárójelben megemlítem azt is.



Ratatouille

Hozzávalók:
- 2 db közepes cukkini( eredeti receptben: 1,5 kg )
- 6 db paradicsom ( eredeti receptben 1,5 kg)
- 1 padlizsán ( eredeti receptben 1,5 kg)
- 4 gerezd fokhagyma  ( eredeti receptben 12 gerezd) 
- 1 csokor friss bazsalikom( eredeti receptben: petrezselyme vagy bazsalikom)
- só, bors( megegyezik)
- 2 ek extra szűz olívaolaj ( megegyezik)

A zöldségeket megmossuk és vastag darabokra vágjuk. Egy fazékba rétegesen beletesszük a hozzávalókat. Egy sor padlizsán, egy sor paradicsom, egy sor cukkini. A rétegek közé fokhagymát teszünk( én azt is feldaraboltam) és apróra vágott bazsalikomot vagy petrezselymet,esetleg mindkettőt. Rétegenként sózzuk és borsozzuk. Addig folytatjuk  a rétegezést,amíg el nem fogynak a hozzávalók. Lefedjük és lassú tűzön puhára pároljuk. Az eredeti recept szerint tehát leves kell legyen belőle és  az olajat a tálaláskor adjuk hozzá.Én csak épp puhára főztem,pároltam az olívaolajjal együtt.
Szobahőmérsékleten,kicsit langyosan fogyasztjuk.Bagett illene mellé....én viszont puff.rizzsel fogyasztottam.

Bon appétit!


Kép


2011. július 11., hétfő

A Mama -féle tojásos sült zöldbab Krisztásítva:)

Anyai mamán régen sokat készített tojásos sült babot nyaranta.Én persze mindig ott ólálkodtam a tűzhely mellett és vártam,hogy elkészüljön ez az egyszerű,de zamatos,finom étel.Nem volt olyan nyár,hogy ne ettünk volna.Én az eredeti receptet feldúsítottam paradicsommal és friss bazsalikommal.



Tojásos sült zöldbab

Hozzávalók: 
- kb. fél kg zöldbab
- 2 fej vöröshagyma
- só
- bors
- 4 db friss bazsalikomlevél
- 1 nagyobb paradicsom
- 3-4 db tojás
- olívaolaj/étolaj

A zöldbabot megpucoljuk és kettévágjuk,megmossuk.A hagymát karikákra vágjuk és olajon megfuttatjuk a babbal együtt.Sózzuk és borsozzuk.Fakanállal gyakran megkeverjük.Amikor már majdnem puha hozzávágunk egy paradicsomot és tovább sütjük. Rávagdossuk a bazsalikomot és a felvert tojást is ráöntjük.Készre sütjük.
Melegen tálaljuk!

Jó étvágyat!













2011. július 9., szombat

Sárgabarackdzsem,Szilvadzsem

Amint tegnap írtam,a héten lekvárt is készítettem.Bár inkább dzsemnek hívom őket.Sajnos a szép üvegeim elfogytak,így korábban más finomságnak helyet adó üvegekbe töltöttem.


Gyors sárgabarackdzsem:
 4kg érett sárgabarack
2 kg cukor
fél csomag citromsav
3 csomag Haas Quittin zselésítőszer 3:1

A sárgabarackokat megmosom és kimagozom.Lemérem,hogy meg legyen a 4 kg. Egy nagy edényben,amiben majd főzöm, a nagyját negyedekbe vágom. Hozzáadom a cukrot és jól elkeverem.10 percig hagyom így állni.
Felteszem főni és gyakran megkeverem.Mielőtt felforrna úgy kb. a felét botmixerrel pürésítem.(nem kell kiszedni az edényből),majd így főzöm tovább.Amikor felforrt,hozzáadom a citromsavat,majd 5 perc múlva  a 3 csomag zselésítőt és nagyon jól elkeverem.Alacsony fokra veszem a gázt alatta és újraforrástól számítva 5 percig főzöm.Ezután elzárom a gázt és tiszta üvegekbe szedem még forrón.Az üvegeket dupla celofánnal takarom le és befőttes gumival szorítom rá.Száraz dunsztban hagyom 2-3 napig hűlni.
Isteni finom!

