Keresés ebben a blogban

2012. február 17., péntek

Túrós batyuk

Nagyon szeretjük a Túrós batyut.Nem tudom melyik az eredeti recept,a vélemények erről biztosan megoszlanak.Én belenyúltam a sütireceptes pakkomba és kihúztam egyet.Ezt készítettem el:


Túrós batyuk

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

-a tészta:

- 40 dkg rétesliszt
- 40 dkg finomliszt
- 2 tojás
- 1 kis doboz tejföl
- 30 dkg puha Rama
- 10 dkg porcukor
- csipet só
- 1 csomag friss élesztő

- a töltelék:

- 50 dkg házi túró
- 1,5 kis doboz tejföl
- 5 evőkanál porcukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 1 nagy marék vízbe áztatott s lecsöpögtetett puha mazsola

Kenéshez: 4 tojássárgája

A tésztát készítjük el elsőnek. Ehhez a tejet meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt.A tejfölt is meglangyosítjuk és az összes hozzávalóból jó lágy tésztát gyúrunk.Kicsit alatta meglisztezzük a tálat és 1 óra alatt meleg helyen duplájára kelesztjük.(óriásira nőtt nekem,nagyon jól sikerült) A tésztát jól meglisztezett deszkára borítjuk és sok liszt hozzáadásával sima tésztává átgyúrjuk.Ne ragadjon a tészta!
Ujjnyi vastagra kinyújtjuk és egyforma kockákra vágjuk.A kockák közepébe 1-1 púpozott evőkanál tölteléket halmozunk.A  töltelék összes hozzávalóját egy tálban simára keverjük és kész. Miután a tölteléket ráhelyeztük a tésztalapokra a 4 sarkát középen összecsippentjük és kicsit megtekerjük,majd lelapogatjuk.Sütőpapíros tepsibe helyezzük egymástól kicsit távol.Felvert tojássárgájával megkenjük és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.Nekem 4 tepsivel lett.
Még melegen meghintjük porcukorral.Langyosan vagy hidegen kínáljuk!

Jó étvágyat!








9 megjegyzés:

  1. Kriszta-éppen most vettem észre a te Túrós batyudat a google oldalon, és nagyon megtetszett. Guszta, és finom, igazán. A Csilla is most tette fel az övét is. Emlitettem neki hogy ez egy gyerekkori finomság emlékem...most a két recept között csak kombinálhatom az enyémet, és mind kettőtöknek vissza linkelek.
    Köszi hogy megosztottad velünk a finom receptet, és a gyönyörü batyut:DDD

    VálaszTörlés
  2. Jaj ,de szépek lettek Kriszta,de megkívántam,pedig nem régen volt nálunk is,de olyan kívánatosak lettek a tieid,hmm:)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a dicséreteket!:)Jó kis recept,de más tésztával is el fogom majd készíteni,mert szeretnék majd összehasonlítani több receptet is...Ahány ház,annyi szokás:)

    VálaszTörlés
  4. Ma már kommenteltem egy túrós batyunál Csillánál és éppen írtam, hogy tegnap én is túróst sütöttem, csak kalácsba! :DDD Nagyon szépek, guszták a Te batyuid is!!! Öröm rájuk nézni! : Gondolj arra, hogy te egészséges maradsz! :D

    VálaszTörlés
  5. Hmmm! Tényleg gyönyörűek!Ugye ezeket nem ma délután gyártottad egy ilyen hét után? Mert ha igen minden elismerésem. De amúgy is!

    VálaszTörlés
  6. De igen,Alexa!:) Köszönöm!Érzem,hogy a következő pár napban még fele annyi energiám sem lesz a sütéshez,így legalább marad belőle.Nemrég keltem fel,de egyre rosszabbul vagyok....van már annyi tünetem...egyelőre láz még nincs.De nyugtával dicsérjük a napot!
    Köszönöm Barbi!:)

    VálaszTörlés
  7. Júj, de jól néznek ki, és milyen szép egyenlő négyzeteket vágtál... :)

    VálaszTörlés
  8. Köszi,pedig nem mértem le,csak úgy nagyjából:)

    VálaszTörlés
  9. Hú de jól néznek ki a batyuid!!!!Szépek!!!!Látszik,hogy nem csak szép finom is!!!!

    VálaszTörlés