Keresés ebben a blogban

2012. január 29., vasárnap

Csupa sajt pogácsa

Sajtrajongó vagyok, nem is tagadom. Alkottam egy olyan pogácsát,amiben lépten-nyomon sajtba botlunk.Finom puha,kicsit görög,kicsit reform ,de az enyém:) Remélem sokak tetszését elnyeri majd!
Nekünk nagyon ízlik!
Ja,és nem utolsó szempont,hogy nem kell keleszteni,így időt spórolhatunk meg.


Csupa sajt pogácsa
29-30 darabhoz

Hozzávalók a tésztához:

- 70 dkg liszt: 10 dkg finomliszt és 60 dkg Graham liszt
- 2 teáskanál só
- 3 teáskanál sütőpor
- 35 dkg Feta sajt szétmorzsolva
- 2 marék zöld olívabogyó felaprítva
- 10 dkg juhtúró szétmorzsolva
- 2 egész tojás
- 1,5 dl olívaolaj
- 1,5 dl olvasztott vaj
- 4 dl natúr joghurt ( ha van ,akkor görög)

A rétegekhez:

- 5 dkg olvasztott vaj
- 15 dkg gouda sajt
- 15 dkg trappista sajt

A tetejére:

- 2 tojássárgája
- szezámmag

A tészta hozzávalóit egy nagyobb mély tálba mérjük és enyhén lisztezett kézzel jól összegyúrjuk.Ha szükséges még teszünk hozzá a Graham lisztből,amennyit felvesz a tészta.Maradjon puha,de jól lehessen vele dolgozni.
A tésztát egy nagy téglalappá nyújtjuk szintén lisztezett deszkán-mindig a  Graham lisztből szórjunk alá és rá.A kinyújtott tésztát megspricceljük olvasztott vajjal és jó alaposan reszelünk rá sajtot mindenhova.A sajt 1/3-át használjuk fel.Ezután következik  a hajtogatás. Először a téglalap két -jobb és bal- végeit hajtsuk középre össze,majd erre  a felső és alsó végeket.Nyomogassuk le és nyújtófával újra nyújtsuk ki egyenletesre.Ezt megint spricceljük meg olvasztott vajjal és reszeljük rá a maradék sajt felét.Újra  a hajtogatás jön: most a felső és alsó végeket hajtsuk először középre,majd erre jön a jobb és bal oldalon lévő tészta.Újra nyomogassuk le és nyújtófával nyújtsuk ki-ezt már lehet vastagabbra is.Újra spricceljük meg az olvasztott vajjal és a maradék sajtot reszeljük rá.A jobb és bal oldalt hajtsuk középre,majd a felső és alsó tésztát is.Újra kinyújtjuk,de már utoljára.Most már vastagra-3-4 cm vastagra- nyújtsuk  ki a tésztát. Vegyünk elő egy 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatót és azzal szúrjunk ki vastag köröket a tésztából.A tészta kicsit leveles lesz a hajtogatástól.
A korongokat tegyük sütőpapíros tepsibe és kenjük le felvert tojássárgájával.A tetejüket pedig szórjuk meg szezámmaggal.Előmelegített sütőben addig süssük, amíg világosbarna nem lesz.Ez kb. 30 perc.
Isteni finom ám és tényleg gyorsan elkészül a hajtogatások ellenére is.A fetát is érezni, a juhtúrót is,  a rétegek közti megolvadt sajt pedig könnyűvé,rugalmassá varázsolja  a pogácsák közepét.

Én nem vagyok pogácsa rajongó,de ez a variáció nekem is bejön,persze sokat nem tudok belőle enni,azt is csak frissen,mert úgy az igazi!
Peti szerint másnap is ugyanolyan finom!:)

Jó étvágyat!














