Keresés ebben a blogban

2011. december 31., szombat

Szabolcsi töltött káposzta arab beütéssel:)

Mivel is zárhatnám az idei évet,mint a kedvenc töltött káposztámmal,a szabolcsival.Az arab beütést az adja,hogy rizs helyett bulgurral készült és használtam hozzá egy különleges fűszerkeveréket,amit Zsuzsim hozott Egyiptomból.
A szabolcsi töltött káposzta paradicsommal készül,s először Petiméknél ettem Nagykállóban.Az anyukája készíti a legfinomabbat fele disznó- és fele kacsahúsból,finom kis picike ,de elegáns töltéseket.Én a paradicsomon kívül azért biztos ami biztos alapon még picit tejföllel is díszítem,csak hogy megtegye a hatását:)
Nekem nem állt rendelkezésemre kacsahús,így csak disznóhúsból készült és még én is ettem belőle,pedig  a disznóhúst nem szeretem.De egy évben egyszer-na jó idén ez a 2.és egyben az utolsó-eszem egy jót belőle,csakis a Töltött káposzta tiszteletére:)




Szabolcsi töltött káposzta arab beütéssel

Hozzávalók: 

- 1 kg darált hús (disznó,vagy disznó és kacsa vegyesen)
- 50 dkg bulgur ( vagy csak simán rizs)
- só
- bors
- egyiptomi marhahús fűszerkeverék 
- 2 teáskanál pirospaprika
- 3 evőkanál olaj
- 2 fej vöröshagyma
- 2 nagy fej édes fehérkáposzta
- paradicsompüré 700ml

 A káposzták torzsáját kivágjuk és a torzsályukkal lefelé forrásban lévő vízbe tesszük és puhára főzzük,hogy hajlékonyak legyenek a levelek. Kiszedjük és hűlni hagyjuk.A hagymát apróra vágjuk és olajon megfonnyasztjuk,majd összekeverjük a hússal, a bulgurral és a fűszerekkel.A hajlékony káposztaleveleket megtöltjük.A megmaradt apró káposztát  egy mély edény aljára tesszük,majd erre jönnek a kis töltött káposzták szorosan egymás mellé,amíg el nem fogynak. Felöntjük annyi vízzel,ami majdnem ellepi.Ha van otthon füstölt oldalasunk az is mehet rá-nekünk nem volt. 500ml paradicsompürét öntünk rá ,majd felforraljuk.Később mehet még rá paradicsompüré.Forrás után kb. 40 percig főzzük még,de addig amíg puha nem lesz.Elzárjuk és melegen tálaljuk.Tálalásnál mehet még rá paradicsompüré vagy aki úgy szereti mint én,még egy kis tejföllel is meglocsolhatja. 

Jó étvágyat!




Boldog Új Évet Kívánok Minden Kedves Olvasómnak!!!!

2011. december 29., csütörtök

Khachapuri, Falafel, Tzatziki-avagy népek ételeinek násza egy tányéron

Ma különleges és húsmentes ebédünk van.Több nemzet ételeit készítettem el. Valami isteni lett!
A Khachapuri Grúzia egyik nemzeti eledele: A recept innen való: Öt világrész vegetáriánus konyhája c. könyv.Ezt írják róla: Ez az,ami nem hiányozhat egyetlen grúz lakomáról sem. Nevezhetjük grúz stílusú gyors kajának is, bármikor útközben bekaphatunk egy khachapuri-t, vehetjük utcai árustól, vagy beugorhatunk érte egy büfébe. Lehet kerek, szögletes vagy csónak alakú, többféle méretű, készülhet élesztős  vagy leveles tésztából. Létezik olyan változata is, amelyben sajt és egy remegő, lágy tojás van, olvasztott vajjal megcsepegtetve.
Az itt közölt receptet főleg otthon készítik.Inkább lepény,mint kenyér, könnyű elkészíteni, és igazán mesés!Eredetileg grúz sajt kellene bele a feta mellé,a szerző pedig goudát használt,így én is.Tegnap vettem friss fetát, olyan kimérőset,valódit-bár a legvalódibb akkor lenne,ha görögtől vettem volna,de azért ez a valódi-magyar által készített-feta is nagyszerű!:)

A Falafel évek óta nagy kedvencem, egyszerűen imádom.Ezen recept alapján készítettem: Izraelikonyha
Egy kis falafel történelem azoknak,akik még nem ettek:

falafel (arabul فلافل) hagyományosan csicseriborsóból készülő golyó vagy fasírt. 
A falafel a Közel-Keletről ered, de mára az egész világon népszerű és elterjedt. 
Része az utcai ételárusítás kultúrájának, illetve egyre több gyorsétteremlánc kínálatában is szerepel. 
Általában hummusszal és zöldségekkel szolgálják fel pitában, de gyakran készítenek 
belőle szendvicseket is, illetve más köret mellé is sokan fogyasztják.
Általánosan elfogadott, hogy falafelt először Egyiptomban készítettek,
 ahol ma is طعمية (ta'amiya) néven ismerik. Emellett Izrael egyik nemzeti ételének is tartják,
 a vallási böjtök miatt. A böjtök idején az egyiptomi koptok a húsételek
 helyettesítésére használták a lóbabból készült ételt, a vegetariánus étrendben 
pedig ma is komoly szerepe van.


