Keresés ebben a blogban

2012. július 20., péntek

A Pakora project

A Pakora indiai csemege.Fő alapanyaga a csicseriborsóliszt vagy sárgaborsóliszt,különböző ázsiai fűszerek és persze a zöldségek,vagy sajt (paneer) ,de akár banán is lehet.Indiában az utcákon is árulják,de az indiai családok is gyakran készítik,ha vendéget várnak,de gondolom,hogy máskor is.
Vega étel,nagyon finom, laktató és egyszerű elkészíteni ha jó alapanyagaink vannak!
Amikor úgy két hónapja először próbálkoztam vele,volt egy elfuserált  receptem és magyar csicserilisztem.Ezek miatt nem is sikerült.Az egyik gasztrocsoportban tudtam meg,hogy indiai lisztet kellett volna használnom,s "hamis" recepttel álltam szemben,mert az joghurtot is írt bele,márpedig a pakorába nem kell joghurt,csak víz!Ezt a külföldi vega szakácskönyvet azóta kicsit mellőzöm,bár vannak benne használható receptek,de hogy TV-Paprikásan fogalmazzak: ez a recept nálam megbukott!A recept rossz,hamis,nincs is mit tovább beszélni róla!
Hemangi Dasi , aki vegetáriánus konyhát visz,azt tanácsolta,hogy mindenképpen szerezzek be valódi indiai csicseriborsólisztet és akkor sikerülni fog.Valóban!Sok különbség van a pécsi és az eredeti indiai csicseriliszt között már látványra is,de állagra főleg.Később Radha Vallabha a www.gyomornegyed.hu blog szerzője ellátott néhány jó tanáccsal a pakorát illetően,mire többek között az én ösztönzésemre szerkesztett egy blogot-ami már szépen működik azóta-és ott a pakora receptjét meg is osztotta.Az alábbi recept tőle való,bár ez teljesen megegyezik Hemangi receptjével.A titok nyitja tehát a jó recept és a valódi indiai csicseriborsóliszt,tényleg ezeken múlott minden!Érdemes mindkét blogot olvasni,mert pompás receptekkel találkozhatunk,amiket öröm elkészíteni és ízlelni!

Amikor ma hozzáfogtam,azért volt egy kis félsz bennem,hogy elérem-e a kívánt állagot,sikerül-e a tészta.A tészta szépen összeállt,pont úgy,ahogy abban a bizonyos "Nagy Könyv"-ben meg van írva!Szépen sikerült és nagyon finom lett!
Pár hete,amikor egy pesti indiai étteremben kóstoltunk paneer pakorát,az is ugyanilyen volt,tehát biztos,hogy jól csináltam!:)
Nekem a receptben jelzett adag elég volt: 8 db padlizsánszelethez, 14 szelet cukkinihez és 4 szelet kerek sajthoz ( jelenleg székely sajt állt rendelkezésemre).A sűrű palacsintaállagú tészta szuper lett, a padlizsán szépen sült, nem csurgott le róla a tészta,a sajt is jól sült,először kicsit lemerült,gondolom,hogy a sajt súlya húzta le,aztán szépen-kicsit fröcskölve ugyan-de finomra sült.A cukkini szeletek pedig szinte táncoltak az olajon,jó volt látni milyen vidámak!:) Némelyik jobban megsült,mint a többi,de úgy is nagyon finomak.Nekem leginkább a sajtos jött be,de utána rögtön a padlizsános és végül a cukkinis.Készíthető más zöldségből is: pl. karfiol, burgonya,paradicsom,stb...A zöldségeket nem kell előtte megfőzni!
Radha receptjében egy finomnak ígérkező töltött pakora variációt is említ,amikor padlizsánt,paneert és paradicsomot egyben "pakoráznak",valami isteni lehet!
Érdemes tehát ellátogatni hozzá is,higgyétek el,megéri!
( én készen vásárolt török padlizsánpürével ettem)
A receptben felsorolt fűszerek ázsiai boltokban beszerezhetők!


Pakora

- 200 g  csicseriborsó liszt- indiai!
- 1 evőkanál kalinji 
- 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
- 1/4 kávéskanál erős fűszerpaprika
- 2 kávéskanál őrölt koriander
- 2 kávéskanál őrölt római kömény
- 1 1/2 kávéskanál kurkuma
- 1/4 kávéskanál hing
- 2 kávéskanál só
- 230 ml hideg víz
- kb. 70 dkg zöldség: nálam 1 padlizsán, kb. 1 db cukkini, 4 szelet kerek székely sajt, mind fél cm-sre karikázva. Én a padlizsán héját levágtam.
-valamint ghí vagy növényi olaj a sütéshez -én étolajat használtam,1,7 üvegnyit!

A zöldségeket megtisztítjuk és félretesszük.Olajat forrósítunk egy edényben.A tészta összes hozzávalóját kimérjük,összekeverjük,egy sűrű palacsintatésztát kell kapnunk.Ha nagyon sűrű,akkor egy kevés vizet még adhatunk hozzá.Ha nagyon híg,akkor pedig liszttel pótoljuk.
Ebbe a masszába mártjuk a zöldségeket úgy,hogy befedje a tészta minden oldalról,kicsit lecsöpögtetjük és a felforrósított olajban mindkét oldalán megsütjük.Szép aranybarnára kell sütni!Sütés közben kicsit felpuffad és néhol kis csücskök,kis farkincák is keletkezhetnek,ami teljesen normális!:)
Papírtörlőre szedjük,hogy a felesleges olajat leszedjük róla.Melegen tálaljuk!
A recept további kiegészítésekkel,tanácsokkal és praktikákkal Itt olvasható!
Chutneyval nagyon finom!

Jó étvágyat!

( a fekete hagymamagot én nem tudtam beszerezni,az kimaradt Sorry!:(,de nélküle is isteni finom! )

sűrű palacsintatészta











4 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztusos, és jó hogy bemutattad! Én is szeretem az indiai konyhát de pakorat még nem készítettem. Csicseriborsó lisztről sem hallottam, szóval vannak még hiányosságaim e téren.:)

    VálaszTörlés
  2. Csicseriborsólisztet használ az indiai konyha,nagyon finom.Pesten a Wesselényi utcában lévő Szép Kis Indiában vagy a neten a www.fuszeraruhaz.hu oldalon tudsz rendelni!Megéri,isteni finom!És más ételt is tudsz vele készíteni!Egészségesebb,mint a finomliszt,tojás sem kell hozzá,tej sem,egyszerű elkészíteni,ha meg van hozzá minden.

    VálaszTörlés
  3. Szuper!
    Gratulálok a sikereidhez! Ha van kedved, egyszer próbáld ki zöldparadicsommal. Nagyon jó élmény. Savanyú és sós ízek keveredése. jó fél centis szeletekre kell vágni. Sütés közben kicsit fröcsköl, de megéri a fáradságot. Ügyes vagy, még egyszer minden elismerésem :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm!:)Jó volt a mesterem!:)

    VálaszTörlés