2012. január 28., szombat

Kakaós-mazsolás-likőrös csiga

Első lépésként egy valódi kelt tésztás receptet készítettem ma el. Feladtam a leckét magamnak,mert kelt tésztát készíteni azért nem olyan egyszerű sokaknak.Nekem már van gyakorlatom benne,de azért mindig ott a kérdés,hogy az élesztő tényleg friss-e és elvégzi a dolgát?!Szerencsémre elvégezte,pedig időközben igen hamar lemondtam már róla.A tésztám viszont csodásan megkelt és a végeredmény is elégedettséggel töltött el.



Egy már meglévő receptet alakítottam át és turbóztam fel.Efféle átalakítás rám is rám férne!:)


Kakaós-mazsolás-likőrös csiga

Hozzávalók:

- 5 dl tej
- 1 cs.friss élesztő
- 70 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- csipet só
- 10 dkg teavaj
- 6 evőkanál kakaópor
- 8 evőkanál házi vaníliás cukor
- 15 dkg mazsola
- 1 dl mandulalikőr

A locsoláshoz:

- 1 dl tej 
- 1 evőkanál cukor

A tejet meglangyosítom és  az élesztőt felfuttatom benne.A lisztet,a cukrot és a sót elkeverem és egy mélyedést csinálok a közepébe. Ebbe öntöm a tejes élesztőt. Az egészet jól összedolgozom és letakarva meleg helyen 1 órán át kelesztem. Amikor duplájára kelt ,lisztezett deszkára borítom és ököllel a levegőt kiütögetem belőle,s az egészet jól összegyúrom.Egy éles késsel középen két egyforma bucira vágom,majd a bucikat kinyújtom,kb. 5mm vastagságúra. A vajat megolvasztom és azzal megkenem a kinyújtott tésztát. Megszórom a kakaó és cukor keverékének a felével. A likőrbe áztatott mazsola feléve megszórom.A tésztát a hosszabbik végénél fogva szorosan feltekerem és 3-4 cm vastag csíkokra vágom fel.A darabokat felfelé fordítva vajazott kapcsos tortaformába helyezem egymás mellé szorosan.Kb. 22db kis tekercs lesz a 2 nagy tekercsből.A maradék olvasztott vajjal megkenem a tetejüket és egy kevés likőrös mazsolával megszórom.Előmelegített sütőbe teszem 20 percre,majd kiveszem és  a cukros langyos tejjel megöntözöm. Visszateszem a sütőbe még 10 percre és készre sütöm.20 percig hideg kövön pihentetem , majd a tortaforma szélét eltávolítom.Így hagyom pihenni.A tészta könnyen foszlós,így könnyen fogyasztható és tekercselhető.
Langyosan és hidegen is nagyon finom.A kakaó sok helyen olvasztott csokihoz hasonló állagú-nekem ezek a falatok a legfinomabbak!

Jó étvágyat!

szép kelt tészta

nyújtás

töltés

készek a tekercsek

és  a végeredmény

"mennyei rózsakoszorú"

kóstolás







2012. január 18., szerda

Kóser szakácskönyv és konyha

Könyvesboltban barangolva új felfedezést tettem szintén magammal kapcsolatban.Régóta nem találok már olyan könyvet,amit nagyon szeretnék elolvasni,ami elsőre megfog.Azért mert már nem tudnak újat mondani?Talán... Mégis valami mintha egyre hangosabban hívogatott volna be.Vágyok valami számomra újat mondó ezoterikus tanításra,de be kell érnem azzal,hogy egyenlőre minden itt van bennem, a lelkemben,s ebből kell "megélnem",mert ahogy Peti mondja: minden tudás bennem van már,nem igazán tudnak már újat mondani.
Ebben van némi igazság,mégis egy kisebb fajta űrt érzek magamban egy ideje.Több van a világunkban,mint amit szabad szemmel látni vélünk, sokkal több...ezt évek óta tapasztalom,de nem elégszek meg ennyivel,s egyre többet vágyok tudni,szomjas vagyok...kérek szépen valamit,ami újat tud még mondani és a fejlődésemre szolgál!