A fő összetevő általában a csicseriborsó, de előfordul, hogy sárgaborsót, 
szójababot, lóbabot vagy ezek keverékét használják. A csicseriborsót nem főzik ki,
 hanem hosszú időre beáztatják. Hagymával és fokhagymával együtt ledarálják,
 golyókat formáznak belőle, majd bő olajban kisütik. Zöldségekkel szolgálják fel,
 általában pitában. Fűszerezéséhez előszeretettel használnak római köményt és koriandert.


A görög Tzatzikit pedig szintén nagyon szeretem, a receptje már fent van,de most is leírom,hogy ne kelljen keresni.


Khachapuri és Falafel Tzatzikivel

Khachapuri:

- 27 dkg fehér kenyérliszt ( én lisztmixet használtam)
- 2 tojás
- 15 dkg hideg vaj
- 1 kiskanál só
- 4 evőkanál natúr joghurt
- 20 dkg feta sajt összenyomva
- 40 dkg gouda sajt
- 1 egész tojás
- 2 tojássárgája a kenéshez

A hideg vajat felkockázzuk és a liszttel kézzel elmorzsoljuk.Hozzáadjuk a 2 egész tojást,a joghurtot, a sót és jól összegyúrjuk.Folpackba csomagolva 1 órán át a hűtőben pihentetjük.A sütőt előmelegítjük és egy cakkos szélű kerek porcelántálat vajjal vastagon kikenünk és kicsit belisztezünk.A tésztából 2 egyforma részt vágunk és kerek lappá nyújtjuk mindkettőt.Az egyik lapot a kivajazott tálba helyezzük úgy,hogy szélei legyenek.A tésztára jön a töltelék.Ehhez a szétnyomott fetára reszeljük a goudát és 1 egész tojással jól elkeverjük.A masszát a tésztára kenjük egyenletesen és a másik tésztalappal befedjük. Az alsó és felső tésztalap végeit együtt felhajtjuk és a széleket összenyomjuk. A tojások sárgájával bekenjük és kicsit megszurkáljuk a tetejét. 45 perc alatt készre sütjük ,majd felszeletelve forrón tálaljuk.

Falafel:

Hozzávalók:
-2 pohár csicseriborsó (humusz) kb. 12 órás áztatás után
-5 gerezd fokhagyma összetörve
-2 csapott kiskanál szódabikarbóna
-1/3 pohár apróra vágott petrezselyem
-1/2 pohár apróra vágott koriander-én szárítottat használtam
-1/2 kis hagyma felaprítva
-1 púpos evőkanál szezámmag 
-1 kiskanál római kömény
-1 kiskanál paprika
-só 
-bors
-olívaolaj a sütéshez
Saját ötlet: csicseriborsóliszt-ebbe forgattam a gombócokat sütés előtt.

Leöblítjük és leszűrjük a csicseriborsót, és húsdarálóban ( én robotgép darálójába tettem)összetörjük a fokhagymával, a hagymával, a petrezselyemmel és a korianderrel együtt.
Beletesszük egy tálba, hozzáadjuk a többi hozzávalót (fűszerek, szezámmag) és jól összekeverjük. 
Lefedjük és félretesszük (a legjobb a hűtőben) egy fél, vagy egy órára.
Felmelegítjük az olajat a mély-sütéshez (legyen meleg, de de forrjon).
Hozzáadjuk a szódabikarbónát és jól összekeverjük.-én ezt kifelejtettem-de nem is hiányzott belőle,sőt!
Kis falafel gombóckákat körgetünk a tenyerünkben ,beforgatjuk a csicseriborsólisztbe és addig sütjük mindkét oldalán amíg barna, falafel-színt nem kapunk.


Tzatziki

Hozzávalók:

- uborka-pl. kígyóuborka lereszelve
- áttört fokhagyma
- só
- bors
- 1 citrom leve
- 1 ek. olívaolaj
- natúr joghurt

Az egészet ízlés szerinti mennyiségben szoktam összekeverni és lehűtöm.Néha fetát is adok hozzá.





Jó étvágyat ehhez az Isteni ételkavalkádhoz!


2011. december 28., szerda

Juhtúrós-diós pogácsa-vagyis a legeslegeslegjobb pogi:)

A sok édességtől már megcsömörlöttem....így ma kitaláltam,hogy a tegnap vásárolt és  a kacsamájraguba bevetett maradék juhtúróval valamit kezdeni kellene. Mindenképpen valami sósat szerettem volna,ha már az elmaradt az ünnepek alatt. Egy pogácsareceptet átdolgoztam este miközben a -Barátság extrákkal című filmen kacagtuk ki magunkat-:)-és ma pedig megsütöttem.Még langyos...de már párat eltüntettünk:)

Hűhaaaa!!!!Ez volt az első gondolatom,amikor beleharaptam!Kikiáltottam a legeslegjobb pogácsának, Peti pedig a pogácsák királynőjének-( királynős hangulatunk oka,hogy délután megnéztük az Ifjú Viktória királynő című filmet).Ez a pogácsa pedig teljesen elvarázsolt!
Mindenképp próbáljátok ki,akár Szilveszterre is sokkolhatjátok vele a jónépet!Aki szereti a juhtúrót és a diót,no meg a füstölt sajtot,annak ez a pogi maga lesz a mennyország! És ez nem túlzás!
Bizony nálam ez lett most a listavezető pogácsa téren...már megint megelőzte a nemrég készített Sokmagvas pogikat!:) Nem vagyok pogácsa rajongó,de ezt a juhtúrós-diós fajtát szeretni fogom később is!
Nem diétás,inkább igazi bűnbeesés!:)


