Keresés ebben a blogban

2012. április 30., hétfő

Fokhagymával töltött kacsa salátaágyon

A sógornőméktől kaptunk egy egész kacsát a legutóbbi látogatásunkkor.Ma sikerült elkészítenem. Csak semmi ördöngösség,egész gyorsan elkészült.A kacsa nem az a hízott féle volt,így ez most csak egy evésre szól kettőnknek.
A salátaágy ötlete pedig csak úgy jött!A köret basmati rizs sárgarépával és uborkával-jó sok lett, holnap készül hozzá még valami.


Fokhagymával töltött kacsa salátaágyon

Hozzávalók:
- a kacsához:

- 1 db konyhakész egész kacsa
- 1 fej fokhagyma gerezdjei
- só, bors, rozmaring
- kevés citromos olívaolaj

- a salátaágyhoz:

- 1 fej saláta
- 3-4 szem paradicsom
- ízlés szerint citromos olívaolaj(nálam spanyol)
- ízlés szerint balzsamecet
- só
- morzsolt oregano

- a körethez:

- basmati rizs
- sárgarépa
- kígyóuborka

A kacsát ízlés szerint fűszerezzük kívül és belül.A fokhagymagerezdeket a hasába tömködjük és egy kacsasütőbe vagy jelen esetben Pataki tálba helyezzük.Nagyon kicsit spriccelünk rá az olívaolajból és a sütőtál tetejét is rátesszük.1,5-2 óra alatt puhára sütjük.
A salátaágyat elkészítjük. Ehhez a salátát leveleire szedjük,kicsit megtépkedjük és átmossuk.Hozzáadjuk a negyedekbe vágott paradicsomokat , majd sózzuk.Kézzel átforgatjuk.Meglocsoljuk balzsamecettel és a citromos olívaolajjal , majd kézzel még egyszer átforgatjuk.Betesszük a hűtőbe,hogy összeérjenek az ízek. Aki szeretné egy kevés cukrot is adhat hozzá.
Tálaláskor egy vastag aljú kínálótál aljára pakoljuk a salátát és erre tesszük a még forró egész kacsát.
A körethez basmati rizst főztem és feldarabolt főtt sárgarépát,illetve kígyóuborkát kevertem bele.

Jó étvágyat!








2012. április 28., szombat

Hajdinás csirkegulyás minden földi jóval

Köztudott,hogy nagyon szeretem a csirkét és leginkább ezt a húsfélét fogyasztom.Általában sütöm és nem főzöm,de most kivételt tettem.Csaba blogján találtam egy pompás csirkegulyás receptet,amibe azonnal beleszerettem.Tele van a kedvenc zöldségeimmel és ugye  csirkehússal.A hajdina pedig valami isteni benne!
Nemrég készítettem el és már túl vagyok egy tányér gulyáson!Egyszerűen már meg kellett kóstolnom!Őrülten jó lett!!!Hú,de még mennyire!Annyira,hogy tuti befutó lesz nálunk egész évben!Jól megpakoltam zöldségekkel és egy-két dolgon újítottam az eredeti recepten.Imádjuk!!!Nem is kell ennél több,ez viszi a pálmát ,de nagyon!
Az eredeti recept itt: http://orultenjoetelek.blogspot.com/ . Az Őrült szakács receptjeit pedig ajánlom minden kedves olvasómnak az ízlelőbimbóik kényeztetésére!:)

Hajdinás csirkegulyás minden földi jóval

Hozzávalók-az én változatomban:

- 1 kg csirkemellfilé
- 30 dkg hajdina
- 5 szál vastag sárgarépa
- 3 szál vékony petrezselyemgyökér
- 2 vastag cukkini
- 2 fej vöröshagyma
- 4 nagyon duci gerezd fokhagyma
- 1 doboz(Bonduelle) vörösbab -a  paprika helyett(ugyanis tegnap lecsóhoz megettük mindet:) )
- 3 fej paradicsom
- Fűszerek ízlés szerint: só, fűszerpaprika, babérlevél, rozmaring(én őröltet használtam), kömény(őröltet használtam), bors
- olívaolaj
- 2 nagy csokor petrezselyemzöld-ezzel bolondítottam a végén