Így az ezoterikus vonalról újra a receptes könyvek felé veszem az irányt.Nem vagyok egyszerű eset ezen a téren sem az utóbbi időben. Csak nyitogattam a szebbnél szebb könyveket,s nem tudott lekötni egy sem.Gondoltam: no,tán beteg vagyok?!De nem adtam fel,ugyan már én,aki gyűjtő vagyok?!(azért normális keretek között,nem megszállottan) Megfogtam egy könyvet,nem rossz...aztán még párat,de mindig ahhoz az elsőhöz tértem vissza,s nagyon figyeltem,nehogy más elhalássza előlem egy véletlen pillanatban.Az első megérzés  a jó,az egyedüli példányt sikerült magamévá tennem,nem hagyhattam ott,ez volt ami lekötött,ami beindított bennem valamit,egy fura kíváncsiságot,s bevallom,hogy némi nyálcsorgást is...:)


Így lett az enyém eme könyv a zsidó konyha remekműveivel.Régóta vágyok már egy zsidó recepteket összefogó színes irományra. 
A boldogsághormonok hirtelen növekedésnek indultak,amikor elkezdtem fellapozni.Már az elején megállapíthatom,ahogy a szerző, Eszter is írja : nem egyszerű egy igazán kóser konyhát összehozni,de nem is lehetetlen.Én nem tervezek igazi kóser konyhát-de jó ötletnek tartom- a recepteket pedig ki fogom próbálni,mert rendkívül tetszenek.
A könyv és  a receptek alapján nagyon gyorsan megállapítottam,hogy igencsak közel áll hozzám ez az ízvilág,pedig nem vagyok zsidó.Első ránézésre kinéztem ezeket:
 Zsidó tojás, Kacsamáj mézzel és aszúval, Maceszgombóc-de hol szerezzek maceszlisztet?, Céklaleves, Húsgolyó grillezett barackkal,Csicseriborsó sólet, Krupnik, Pizzataschen, Bagel, Pfefferkuchen, a valódi zsidó Flódni, Jeruzsálemi túrótorta(kuszkuszból).-mmmm..., Hámánfüle,Lékoh-egyfajta mézes kenyér, Kindli, Rugelach.
Mindehhez egy nagy adag gasztrokulturális élmény és gyönyörű fotók.Izgalmas,ugye?!


2012. január 15., vasárnap

Csöröge fánk farsangra

Régen,amikor még gyereknek számítottam szerettem a farsangot ,de csakis a bál miatt,amin igyekeztem mindig részt venni és  természetesen anya mindig kreált nekem valami frappáns jelmezt,amivel néha nyertem is.Aztán szerencsére sikerült ezt a vállalkozását hamar leépítenem....:) Ma már nem rajongok a farsangért,de mondjuk bálba sem járunk már.
Később egyre jobban kezdtem értékelni azt,amikor fánkot sütött,s még később amikor ezt már tovább is fejlesztette és pudingos krémmel töltve tálalta.Nem vagyok egy fánk rajongó,de ilyenkor legalább kettőt legyűrtem.Többet viszont nem,mert nem igazán szeretem.Jóval korábban Csörögét is sütött,ezt valahogy jobban kedveltem,talán azért,mert vékony volt és jó ropogós.
Most én is sütöttem egy adagot,mert kíváncsi voltam,hogy eltalálom-e azt az ízt,amelyhez hasonlót gyerekkorom óta még nem  ízleltem.És csodás csodája sikerült!
Ez a legegyszerűbb fánk a világon,az tuti.Jane Austen : Mansfield park filmre vitt igazi remekműve mellett a házi sárgabaracklekvárommal szépen elfogyasztottuk kettecskén ezen a szeles "inkábbmaradjunkbent " vasárnap délutánján:)


Csöröge vagy forgácsfánk

Hozzávalók:

- 25 dkg liszt
- 150ml tejföl-én 20%-osat használtam
- 2 g porcukor
- 5 dkg vaj
- 3 db tojássárgája
- csipet só

A sütéshez: étolaj

Továbbá:

- porcukor
- sárgabaracklekvár
- kevés rum

A lisztet a vajjal morzsoljuk össze és adjuk hozzá a többi hozzávalót. Kézzel dagasszuk hólyagosra,simára és 10 percre letakarva tegyük a hűtőbe. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra és derelyevágóval egyforma négyzetekre vágjuk fel. A négyzetek közepébe vágjunk egy metszést és az egyik sarkát húzzuk át a metszésen.Így formázzuk forgácsalakúra. Forró olajban süssük világosbarnára mindkét oldalát és a felesleges olajat itassuk le róla.Még melegen szórjuk meg-vagy forgassuk meg-porcukorban,majd rummal elkevert sárgabaracklekvárral együtt tálaljuk.Frissen az igazi!

Jó étvágyat!

nyersen

sülve

Egyéb fánkos receptjeim:





2012. január 14., szombat

Trendi desszertek-Banana bread & Chocolate fudge

,, A csokoládé felfoghatóvá, kézzelfoghatóvá és mindenekelőtt ehetővé vált boldogságérzés!"
( Wim Wenders)

Elifnél láttam a minap egy isteni finom csokis desszertet: Chocolate fudge-mogyorós csokoládés tejkaramella.
Rögtön ki is írtam és ma pedig elkészítettem. Nagyon egyszerű és gyorsan készíthető finomság,valami mesés!Kezdők is bátran elkészíthetik,családoknak pedig kötelező ,a gyerekek imádni fogják az tuti!
Karácsony előtt még vettem 2 tubus sűrített tejet azért,hogy majd az egyik kinézett receptet elkészítem.A recept még nem készült el,viszont ez a fudge igen,de még mennyire!
Elif ízmorzsáit ajánlom minden olvasóm figyelmébe,nem fogtok csalódni!
Változtatásaim a receptben: Demerara nádcukrot tettem bele és mivel a héten elfogyott a törökmogyoróm,így natúr pörkölt földimogyorót használtam.

"Csak keverd össze,öntsd bele és süsd szépre!"

A Banánkenyérre az előző évi utolsó-Ínyenc magazinban leltem.Kristálycukor helyett én itt is nádcukort használtam. Nagyon finom, könnyen elkészíthető,puha igazi téli "szívmelengetőközbenfilmnéződesszert" :)


Banana bread

Hozzávalók:

- 15 dkg dióbél
- 7,5 dkg étcsoki
- 2 tojás
- 10 dkg Demerara nádcukor + a formához
- 1 zacskó vaníliás cukor vagy 1 ek. vanília kivonat-én ezt használtam
- 3/4 dl napraforgó olaj
- 60 dkg érett banán (kb. 3 db)
- fél zacskó sütőpor
- csipet só
- 2 késhegyni őrölt fahéj
- 25 dkg liszt
- 1,5 dl tej

A tálaláshoz:

- 200ml tejszín
- 1 evőkanál nyírfacukor
- 2dkg étcsoki reszelve
- 1 csomag habfixáló

Margarinnal kikenünk egy szögletes püspökkenyérformát és megszórjuk nádcukorral minden oldalát. A diót és  a csokit apróra vágjuk. A tojásokat a nádcukorral és  a vaníliás cukorral elektromos habverővel krémesre keverjük 5 perc alatt.Ezután hozzáadjuk az olajat. A meghámozott banánokat vékonyan felkarikázzuk és  a tojásos masszába forgatjuk. A sütőporos,sós,fahéjas lisztet hozzáadjuk,majd a tejet is belekeverjük.Erre jön a dió és a csoki, simára keverjük. A formába öntjük és megrázogatjuk,hogy mindenhol egyformán elterüljön a tészta. Megszórhatjuk dióval-én kihagytam-és előmelegített sütőben 50 perc alatt süssük meg.( tűpróba!)
Pihentessük egy kicsit,majd késsel a széleket válasszuk el a formától és borítsuk tálcára hűlni.Én kitettem az erkélyre és egy idő után megfordítottam,hogy az alja is kihűljön.A szeles idő felgyorsította ezt a folyamatot.
A tálaláshoz a hideg tejszínt a nyírfacukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük és egy pohárba habosítjuk habzsák segítségével.A tetejét megszórjuk reszelt étcsokival.
A két vége a legfinomabb: a ropogósra sült nádcukor réteg valami isteni!