Juhtúrós-diós pogácsa

Hozzávalók:

- 50 dkg finomliszt
- 3 dkg friss élesztő
- 25 dkg margarin
- 25 dkg juhtúró
- 2 tojássárgája
- 2 dl tejföl
- 1 dkg só
- 1/2 dl tej

A kenéshez: 1 tojás felverve
A szóráshoz: 3 marék dió felaprítva ( én nejlonzacskó közé szoktam tenni és klopfolóval többször ráütök)
A tetejére: füstölt edami sajt

A tejet és tejfölt jól elkeverem egymással és mikróban jól meglangyosítom.Hozzákeverek az elmorzsolt élesztőt és visszateszem a mikróba.Rákapcsolom még 10 másodpercre és bent hagyom 30 percre kelni.Közben az élesztő szépen elvégzi a munkáját. 
A lisztet a puha margarinnal, juhtúróval ,sóval és a tojások sárgájával jól elmorzsolom,majd a megkelt élesztős keveréket hozzáadom,és ha kell egy kis liszt segítségével könnyű laza tésztává gyúrom össze gyorsa mozdulatokkal.Kelesztőtálba teszem és langyos helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztem.Miután megkelt, lisztezett deszkán 3 cm vastagra kinyújtom és a tésztát megkenem tojással,megszórom a dióval és reszelek rá a füstölt sajtból.5,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatom és sütőpapíros tepsibe sorakoztatom.Nekem 25 db lett belőle.Itt hagyom még 15 percig kelni.Előmelegített sütőben aranybarnára sütöm-kb.20-25 perc.
A kimaradt tésztát újra összegyúrom és újra elvégzem a korábbi műveleteket.Ezek a pogik már sokkal sajtosabbak és diósabbak lesznek,mert  ugye a tésztájában is megtalálhatóak ezek az összetevők.

Jó étvágyat!









2011. december 27., kedd

Vörösboros kacsamájragu birsalmasajttal és Kristóf karácsonya nálunk

Ma délelőtt volt egy körutunk,hogy pótoljuk az itthoni megcsappant zöldség- és gyümölcshiányt,s más finomságot is sikerült még beszerezni előre a hétvégéig.Ebédre vártuk keresztfiunkat a kis Cukorborsót,Andi barátnőmet -Kristófunk anyukáját és Kristóf nagymamiját.
Valami különlegessel szerettem volna meglepni őket, így találtam ki még tegnap éjszaka ezt a ragut.
A kacsamáj és a fűszerezés is új volt nekik,de csak dicsérni tudták,sőt Andi még 2szer is szedett belőle.Kristóf nagyon elemében volt,neki a bejgli csúszott ,de nagyon. Andinak az Isler-ez tényleg nagy kedvenc ezen a karácsonyon,de a tegnap felvágott gyümölcskenyerem vitte el a süti Oscart ma nekik,így a felét nekik is adtam.


Vörösboros kacsamájragu birsalmasajttal

Hozzávalók a raguhoz:

- 2 evőkanál kacsazsír
- 2 fej vöröshagyma felcikkelyezve
- 1 kg pecsenyekacsamáj
- só
- bors
- garam masala fűszerkeverék
- 2 dl száraz vörösbor
- 15-20 dkg sütőtökkocka
- 5-56 db kisebb sárgarépa  megpucolva és felkockázva
- 2 marék házi birsalmasajt felkockázva
- 1 narancs leve
- fél csokor petrezselyemzöld
- juhtúró
- narancsszeletek

A körethez:

- 500ml bulgur
- só
- kairoi shoarma egyiptomi fűszerkeverék
- fél csokor petrezselyemzöld

A kacsazsíron megfonnyasztjuk a hagymát,majd rápakoljuk a májat.Jól megforgatjuk és sózzuk,borsozzuk,fűszerezzük ízlés szerint a garam masalával. Hozzáadjuk a  sütőtököt és a répát és felforraljuk.Rányomjuk a narancs levét és a vörösbort is ráöntjük. Erre jön a birsalmasajt és így 5 percig fedő nélkül pároljuk.Ezután lefedjük és kb. 15-20 percig-amíg a répa és a máj könnyen átszúrhatóvá válik-pároljuk. Az utolsó 2 percben rávágjuk a petrezselyemzöldet és készre főzzük. Tálaláskor megszórjuk juhtúróval és narancsszeletekkel díszítjük.

A körethez a bulgurt az összes hozzávalóval puhára pároljuk,majd lefedjük.

Jó étvágyat!





















2011. december 26., hétfő

Gazdag gyümölcskenyér (reform)

Még mindig van valami a tarsolyomban: Egy isteni,egy fenomenális,a világ legjobb és legszebb gyümölcskenyere! Nagyjából egy hete készítettem,s mivel ez hetekig eláll,így csak ma került terítékre nálunk.Igazából karácsony előtt 1 hónappal kellene megsütni és állni hagyni,de ez az idő most nálunk le van rövidítve,ami cseppet sem ront a minőségén,az állagán vagy az ízén,sőt!!!