Jó étvágyat!




Gyors szilvadzsem

Hát igen,ez nem a hagyományos üstben készült szinte már majdnem fekete szilvalekvár.Sajnos sem üst,sem ház,csak egy lakótelepi lakás a másodikon.Itt nem tudom elképzelni,hogy üstben főzök lekvárt:)És mivel borzalmas meleg van,még a sütőben 4 órán át sült lekvárkészítésről is lemondok. Maradt ez a gyors változat és fenséges lett!



3 kg nagyon puha szilva
1 kg cukor
2 csomag Haas Quittin zselésítőszer 3:1

Ugyanúgy készül,mint a sárgabarackdzsem!


Jó étvágyat!

2011. július 8., péntek

Habcsókrózsás palacsintatál házi sárgabarackdzsemmel



A Habcsókrózsás palacsintatál házi sárgabarackdzsemmel készítése képekbe szedve: Nagyításhoz katt a képre!

A receptet magam találtam ki ma hazafelé jövet a szokásos piaci bevásárlásomról.A nagy hőség miatt egész korán keltem,így gyorsan meg is jártam ma. Istenem!Bárcsak valahogy le tudnám fotózni az egész piacot úgy egyben!Azok a színek,illatok és kerekded sárgabarackok,szilvák,csak hogy  a két legkedvencebb gyümölcsömet említsem.És a többi ,csak úgy roskadoztak a  standok. No,majd készítek pár fotót legközelebb!Szerencsére idén jó termés van sárgabarackból is,így a héten főztem is 4kg-ból dzsemet.Isteni lett!Az utolsó üveg már nem telt meg ,így maradt  a palacsintákra.Ó,Anyám!Micsoda zamatos íz!Annyira tetszik,hogy be fogok ruházni még egy adag barackba és gyártok még pár üveggel.Ha így haladunk,egy sem éri meg a telet,mert iszonyú gyorsan el fog fogyni!:)


Jó laktató,dús,kicsit tömény desszertre sikerült,de meg lehet vele birkózni!Ehetjük melegen,vagy hidegen,teljesen mindegy,isteni finom!Gondolkodtam,hogy a Rákóczi túrós palacsintatál nevet adjam neki,de aztán maradtam a másiknál.Illett volna rá az a név is,mert a tésztájától eltekintve szinte megegyezik a Rákóczi túrós receptjével.
Lássuk akkor  a receptet: 

Habcsókrózsás palacsintatál házi barackdzsemmel

Hozzávalók:
-13 db palacsinta ( ennek elkészítését már közöltem korábban)
- diónyi vaj
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 üveg házi baracklekvár( jó sűrű)

Töltelék:
- 500g túró
- 2 ek. tejföl
- 2 tojássárgája
- 6 evőkanál porcukor
- 1 nagy marék mazsola
- 3 ek. szárított búzacsíra
- 1 kiskanál vanília aroma

Habcsók rózsák:
- 5 tojásfehérje
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 1 csomag habfixáló
- 2 ek.kristálycukor

Először is sütünk 13 db palacsintát. Ezek közül 11-et megtöltünk a Tölteléknél felsorolt anyagok keverékével és szorosan feltekerjük. Vajjal vastagon kikenünk egy cakkos szélű mélyebb piteformát és beletesszük a 2 üresen maradt palacsintát.Megkenjük házi baracklekvárral.A feltekert palacsintákat 6- felé vágjuk,a végeit,amiben nincs töltelék,tegyük félre.(falatozni)
A felvágott palacsintatekervényeket a tekervényekkel felfelé egymás után szorosan pakoljuk  a piteformába körben amíg el nem fogy.Ha elkészültünk,akkor az egészet kenjük meg lekvárral.
Már csak a habcsókrózsák vannak hátra. Ehhez a tojásfehérjéket a keményítővel, a cukorral és  a habfixálóval elektromos habverő segítségével kemény habbá verjük és csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk.Ennek segítségével a palacsinták tetejére rózsákat nyomjunk.5-10 percre tegyük be a sütőbe és csak addig melegítsük,amíg néhány habrózsa éppen elkezd barnulni,és már gumiszerűen kemény a hab a tetején.Ekkor vegyünk ki és hagyjuk kicsit hűlni.

