Keresés ebben a blogban

2011. szeptember 25., vasárnap

A legjobb Gesztenyés-mandulás hókifli és nagy örömök




Holnap tartjuk a kollégákkal a nyáriak névnapját,köztük az enyémet is,így 2- féle sütivel is készültem.
Ma ébredés után azonnal nekifogtam,illetve nekifogtunk,mert Petim hámozta az almákat és mosogatott,sőt mi több amíg a kétféle sütit elkészítettem, hogy besegítsen kivasalt!:)De jó nekem!:)

A szükség szülte vagy mégsem?
Nos,először is a családi örökségemet a híres-neves Mese almást készítettem el.Receptjét már tavaly közöltem.Ez mégis olyan őszies ,zamatos és illatos süti,ami mindenki kedvence. Így ízleni fog nekik!A másik a Szerelmes levél sütim lett volna,feltéve ha vettem volna élesztőt.De kiment a fejemből,ami nem is csoda ennyi össze-vissza kuszált gondolat között.És nagyon jól jártam,hogy nem vettem,mert így egy teljesen újat alkothattam,ami még nincs a blogon.Tavaly a gesztenyekrémesemmel nagy sikert arattam,percekig csak ennyit hallottam: Mmmmmm....:)
A hűtőben még lapult 3 csomag jófajta gesztenyepüré,így hát gondoltam,hogy sütök valami gesztenyéset,de mégis olyat,amit még tőlem nem láttak,s a blogon sincs még.Kicsit karácsonyi jelleget adtam így a holnapi napnak,de megérte.Isteni finom lett,még ha sokan azt is gondolják: Na,már megint hogy dicséri magát!Igen is,néha kell!És egyáltalán nem túlzás!Élvezni kell az életet úgy ahogy van!Hát még az ételeket!
Még fel sem ocsúdtam az első kóstolás után,máris követte még 3 darab az isteni gesztenyés mandulás kiflikből.
Végül is 56 darabra sikeredett.A tésztájába dió helyett őrölt mandulát tettem,és hát az a gesztenyekrém belül!Oh.....mindenképp próbáljátok ki! Feljegyeztem,hogy karácsonyra feltétlenül meg kell sütnöm újra!
Persze ez nem reform és igazi kalóriabomba,de néha megérdemeljük ezt a kényeztetést,ugye?! Ja,és nem kell hozzá élesztő!


Gesztenyés-mandulás hókifli

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
30 dkg  puha Rama
fél citrom reszelt héja
1 egész tojás
2 tojássárgája
20 dkg darált mandula
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliáscukor

A töltelékhez:

3 csomag gesztenyepüré
ízlés szerint porcukor
2 kupica vaníliaaroma
1 kupica mandulaaroma

A forgatáshoz:

porcukor 
2 cs. vaníliáscukor

A tészta összes hozzávalóját jól összegyúrjuk.Ha kicsit ragadna,akkor pici lisztet tehetünk hozzá.Fél órára letakarva hűtőben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket.Ehhez a kiengedett gesztenyepürét villával összetörjük,az aromákat hozzáadjuk és annyi porcukrot adunk még hozzá,hogy kellemesen édes legyen,de nem nagyon.Érezni lehessen a gesztenyét és a mandulaaroma ízét is.Ezt is betesszük a hűtőbe. 
A tésztát lisztezett deszkán linzerkarika vastagságúra nyújtjuk és egy kb. 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral(jelen esetben)  köröket szaggatunk ki belőle.A körök felső végébe teszünk egy keveset a gesztenyés töltelékből és feltekerjük,majd kifli formát alakítunk ki belőle.
Sütőpapíros tepsibe helyezzük ,nyugodtan lehet szorosan is.Előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.Nézzük meg közben,hogy barnul-e az alja!Ha aranybarna,akkor jó.Rögtön forrón vaníliás porcukorban jó alaposan megforgatjuk és tálcára tesszük hűlni! Műanyagdobozban is tárolhatjuk,de szerintem hamar el fog fogyni mindenkinél!:)

Jó étvágyat!




jobbra  a Mese almás: itt még nincs felvágva














2011. szeptember 21., szerda

Sütőtökös pogácsa ( kelesztés nélkül) és Sütőtökös receptek

Nyakunkon a sütőtök szezon! Az egyik kedvenc ételem,nem is tudom inkább gyümölcs-e vagy zöldség kategória,mert magában a legjobb,édes,tele vitaminnal ,de egyaránt sós vagy édes sütik,ételek is készíthetőek belőle.Nekem nagy kedvencem.Legtöbbször csak megsütöm és magában fogyasztom,de az utóbbi időben gyakran használom húshoz köretként és édes sütikhez is.

Az idei első sütőtökszállítmányukat apum hozta vasárnap,nézzétek!:

Hát,nem csodás látvány?!

Mire is jó a sütőtök?

A sütőtök Amerika felfedezését követően került hazánkba, s ma már az őszi, borongós napok egyik legkedveltebb csemegéje. Nem csak ízletes étel, de egészséges is.