A receptet a Rita konyháján találtam.A recept megalkotója-nevezetes: Forgács Melinda-egy nagyszerű, szépséges,végtelenül ízletes gyümölcskenyér receptet küldött be a 2009-es receptversenyre.
Már egy éve félretettem ezt a remek receptet,hogy erre a karácsonyra majd megsütöm.
Néhány aszalványon változtattam,pl. aszalt alma és körte helyett én aszalt mangót, sárgadinnyét, datolyát és vörösáfonyát tettem bele.Ami a magvakat illeti  az eredeti receptben mogyoró van írva,én pörkölt és héjtalanított törökmogyorót, kesudiót,natúr pörköltmogyorót és natúr diót tettem bele.Ha kaptam volna natúr pisztáciát,akkor az is ment volna bele,de még sehol sem láttam.
A díszítés saját ötlet.


Gazdag gyümölcskenyér (reform)

Hozzávalók: -ahogyan én készítettem

- 250 g aszalt füge feldarabolva
- 250 g aszalt szilva feldarabolva
- 250g aszalt sárgadinnye,mangó, vörösáfonya és datolya vegyesen
- 250 g mazsola
- 150g kandírozott narancshéj
- 150g kandírozott citromhéj
- 250 g törökmogyoró, kesudió, diós és natúr pörkölt földimogyoró vegyesen
- 1 dl rum (és nem aroma! )
- 4 tojás
- 2 ek. méz (akác)
- 1 kk szegfűszeg
- 125 g graham liszt
- csipet só
- 2 ek darált mézeskalács ( az eredeti receptben kekszmorzsa)

Az aszalványokat jól összekeverjük és rummal meglocsoljuk.Fél órát hagyjuk érni. A magvakat megpörköljük és héjukat-már amelyiknek van-eltávolítjuk.Az összes hozzávalót jól összekeverjük és egy sütőpapíros püspökkenyérformába adagoljuk az egészet kézzel.Kanállal elegyengetjük a tetejét. (Nekem nem fért bele az egész,így elővettem egy kerek sütőformát és a maradékot abban sütöttem ki-megszórtam szőlőcukorral és betekertem alufóliával.Így hagytam utána érni-felszeletelve olyan lett,mint az olasz Panforte nevű süti:))
Előmelegített sütőben sütjük 40-45 percig.
Miután kisült a formával együtt egy tálcára borítom és gyorsan eltávolítom a formát róla.Kicsit várok,majd a papírt is lefejtem.Hagyom teljesen kihűlni és ezután alufóliával jól becsomagolva elteszem hetekig érni.Ez lehet 1- 4 hét is. 
Ma vettem elő-nagyjából 1 hét után,a  tetejét stílusosan megszórtam darált szőlőcukorral és koktélcseresznyével díszítettem.Sokáig elálló, egészséges és reform süti. Egy szelet=csupa energia!:)

Jó étvágyat!


több mint 1 kg aszalvány



2011. december 24., szombat

Karácsonyi képeslapom Minden Kedves Olvasómnak!!!

Idén is sokat gondoltam az én Kedves Olvasóimra karácsony tájékán,akiktől olyan sok dicséretet kapok!Összeállítottam a kedvükért egy képeslapot a nemrég feltett egyik sütifotómból.Nekem ez nyerte meg a tetszésemet a legjobban!
Tegnap 888-látogatóm volt,ami  ha jól tudom  a kínaiak szerint nagyon szerencsés számnak mondható.A szerencse már rám férne:)

A napokban többen kértetek tőlem tanácsot egy-egy süti elkészítésével kapcsolatban vagy itt,vagy máshol.Mindig szívesen segítek,mint mindig!Úgyhogy ne fogjátok vissza magatokat!:)

Ezzel a képeslappal kívánok 
Minden Kedves Olvasómnak Áldott,Boldog és Békés Karácsonyt!!!

Nagytásért katt a képre!

2011. december 23., péntek

Fokhagymakrémleves, Karácsonyi lazac narancssárga makadámdiós körettel

Először is bejelenteni valóm van!!!Tadadadammmmmm!!!!!!!!!!
Tegnap megdőlt a rekordok rekordja!!!A blogomat tegnap 1004-en látogatták meg!!!Hátha ezt ma felülmúljátok!:)


A következő levest és főételt ajánlom Karácsonyra kicsit elrugaszkodva  a hagyományoktól.

Fokhagymakrémlevest először pér hete ettem Egerben,s nagyon megkedveltem.Most én is elkészítettem,s lehet hogy már übereli az egrit:)
A lazac nagy kedvencem,az idei év felfedezettje nálunk,mint minden halat,így ezt is többféle módon el lehet készíteni.Én az Ízek és érzések c. gasztromagazin egy évvel ezelőtti számában találtam ezt a receptet,amit kicsit feldobtam.Együnk halat,mert finom és egészséges!!!
A köret teljesen saját találmányom és nagy sikere volt Petimnél is.Szívesen veszi a konyhai újításaimat,s akkora dicséreteket kapok tőle,hogy nem csoda,ha feltöltődöm újra és újra energiával!


Fokhagymakrémleves

Hozzávalók:

- 7dkg vaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 6 db nagyobb gerezd fokhagyma
- fél liter habtejszín
- 300-400ml tej
- 2 kanál étkezési keményítő
- 1 kiskanál só
- őrölt fehérbors
- 1 csokor zöldpetrezselyem
- reszelt sajt-trappista,edami vagy parmezán

A vajat elolvasztjuk és a felkockázott vöröshagymát megpuhítjuk rajta.Erre jön az összepréselt fokhagyma .Pár perc pirítás után-amikor már érezhetően fokhagymaillat lengi be  a konyhát- öntsük fel tejszínnel és tejjel.(én picivel kevesebb tejet tettem bele).Forraljuk fel. A levest leszűrhetjük-én botmixerrel pürésítettem az edényben- és ezután sózzuk,borsozzuk. Étkezési keményítővel sűrítsük be és keverjük kicsit,majd zárjuk el.Kis tányérokban tálaljuk,szórjuk meg finomra vágott petrezselyemzölddel és reszelt sajttal!