Chocolate fudge

Hozzávalók:

- 34 dkg cukrozott sűrített tej ( 2db 170g-os tubussal)
- 20 dkg Demerara nádcukor
- 6 dkg vaj 
- 10 dkg étcsoki
- 15 dkg durvára vágott dió és natúr pörkölt földimogyoró-vagy Elifnél : törökmogyoró
- 1 kk vaníliakivonat

Egy szögletes püspökkenyérformát kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk. Vastag falú edényben lassú tűzön a sűrített tejet a vajjal,a vanília kivonattal és a nádcukorral összeolvasztjuk. Amikor a cukor elolvadt a lángot erősebbre állítjuk és 3 percig forraljuk. Ekkor jéghideg vízbe cseppentünk a forró karamellből egy picit és ha a krém golyóvá áll össze mielőtt a pohár aljára érne a lángot elzárhatjuk. Hozzákeverjük a csokit ,majd a diót és mogyorót. Az egészet forrón a formába öntjük és ide-oda rázogatjuk ,hogy egyformán elsimuljon mindenhol.Kihűtjük.Én az erkélyre tettem 2 órára hűlni.Ezután a sütőpapírral együtt kiemeljük és kicsit megmozgatjuk ,hogy a teteje kicsit összetörjön.Vizes kézzel egyforma kockákra vágjuk. Hagyjuk még száradni őket hűvös helyen,majd tálaljuk.Gyorsan fogy!:)
Jó étvágyat!

Köszi a receptet Elif !







2012. január 10., kedd

Pulyka tikka masala-avagy kicsit csípős indiai:)

Pár napja ismét indiait készítettem.Nem is tagadom,tényleg nagyon szeretem az indiai ízeket.Kár,hogy még nem jártam Indiában,mert az lenne az igazán indiai.Lehet,hogy ott még csípősebbek az ételek,de most az enyém is igazán csípősre sikeredett.Rengeteg fűszerféleség van benne.
Az alapötletet a Nosalty adta,ahol Padlizsán/Csirke tikka masala néven szerepelt.Én pulykaszárnyfilét használtam és adtam hozzá sárgarépát, valamint pörkölt mogyorót is. Bulgurt főztem mellé köretnek.
Nagyon finom és tényleg kicsit csípős!

Ma rátaláltam valamire,ami szerintem újabb kedvenc lesz a konyhánkban.Vettem  egy üveg ecetes fokhagymát,de olyat,amiben olívaolaj, koriander,mustármag és babárlevél is van. Magában is nagyon finom.Húsok mellé kiváló lehet,én ma hurkával ettem:) Nagyon tetszik ez az ízvilág.Azt találtam ki,hogy egy kis fetával és apróra vágott oreganoval -akinek úgy tetszik pirítóssal-nagyon finom kis ínyenc harapnivaló kerekedhet belőle.Mit szóltok?
Nem gondoltam volna mondjuk 3éve,hogy én így fogom "falni" a fokhagymát,mert mostanában majdnem mindenbe beleteszem,tavaly egész télen mézzel ettem,most pedig  már savanyítva is. Bezzeg korábban messzire elkerültem...