A sütőtök vitaminjai

Hazánkban már több száz éve termelik, s míg ma már csak a húsát hasznosítjuk, addig régen olajat is készítettek belőle, s vitaminokban gazdag magját pörkölve fogyasztották.

A répához hasonlóan magas karotintartalommal rendelkezik (3,8 mg/100 g), bővelkedik C-vitaminban, kalciumban és foszforban is.

Hogyan vásároljunk sütőtököt?

Többféle sütőtököt is kaphatunk, azonban fontos, hogy vitamindús, friss terméket válasszunk. A friss sütőtök felszíne fényes, igyekezzünk olyat választani, amely nem sérült. A sérült részeken keresztül könnyen megromolhat, a sértetlen, egész sütőtök azonban hűvös helyen hetekig is eláll.

Elkészítés, felhasználás

A sütőtök felhasználása igen széleskörű, készíthetünk belőle lekvárt, krémlevest, vagy egyszerűen megsüthetjük. Az előbb említett ételekhez a héját és magját nem hasznosítjuk.

Amennyiben sütve fogyasztjuk, a héját nem szükséges lehámozni, elegendő feldarabolni, és a magokat lekaparni. Krémleveshez, lekvárhoz először távolítjuk el a magokat, vágjuk darabokra, majd hámozzuk meg.

Sütőtök és a fűszerek

A sütőtök (akárcsak a hagyma) enyhén édeskés ízű, így édes és sós ételeket is készíthetünk belőle. Főként szerecsendiót, szegfűszeget, kardamomot használnak ízesítéséhez, de lekvárját cukorral és citrommal készítik.

Levesként ízesíthetjük sóval és fehérborssal, a sült sütőtököt pedig tovább édesíthetjük egy kevés mézzel vagy juharsziruppal.


Sok sütőtökös receptem van már itt,lent újra csemegézhettek belőle.Ma egy sóssal készültem,konkrétan egy pogácsával,amihez az ötletet itt találtam: www.ritakonyhaja.hu  Kicsit változtattam a recepten és kisütöttem 28 darab isteni sütőtökös pogácsát! A jó hírem még az,hogy ez is kelesztés nélküli pogácsa,csakúgy mint az olvasóim nagy kedvence: http://krisztakonyhja.blogspot.com/2011/01/duplan-sajtos-pogacsa-kelesztes-nelkul.html  -ugyanis ez a legnagyobb kedvenc az oldalon,a toplista első helyezettje.


Sütőtökös pogácsa Kriszta módra

Hozzávalók a tésztához:

35 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 evőkanál szódabikarbóna
1 kiskanál só
ízlés szerint őrölt feketebors és zsálya
125g Fitaki feta jellegű omlós puha sajt összetördelve
1 dl natúr joghurt
250g sült sütőtökpüré hidegen
100g puha vaj ( nem margarin!)

A tetejére:

1 tojás felverve
héj nélküli tökmag

A tészta összes hozzávalójából rugalmas tésztát gyúrunk.2 órát pihentetjük a hűtőben letakarva ,hogy összeérjenek az ízek. Lisztezett deszkán kinyújtjuk,kb, 2 cm-re és kiszaggatjuk(berácsozhatjuk,én most kihagytam). Sütőpapíros tepsibe  sorakoztatjuk és tetejét tojással lekenjük és tökmaggal kirakjuk.
Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.Szép aranybarnára sütjük. 

Jó étvágyat!





További sütőtökös receptek az oldalon: a receptek nevére kattintva elérhetőek!







































2011. szeptember 18., vasárnap

Mátrai borvigasság és Fehérbor fesztivál 2011

Ma részt vettünk a gyöngyösi borfesztiválon.Szuper volt!3 napos rendezvény,aminek ma volt a csúcspontja. A kirakodóvásár is igen hosszú és meglepően jó volt,az idei legjobb talán,rengeteg kézműves termék,bő választék,finom borok a környék híres borászaitól,isteni finom ételek. A felvonuláson ingyen borok,pogácsa és szőlő várt minket,és persze mulattató felvonulók.Kikapcsoltunk,de azért a fáradság jelei a szemeink alatt látszanak...Ennek ellenére nagyon jól éreztük magunkat,s legalább 7 bort kóstoltunk,de nem biztos,mert időközben már elfelejtettük hol tartunk,akárcsak a kínálók....:))Persze ésszel tettük mindezt,szó szerint az egészségünkre vált! És mindehhez kellemes napsütéses meleg őszi nap dukált.Kell ennél több?!

Nagy Köszönet a szervezőknek és a résztvevőknek,felvonulóknak!

A nap legjobb képei következnek: A nagyításért katt a fotókra!

sajttal töltött lepények várakoznak a sorsukra.)

a kész lepények


mindenféle finomság készül

Csülök pékné módra

itt pedig must készül



gyerekmóka












Ez aztán serpenyő!





házitejföl

kemenceféleség



fa játékok

fröccsözünk

az első...

az én borlovagom:)
















































































ismerkedés a nagyrédei borimádókkal:)
a középső úr elmesélt nekem egy történetet  a Kukkoló nevű sütiféléről,mivel nem ismerem,hát majd utána nézek:)