Jó étvágyat!



Karácsonyi lazac narancssárga makadámdiós körettel

Hozzávalók :

- a lazachoz:

- 1 kg lazacfilé darabokban
- só
- fehérbors
- 1 narancs leve
- 1 narancs reszelt héja
- fél citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- 1 púpozott teáskanál dijoni mustár
- 1 kávéskanál akácméz
- csipetnyi őrölt szegfűszeg
- fél kávéskanál őrölt gyömbér
- 2 dkg vaj kockákra vágva
- 1-1 evőkanál felaprított zöldpetrezselyem
- egy maréknyi pucolt enyhén sós makadámdió összetörve-saját ötlet

A tálaláshoz:

- citromkarikák
- 1-1 kanál Balzsamos szilvalekvár szarvasgombával -saját ötlet

A körethez: saját ötlet

- 10 db krumpli megpucolva és felkockázva
- 2 db sárgarépa megpucolva és felkockázva
- 20 dkg sütőtök megpucolva és felkockázva
- só
- őrölt gyömbér
- feketebors
- 1 csokor petrezselyemzöld
- csicseriborsóliszt kb. 15-20 dkg
- enyhén sós makadámdió 2 marékkal- összetörve

A lazacfiléket sózzuk és borsozzuk. A narancs- és citromlevet összekeverjük a reszelt héjakkal, a mustárral, a mézzel, szegfűszeggel és gyömbérrel. A lazacot tűzálló tálba helyezzük és öntsük le a lével.Tegyük rá a felkockázott vajdarabokat és alufóliával lefedve tegyük pácolódni 1 órára a hűtőbe. Szórjuk meg a makadámdióval.Ezt követően tegyük be a sütőbe és süssük 30-40 percig.
Tálaláshoz szórjuk meg a szeleteket petrezselyemzölddel és citromkarikákkal tálaljuk.A tányérra húzzunk egy csíkot a Balzsamos szarvasgombás szilvalekvárból és azzal együtt fogyasszuk.
Valami mesés!

A körethez a zöldségeket tegyük vízbe  a sóval és gyömbérrel és főzzük puhára!Ezután szedjük ki és pürésítsük.Adjunk hozzá borsot és a finomra vágott petrezselyemzöldet, s keverjük össze. Egy nagy serpenyőben hevítsünk olívaolajat és az egész krumplis masszát tegyük rá, pirítsuk kb. 15 percig,majd a serpenyőben terítsük szét nagy lepényformára. Szórjuk meg makadámdióval és azokat lapítsuk bele a lepénybe. Az egész serpenyőt tegyük be az előmelegített sütőbe,ahol b. fél óráig süssük,amíg szép barna lesz a széle. Óvatosan vegyük ki,mert  a nyele is nagyon forró.Hideg kőre tegyük hűlni-20 perc pihenés után szeleteljük fel és adjuk a lazac mellé.
Mi kipróbáltuk ezt a lepényt reszelt sajttal is,amit ráolvasztottunk-izgalmas vacsora kerekedett belőle.

Mindehhez fehérbort ajánlok!

Jó étvágyat!







2011. december 22., csütörtök

Bejgli diósan és mandulásan-praktikus tanácsokkal!

Tegnap ígértem egy új bejgli receptet. Csináltam már hasonlót,de most új technikákat fedeztem fel.Türelemjáték az egész,de megéri.Az eredmény csodás lesz!A pontos receptet és a technikákat,praktikákat itt találtam: http://laptopkonyha.hu/receptek/?sw_29_item=3342 A múlt héten végignéztem a  videót ezen az oldalon, kijegyzeteltem az egészet,s tegnap nekiláttam úgy elkészíteni pontosan úgy, ahogyan  láttam.
Ott diós és mákos töltelékkel szerepelt,én a diósat megcsináltam,s mákos helyett most mandulással próbálkoztam,hiszen ilyen még nincs a blogomon,s nem is ettünk még ilyet. Nagyon-nagyon finom lett.A bejgli szép és omlós.


Bejgli diósan és mandulásan
( 4 db 500g-os bejglihez)

Hozzávalók a tésztához:-minden alapanyagot elő kell hűteni pár órával a kezdés előtt,vagyis mindent be kell tenni a hűtőbe,még a lisztet is,egyszóval mindent!!!

- 52 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 16  dkg vaj ( nem margarin!)
- 10 dkg zsír (disznó vagy mangalica)
- 2 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- 1 dl tej
- 2 tojássárgája
- 10g friss élesztő
- 1 vaníliarúd kikapargatott belseje

Először a lehűtött tészta hozzávalókból elkészítjük a bejgli tésztáját. Egy tálban a hideg lisztet, sót, porcukort, vajat és zsírt alaposan elmorzsoljuk-kicsit időigényes-úgy,hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok.Ha kész,betesszük a hűtőbe. Közben a hideg tejet, tojássárgáját, élesztőt, vaníliamagokat, narancs és citrom reszelt héját hidegen csomómentesre keverjük. 
Kivesszük az elmorzsolt hűs lisztes keveréket és az élesztős hideg keveréket ráöntjük.Először habkártyával szépen mindenhol beledolgozzuk a lisztbe,majd ezután kézzel jól összegyúrjuk és egyenlő arányban 4-felé vágjuk.Mérjük le,hogy nagyjából egyforma súlyú tészták legyenek. Ezután egy tányérra téve  a 4 gombócot tegyük be  a hűtőbe. 
A tésztának és a tölteléknek egyforma keménységűnek és hidegnek kell lennie!