Jelenleg készül,vagyis már sül a holnapi ebéd Petinek-és nekem ha hagy belőle:)-egy kis hurkás rakottas: egy sor szeletelt padlizsán-megborsoztam és sóztam,vastagon tejföllel befedtem,erre jönnek jó szorosan a vastag hurkaszeletek,majd befedtem savanyú káposztával,legvégén újra vastag tejfölös réteg,s megszórtam: sóval,borssal, pirospaprikával és oreganoval.1órát fog sülni most alufólia alatt. Hasonlót már posztoltam tavaly-Itt .


Pulyka tikka masala-avagy kicsit csípős indiai:)

Hozzávalók:

- 60 dkg pulykaszárnyfilé vékony csíkokra vágva
A páchoz:
- 2 kis pohár natúr joghurt
- 2 ek olívaolaj
- fél citrom leve
- 2 kk őrölt gyömbér
- 6 gerezd fokhagyma összezúzva
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk őrölt koriander
- 1 tk curry 
- 1 tk őrölt chili
- 1 tk garam masala
- 2 tk só

- 2 marék natúr pörkölt földimogyoró
- 4-5 szál sárgarépa

A pác hozzávalóit összekeverjük és a húst beleforgatjuk.Az eredeti recept azt írja,hogy éjszakára pihentessük a hűtőben,én nem tettem,hanem frissem szépen elkezdtem sütni kevés olívaolajon.A karikára vágott répákkal együtt sütöttem,s a vége felé adtam hozzá a mogyorót.Puhára pároljuk és rizzsel vagy bulgurral tálaljuk.

Jó étvágyat!



2012. január 8., vasárnap

Berliner

Most akkor mi is az a Berliner ? Fánk vagy diós süti ? Esetleg ez is az is? Talán csak a berliniek tudják pontosan.
Berliner címszó alatt  fánkot is találni,de diós sütit is.Én a süti mellett döntöttem.Pár éve ettem először Berliner nevű diós sütit egy pékségben,azonnal  a kedvencem lett.Hogyisne lett volna az,mivel köztudottan rajongok a diósért. Kísértésbe vitt és visszajártam érte.
Keresgettem recepteket,majd nagyjából kettőből mixeltem egyet,s tegnap megsütöttem egy tepsivel. Majdnem olyan mint amit pár éve kóstoltam,de valójában fogalmam sincs róla melyik az igazi recept,sőt lehet,hogy a kettő közül egyik sem,de talán még az általam kóstolt Berliner sem a valódi Berliner.
Azért aki tudja az eredeti receptet és a süti eredetét kérem írja meg!:)


Berliner-talán a hamisított változata az eredetinek :)

Hozzávalók:

- az aljához:

- 10 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
- 30 dkg liszt
- 8 dkg darált dió
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1 üveg sárgabaracklekvár

- a töltelékhez:

- 15 dkg demerara nádcukor
- fél liter víz
- 20 dkg darált dió
- 35 dkg darált keksz
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1 kiskanál őrölt szegfűszeg
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál méz
- 2 kiskanál sárgabaracklekvár

-a piskótarácshoz:

- 4 tojás
- 8 dkg cukor
- 10 dkg liszt

A vajat a liszttel és a dióval kezeink között elmorzsoljuk,majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és tésztává gyúrjuk.Fél órára a hűtőbe tesszük. 
A vizet a nádcukorral felforraljuk és a töltelék hozzávalóit leforrázzuk vele. Jól elkeverjük és félretesszük. 
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és szilikonos sütőpapíros tepsibe simítjuk és villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük. Ezután kivesszük és sárgabaracklekvárral megkenjük. A diós tölteléket rásimítjuk.A piskótatésztához  a tojások fehérjéből és a cukorból kemény habot verünk.A sárgáját kikeverjük és a tojáshabot óvatosan,lazán hozzákeverjük,majd a lisztet apránként rászitáljuk és szintén óvatosan csomómentesre keverjük. Csillagcsőrös habzsákba öntjük a habot és átlósan csíkokat rajzolunk a töltelékre.Az egészet visszatesszük a  meleg sütőbe és 25 percig sütjük,hogy épen világosbarna legyen a piskóta a tetején. 
Miután kihűlt felszeleteljük.