Jó étvágyat!










2011. július 4., hétfő

Bazsalikomos karalábéfőzelék (Kriszta módra:) )

Nem tudom milyen a jó karalábéfőzelék,mert máig  nem ettem. Így ma megalkottam a sajátomat:) Olyan isteni lett,hogy nincs is rá jó szó.
Próbáljátok ki!


Bazsalikomos karalábéfőzelék

Hozzávalók 4 főre:
- 4 nagy fej zsenge karalábé
- 1 cukkini
- 2 csokor petrezselyemzöld
- só, bors
- 4 levél bazsalikom
- pár darab rozmaringlevél
 A rántáshoz:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 evőkanál barna rizsliszt
- 5 evőkanál sűrű natúr joghurt
- 2 evőkanál olívaolaj
Ha kész van bele:
- 1 kiskanál bazsalikomos pesto (Alnatura)

Tálaláshoz: virsli vagy fasírt (én ezek nélkül,csak úgy magában ettem)

A karalábékat megpucoljuk és kockára vágjuk,majd egy lábasba tesszük.A cukkini végeit levágjuk,a  többi részét felkockázzuk és  a karalábéhoz adjuk.Sózzuk és borsozzuk,majd felöntjük annyi vízzel,hogy majdnem ellepje. Feltesszük főni. Közben a megtisztított és apróra vágott petrezselymet is hozzáadjuk,majd a bazsalikom leveleket széttépkedjük és mehet bele a zöldségek mellé.A rozmaring leveleket is hozzáadjuk.Majdnem puhára főzzük. 
A rántáshoz a hagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk,megdinszteljük olajon.Erre jön a rizsliszt,amit jól elkeverünk,majd a joghurt, és az egészet krémesre keverjük.A rántást hozzáadjuk a majdnem puha zöldségekhez és krémesre habarjuk.Összerottyantjuk és amikor már köpködni kezd,elzárjuk a lángot.Ekkor kerül bele a bazsalikomos pesto,amivel jól elkeverjük.Már tálalhatjuk is!

Isteni finom!

Jó étvágyat!






2011. július 3., vasárnap

Sárgabarackos pite-Pite amiben nem süllyednek le a gyümölcsök

Se nem foltos,se nem meggyes....mégis egy korábbi receptem: a  Foltos meggyes mintájára sütöttem meg péntek este 8-kor ezt a sütit.Tegnap ért célba,amikor is többek között a húgoméknál voltunk.Sajnos Bence  tojást még nem ehet,így a többiek kapkodták el 1-2 perc alatt:)

A receptet a Foltos meggyes linkre kattintva érhetitek el,amit az első sorban meg is jegyeztem.Annyit változtattam rajta,hogy a tésztájába nem tettem kakaót,most sárgabarackkal készítettem és tejföl helyett natúr görög joghurtot tettem bele(=sűrű és tejszínnel készült).Amikor megsült a pite,hát valami hihetetlenül finom illat terítette be órákon át a lakást.Éjjel,amikor felkeltem,még érezhető volt a mennyei illatfelhő.Egy csomó sárgabarackkal raktam ki  a süti tetejét,tényleg egy csomóval,jó sűrűn,és  ez fent maradt a pite tetején.A barackokat még megszórtam cukorral,ami sütés közben rákaramellizálódott.Amikor kivettem a sütőből,mintha sárgabaracklekvárt sütöttem volna,mmm..mesés volt az illata.
A sikere pedig olyan nagy volt,hogy egy pillanat alatt szétkapkodták,szinte észre sem vettem.
Hozzáteszem még,hogy 10 perc alatt készítettem el a sütőbe valót,a sütés pedig kb. 30 perc volt.