Most jönnek a töltelékek: 

Diós-mazsolás töltelék:

- 120ml víz
- 12,5 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- 1 vanília kikapart belseje
- csipet fahéj
- maroknyi mazsola
- 21 dkg darált dió vagy egyéb esetben darált mák
- 3 dkg édes morzsa-én darált kekszet használtam

Mandulás töltelék:-saját ötlet

- 120ml víz
- 12,5 dkg cukor
- egy marék kandírozott narancshéj
- pár csepp mandulalikőr
- 21 dkg darált mandula
- 3 dkg édes morzsa
- egy marék aszalt vörösáfonya

A töltelékekhez a morzsát és a mandulát/ diót egy tálban összekeverjük.A többi hozzávalót felforraljuk mindkét variációnál-a mandulánál a vörösáfonyát ne tegyük bele,azt majd a bejgi feltekerésénél használjuk!
A felforralt keverékkel forrázzuk le  a diós/ mandulás keveréket.Ezután mindkettőt keverjük jól össze és egy-egy tányérra terítsük ki,majd miután langyosodott tegyük be a hűtőbe hűlni.Én a fagyasztóba tettem be.
Miután kellőképpen lehűlt a töltelék, vegyük ki és előbb a diósból állítsunk össze 2 egyforma súlyú gombócot.Mérjük le!
A gombócokat ismét tegyük be a hűtőbe pár percre. 

Most jön egy csodás praktikus módszer,amit a fent említett oldalon láttam!Vegyünk elő 4 darab iratlefűző fóliát-vicces nevén bugyit:) !Az első töltelékgombócot tegyük az egyik fóliába fentre és kicsit kézzel nyomogassuk le. A fólia alsó felét hajtsuk rá és a tetejét celluxszal zárjuk le,hogy ne csússzon el. Most nyújtófa segítségével a 2 fólia között egyenlő vastagra nyújtsuk ki a tölteléket úgy,hogy sarkai is legyenek.Könnyű munka!Ha kész,tegyük be a hűtőbe és így járjunk el a többi töltelékkel is.

Most jön a tészta nyújtása!Vegyük ki a tésztákat a hűtőből és liszt nélküli deszkán nyújtsuk ki mindet kicsit nagyobb téglalapra,mint a töltelékes fólia, mert kicsi széleket kell hagyni a 4 oldalán. Most vegyünk ki egy adag tölteléket a hűtőből és a felső fólia réteget vágjuk le,majd határozott mozdulattal rántsuk a tészta közepére.A tészta jobb és bal széleit hajtsuk kicsit rá a töltelékre és a bejglit fentről lefelé haladva óvatosan tekerjük fel-3 tekerés legyen benne!Ezután hengergessük egy kicsit egyformára és sütőpapíros tepsibe tegyük.Így  készítsük el a többi tésztát is, a mandulásnál a felső végére tegyünk az áfonyából és ezután tekerjük fel. Egy tepsibe 2 rudat tegyünk egymástól messzire. A sütőpapírra ráírhatjuk alkoholos filccel,hogy melyik milyen töltésű bejgli!

Most jön a bejglik lekenése:

- első kenés: 2 tojássárgája és 1 egész tojás-felverni és porcukorszűrőn átszűrni,hogy ne legyenek benne darabok. Ezzel kenjük meg ecsettel vékonyan a bejgliket,széles,határozott mozdulatokkal.Kicsit alá is kenjünk,s  a lecsöpögő tojást töröljük fel!Tényleg csak vékonyan kenjük!
Ezután hideg,száraz helyen-legjobb a kamrában pihentessük fél órát!Ne tegyük hűtőbe!!! 30 perc alatt a kamrában szépen rászárad a tojás és hajszálvékony repedések keletkeznek a tésztán,ami megadja a bejgli tipikus mintázatát.
- 2. kenés: fél óra után tojásfehérjével vékonyan megkenjük a tésztánkat úgy ,mint előbb. Még fél órát pihentetjük a kamrában.Az egyik tepsi bejgli így is több időt fog ott tölteni,mivel egyszerre-legalábbis nekem- csak 1 tepsi fog beférni a sütőbe. 

A 2.kenés után eltelt 30 perc,most előmelegített sütőbe tesszük a hideg bejglit és itt 30 percig sütjük szép barnára. 
Ha megsült kivesszük a sütőből és 20 percig hideg kőre tesszük.Ezután a 2 bejglit egymás mellé toljuk és így pihentetjük.Miután mindkét tepsi bejgli kisült és kihűltek,egy tálcára sorakoztatjuk egymás mellé és éjszakára konyharuhával lefedjük szobahőmérsékleten-én legalább is így tettem.Másnap szeleteljük.
Elfelejtettem írni, hogy sütés előtt meg kell szurkálni a bejgli tetejét és oldalát!
Jó étvágyat!

töltelék a fólia közt kinyújtva


elkezdtem felvágni

bejgliminta



A fogammal még mindig küzdök,és úgy nézem,hogy a másik oldalon is megindult az egyik.Szép lesz,ha nem bírok majd egyik oldalon sem enni!