Jó étvágyat!






2012. január 7., szombat

Sütőtökkocka reformosan

Igaz tegnapra ígértem ezt a receptet,de volt egy maratoni csevegésem Csengével és annyira belemerültünk az izgis témákba,hogy nem maradt időm feltenni,de azért remélem valahogy kibírtátok nélkülem!:)
A süti receptjét itt találtam: szellemafazekban .Jó kis blog,nézzétek meg mindenképpen!Jófajta és izgalmas receptek,ínycsiklandó fogások,egészséges reformos ételek!

A recepten annyit változtattam,hogy darált dió helyett karácsonyról maradt darált mandulával készítettem és a tetejére 3 dkg natúr -szintén az ünnepekről maradt- marcipánt reszeltem. Isteni lett.Alig édes,de mennyei!Reformos  a javából!

A karácsonyi tömény édesség után jól esik egy ilyen laza,reform édesség,hogy egy kicsit magunkhoz térjünk egészségileg. A legszebb ünnepre már csak egy-két színes gömb emlékeztet és néhány tűlevél,amit hiába porszívózunk és szedünk fel többször is,valószínű, hogy még Húsvétkor is fogunk találni legalább egy darabot.:)Gondolom ismerős a helyzet?!



A héten bevásároltam narancsból.Nem tudom ez megint vmi új mánia,de egyfolytában friss narancslevet innék.A Lildben a mai napig van nagy akció: részletek itt .Nincs is üdítőbb, finomabb és egészségesebb egy pohár frissen facsart narancslénél!
És hogy miért is olyan nagyon egészséges  narancs? Ezért: részletek itt! 


Jöjjön a süti!


Sütőtökkocka reformosan 

Recept: Itt -csak katt rá!
Az én változatomban darált dió helyett darált mandula szerepel,friss narancslevet használtam és 3 dkg marcipánt reszeltem a tetejére. Kicsit nagyobb tepsiben süthettem,azért az én szeleteim vékonyabbak.

Jó étvágyat! 




2012. január 1., vasárnap

Újévi lencseleves, Mézesmisu mogyoróval, Márványsajtos-diós-körtés szendvics

Boldog Új Évet kívánok Mindenkinek,aki betér ma hozzám!

Legyünk ma vidámak,s csak jóra gondoljunk,mert olyan lesz az évünk, amilyen  a mai nap!!!

Három finomsággal is szolgálhatok ma. Szakítottam a hagyományunkkal és lencsefőzelék helyett ma lencselevest készítettem,lényeg,hogy lencsét együnk,hagy hozzon szerencsét az évre!Egy újabb leves,amit én is megbírok enni.Hurrááááá!!!
A Mézesmisu története tegnapra nyúlik vissza,vagyis az előző évre:) Még este dobtam össze.Jó ötlet arra,hogy mit is kezdjünk a megmaradt mézeskalácsokkal.Jó  és saját ötlet,remélem sokak tetszését megnyeri.
A Márványsajtos-diós-körtés szendvics pedig méltó megkoronázása egy jól sikerült vagy éppen fárasztó napnak,egy pohár vörös borocska mellé és lágy ,halk zene....hmmmm...

Ezzel a három ínycsiklandó finomsággal szeretném kezdeni az évet gasztronómiailag:)

Jó főzőcskézést kívánok Minden kedves olvasómnak,s azt,hogy hasonló finomságokban bővelkedjetek idén !!!