Holnap jövök két recepttel!
Addig is jó sütögetést mindenkinek!





2011. december 21., szerda

Isler, Mogyorós kifli, Mézes krémes és Flódni-sütemények karácsonyra

Ma bejgli készítés közben észrevettem,hogy hatalmas pelyhekben hull a hó!Végre!Az egész Mátra havas egyelőre,legalábbis a konyha ablakból annak látszik itt a Mátra aljából.

Nagyon korán keltem ma,mert a nemes cél érdekében megteszek minden tőlem telhetőt.Egyik ismerősömnek küldtem Debrecenbe csomagot a debreceni busszal,s mivel mindenre felkészültem,így "megvesztegettem" a sofőrt egy kis saját puszedli-mézeskalács csomaggal :)Sokáig nem kellett "vesztegetnem", ugyanis földim ,vagyis a szülőfalumban él.Viszont iszonyú hideg volt.Remélem a csomag épségben megérkezett,s örömet okoztam vele!
Végigjártam a piacot,kora reggel már rengetegen voltak.Csodáltam a fogalmam sincs milyen nevű óriás halakat,ahogyan a halas ember épp akkor fosztja meg azokat fejüktől.Nagy volt a nyüzsgés,de szerencsére én már megvagyok mindennel.


Ma még készítettem: Isteni finom Fokhagymakrémlevest-lehet hogy űbereli az Egerben fogyasztottat!És mivel Alexa jóvoltából volt 1 kg lazacunk,így azt is elkészítettem karácsonyi módra vadiúj szerzeményű körettel.Ezekről többet később!

És akkor most 4 kedvenc sütim receptje következik. Az islert múlt héten sütöttem, a többit tegnap. Ma bejgisütés van-jelenleg is sülnek-remélem sikerül!Na ,de ezek után egyenlőre nem vagyok hajlandó többet sütni,hiszen vagy 10-11 féle finomság várja már végső sorsát.Igaz ennek nagy része másnak megy,de nekünk is marad mindből,sőt! Már most jelzem,hogy készítettem egy Reform gyümölcskenyeret is,de azt csak akkor vágjuk fel,ha már alig lesz sütemény.Egyébként is hetekig jó,főleg csak aszalt gyümölcs alkotja,majdnem 1 kg. Tehát figyeljétek majd,fel lesz téve hamarosan!



Isler

Az Islert szerintem mindenki szereti.Nekünk nagy kedvencünk.Készülhet mandulával ,de dióval is. Állítólag Ferenc József kedvenc süteménye volt,amelyet Bad Ischl-ben készítettek neki először.

A következő adag 53 db majdnem 10 cm átmérőjű islerhez való.A liszt rengetegnek tűnhet-az is-de a könnyebb munkavégzés érdekében több adagban dolgozzuk ki a tésztát.Nekem is 5 gombóc kerekedett belőle.

Hozzávalók:

- 1120g liszt
- 400g porcukor
- 800g vaj (de nem Rama! ) szobahőmérsékletű
- 400g darált mandula  vagy dió-én mandulával készítettem
- 4 kávéskanál őrölt fahéj

Töltéshez: 

- málnalekvár
- házi baracklekvár

Bevonás: Csokiglazúr-dupla adag recept itt 

A rácsokhoz:

- étcsoki gőz felett olvasztva

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk-több adagban és 10 percre betesszük a hűtőbe. Sütőpapírral kibélelünk 3-4 tepsit és előmelegítjük a sütőt. Egy poharat vagy kb. 8-10 cm átmérőjű pogácsaszaggatót előveszünk és  a lisztezett deszkán kinyújtott tésztából korongokat szaggatunk ki. Ezeket kisütjük-ne égjen meg,s ne  is legyen barna. Maradjon világos. A tepsiben hagyjuk kicsit hűlni ,majd alányúlunk és tálcára pakoljuk.
Ha kihűltek a korongok -1- 1 darabot lekvárral összeragasztunk.Ha készen vagyunk az összes isler ragasztásával,a közben elkészített csokiglazúrral vonjuk be  a sütit.Ha ez megszáradt-egy éjszaka-utána  a gőz felett felolvasztott csokival rajzoljunk rácsokat az islerek tetejére. Várjunk még megszárad és csak ezután pakoljuk el.Sokáig finom piha marad!

Isteni finom!!!

Isler készítés képekben:
-az első kép felirattal




Mogyorós kiflik-gluténmentes és reform


A recept a Blikk Nők konyha decemberi számából való kis módosítással.Dupla adag,s mogyorót tettem bele dió helyett.A végeket pedig étcsokiba mártottam.

Hozzávalók kb. 48 darabhoz:

- 20 dkg kukoricaliszt
- 8 dkg hajdinaliszt
- 10 dkg rizsliszt ( én barnát használtam)
- 10 dkg szőlőcukor ( eredetileg porcukor)
- 2 tk őrölt fahéj
- 2 csipet só
- 2 tojás
- 20 dkg darált mogyoró ( Lidl)
- 20 dkg puha vaj (pl. Meggle)

A mártáshoz:

- gőz felett megolvasztott étcsoki

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 1 órára a hűtőbe tesszük.Ezután kis darabokat lecsípünk belőle és kis kifliket formálunk.Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk és előmelegített sütőben világosbarnára sütjük.Miután kihűltek végei olvasztott csokiba mártjuk és száradni hagyjuk.
Jól záródó fém- vagy műanyagdobozban tároljuk.

Nagyon finom reform süti!





Flódni


Hozzávalók:

A tésztához:

- fél kg liszt
- 25 dkg vaj vagy Rama
- 10 dkg porcukor
- 3 tojássárgája
- 1 dl fehérbor-félszáraz

Diótöltelék:

- 20dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- 1 cl fehérbor

Mákos töltelék:

- 20dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- 1 cl fehérbor

Almás töltelék:

- 1kg lereszelt alma
- 10dkg porcukor
- fahéj
- szegfűszeg

Továbbá:

-Házi üstben készült cukormentes szilvalekvár
- 1 tojás  a kenéshez
- porcukor  a szóráshoz

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és kb. 30 percig a hűtőben tároljuk.A töltelékekhez a hozzávalókat kimérjük és elkeverjük külön-külön tálakban.Az almáshoz ízlés szerint teszünk fahéjat és szegfűszeget.
A tésztát 4 részre osztjuk és egy zsírral kikent és vékonyan kilisztezett tepsibe fektetjük az első kinyújtott tésztadarabot.Erre jön először egy kis szilvalekvár egyenletesen rákenve ,majd a  diós töltelék szintén egyenletesen .Ezután újabb kinyújtott tészta,majd arra megint egy adag lekvár szétkenve és  a mákos töltelék.Újabb tészta és ezt már nem kenjük le.Erre jön a levétől kinyomkodott almás töltelék,majd az utolsó tésztával zárjuk.Felvert tojással megkenjük és villával sűrűn megszurkáljuk.Előmelegített sütőben 50-60 perc alatt szép pirosra sütjük.Tepsiben hagyjuk hűlni.Porcukorral megszórjuk és szeleteljük.
Igazi karácsonyi süti, a zserbó rokona:)


Mézes krémes
( a nagy kedvencem)


Hozzávalók:

- a tésztához:

- 5 dkg margarin
- 1 egész tojás
- 15 dkg cukor
- 3-4 evőkanál tej
- 6 dkg méz (akác)
- 40 dkg liszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna

A krémhez.

- 1 cs- vaníliás pudingpor
- 4 tojássárgája
- 5 dl tej
- 10 dkg cukor
- 30 dkg Rama
- 15 dkg porcukor

Továbbá:

- házi sárgabaracklekvár
- étcsoki bevonó+ 1 kanál étolaj
- Milka 100g-os tejcsoki

A tésztához a margarint, a tojást,a cukrot és  a mézet gőz felett sűrűre főzzük,majd kihűtjük. A lisztet a szódabikarbónával összekeverjük és  langyos mézes mázzal összekeverjük. Összegyúrjuk és 4 részre osztjuk. Tepsi hátán kinyújtjuk és előmelegített sütőben világosbarnára sütjük. Óvatosan késsel alányúlva távolítjuk el a tepsi hátuljáról a mézes tésztát.  A lapokat külön tálcán kihűtjük.  Addig a krémet készítjük el. Ehhez  a pudingporból, a tojások sárgájából, a tejből és cukorból sűrű pudingot főzünk és kavargatva kihűtjük. A puha margarint a porcukorral kihabosítjuk,majd a a kihűlt pudingot apránként hozzáadjuk.Én elektromos habverőt használtam. A süti összeállítása következik: Egy lapot  a krém 1/3-ával megkenünk egyforma vastagon mindenhol.A következő lap hátulját vékonyan baracklekvárral megkenjük és az előző krémes lapra borítjuk.A szárazon maradt mézes lapot megkenjük a maradék krém felével,majd a 3.lapot megfordítjuk és azt is megkenjük lekvárral,s ezt is ráfordítjuk a krémes lapra. A tetejére kenjük a maradék krémet .Az utolsó lapot szintén megfordítjuk és lekvárral megkenjük s ezt is a krémes lapra fordítjuk.A tetejét már nem kenjük meg,s nincs is mivel.Hidegre tesszük egy kicsit,hogy összeérjenek az ízek. Ilyenkor még lehet egyformára vágni a széleket. 
Gőz felett felolvasztjuk az étbevonót az olajjal és ezt a tésztánk tetejére kenjük egyenletesen.Nem baj ha lecsöpög egy-két helyen.Hideg helyre tesszük szilárdulni.Addig megolvasztjuk a tejcsokit és azzal vékony rácsokat rajzolunk a mézes-krémes tetejére. Hideg száraz helyen-pl. kamra hagyjuk szilárdulni,majd ezután olajba mártott és lecsöpögtetett éles késsel tetszőleges szeleteket vágunk belőle. Hűvös száraz helyen tároljuk.

Mennyei!!!





Amivel ma megleptem valakiket és  a kis csomag a sofőr "megvesztegetéséhez":)




Tegnap Gesztenyés hókifliket is gyártottam egy kis mandulalikőrrel megbolondítva
- receptje már fent van: Itt

Végezetül: Kisültek a bejglik-2 diós-mazsolás , 1 mandulás-marcipános  kandírozott narancsos és 1 mandulás-narancsos-vörös áfonyás. Teljesen új recept alapján a netről.Részletek holnap!