Újévi lencseleves

Hozzávalók:

- 25 dkg barna lencse
- 4 db sárgarépa felkarikázva
- 3 db petrezselyem felkockázva
- 3 db karalábé felkockázva
- 1 fej vöröshagyma felaprítva
- 2 kisebb vagy 1 nagyobb gerezd fokhagyma nagyon apróra felkockázva
- 2 dl natúr joghurt
- 2 kanál barna rizsliszt
- 3 evőkanál olívaolaj
- 5 db babérlevél
- majoránna
- só
- pirospaprika
- őrölt kömény
- bors

A lencsét előző este beáztatjuk,másnap leszűrjük. A hagymákat olajon megpároljuk,majd hozzáadjuk a lencsét és a zöldségeket.Pár percig pirítjuk,majd felöntjük 2 liter vízzel.Ízlés szerint fűszerezzük a felsorolt fűszerekkel és puhára főzzük. A végén a joghurtot  a rizsliszttel elkeverjük és azzal enyhén besűrítjük a levest.Felforraljuk,majd elzárjuk.Melegen tálaljuk.Aki hiányolja  a fülstölt húst vagy sonkát,nyugodtan tehet bele,pikánsabb lesz!

Hozzon mindenkinek jószerencsét!!!



Mézesmisu mogyoróval-hogy megédesítse az újévet!:)
-ütős,tömény és ínycsiklandó finomság

Hozzávalók:

- 1 tasak Aranka mogyorós krémpor
- 3 dl tej
- 500g mascarpone
- 8 ek szőlőcukor
- 1 fél kanálnyi mézeskalács fűszerkeverék
- 2 kiskanál mogyorókrém
- mandulalikőr
- 1 kanál nescafe
- 1 kg világos és kakaós mézeskalács vegyesen vagy fele mézeskalács és fele babapiskóta
- szeletelt mandula
- csokimikulás felolvasztva
- díszes mézeskalács

A mogyoró krémport egy tálba öntjük és hozzáadjuk a  tejet,kevés mandulalikőrt elektromos habverővel előbb alacsony , majd a  legmagasabb fokozaton addig verjük,amíg szép krémes lesz. 
Egy másik tálban a mascarponet a szőlőcukorral ,a mézeskalács fűszerkeverékkel,kevés mandulalikőrrel és a mogyorókrémmel habosra keverjük.
A nescafet 2 kanál vízben feloldjuk,majd hozzáadunk fél dl mandulalikőrt.Ebbe a keverékbe mártogatjuk be  a mézeskalács darabokat. A nagyobb darabokat meg is törhetjük és úgy mártsuk be. Egy kerek jénai aljába teszünk egy sor beáztatott mézeskalácsot,,majd az oldalára is. Erre jön a mascarpones keverék fele.Erre újabb sor beáztatott mézeskalács,majd az Aranka mogyorós krém fele,erre újabb sor mézeskalács,majd a megmaradt mascarpones krém.Erre -ha még van- újabb sor beáztatott mézeskalács jön ,majd a maradék Aranka mogyorós krém -ez a vége.(Az utolsó réteg lehet babapiskóta is.De akár ez egészet készíthetjük vele,ha nincs mézeskalácsunk.)A tetejét megszórjuk mandulaszeletekkel és olvasztott csokival díszítjük.A tetejére díszes mézeskalácsot teszünk.Egy éjszakára  a hűtőbe tesszük. 

Isteni finom!!!




Márványsajtos-diós-körtés szendvics az előttünk álló hideg téli napokra:)


Hozzávalók: 2 főre egy nyugis vacsorához 1-1 kis vörösbor mellé:)

- 2 szelet élesztőmentes tönkölykenyér
- 10 dkg márványsajt
- 1 tubus natúr sajtkrém
- 1 gerezd fokhagyma
- pár csepp olívaolaj
- csipetnyi bors
- 1 nagy marék dió apróra vágva és  frissen megpirítva
- 1db barna téli körte

A márványsajtot villával összetörjük és a sajtkrémmel összekeverjük. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, az olajat,borsot és jól elkeverjük.A kenyérszeletekre halmozzuk és megszórjuk frissen pirított dióval. Körteszeletekkel díszítjük.

Jó étvágyat!