A csirkét és az összes zöldséget felkockázzuk. A hajdinát megmossuk.A vöröshagymát felkockázzuk és olívaolajon megdinszteljük.Hozzáadjuk a húst és a zöldségeket,kivéve  a cukkinit és a babot. Amikor a hús kifehéredett,hozzáadjuk a paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Ízlés szerint fűszerezzük és felöntjük vízzel.Én 2 literrel öntöttem fel,mivel jó nagy adagot készítettem. Az első forrás után beleöntjük a hajdinát és kb. 20-25 percig főzzük.Én lefedtem közben.Nekem nem kellett vizet pótolni és pont jó sűrű lett.A főzés vége előtt 10-15 perccel hozzáadjuk a cukkinit,majd a vége előtt 2 perccel a lecsöpögtetett vörösbabot és a belevágjuk a 2 csokor petrezselyemzöldet. Egyet kavarunk rajta,majd elzárjuk a gázt.Fedővel lefedve még pár percig hagytam puhulni.Melegen az igazi!

Jó étvágyat!



2012. április 22., vasárnap

Csirkés kása

Tegnap sokáig dolgoztam,így ez a rövid hétvége nem elég arra,hogy hosszasan elidőzzek a konyhában.Egyébként is nagyon elfoglalt vagyok az utóbbi hetekben,így alig születik valami új a blogon.Ennek ellenére egész szép közönségem van.Köszönöm!:)
Húsvét előtt kaptunk egy konyhakész házi csirkét a sógornőméktől,s ma úgy döntöttem,hogy megsütöm.Aztán annyira fel akartam dolgozni mindent a konyhából,hogy a végterméket Csirkés kásának kellett elneveznem:) Isteni finom lett és azt hiszem pont erre az ételre volt ma szükségem.Tele van egészséges és finom hozzávalókkal,megéri  hát elkészíteni!


Csirkés kása

Hozzávalók:

- 1 házi bio csirke megsütve, sóval,borssal és rozmaringgal fűszerezve, 1 fej fokhagyma pucolt gerezdjeivel sütve olívaolajon
- 8 db vastag sárgarépa apróra vágva és enyhén sós vízben puhára főzve
- 300g barnarizs sós és kurkumás vízben puhára főzve
- 1 hosszú kígyóuborka apróra vágva
- 3 fej tavaszi retek apró kockára vágva
- 1 marék világos szezámmag
- 2 marék dió
- 250 g Feta

A diót durvára vágjuk és a szezámmaggal együtt száraz serpenyőben megpirítjuk. Erre öntjük a kész rizst és kevergetve pirítjuk 2 percig.A készre sült húst cafatokra szedjük és a fokhagymával együtt a rizshez adjuk.A csirke ízes zsírját ráöntjük és kevergetve pirítjuk 1-2 percig. Hozzáadjuk a készre főt répát és a többi zöldséget és átforgatjuk.2percig pirítjuk és elzárjuk alatta a gázt. A fetát rámorzsoljuk. Díszítésként apróra vágott petrezselyemmel  melegen tálalhatjuk!

Jó étvágyat!




2012. április 15., vasárnap

Foszlós fonott kalács

Valami isteni illatú és ízű,az igazi csodálatosan finom foszlós fonott kalács.Túl egyszerű,hármas fonással készítettem,hatos fonással szebb lett volna,mint  a Barchesem. Nem lett egyforma vastag a fonás mindenhol.
Szolidan édes,finoman foszlós és puha. A kelesztés közben annyira megkelt a tészta,hogy a kelesztő tálam tetejét is feldobta,mert már nem bírt nyugton maradni és elindult kifelé  a tálból.Darabonként kb. 65-70 dkg-t nyomnak.


Foszlós fonott kalács

Hozzávalók:

- 1 kg liszt-én Nagyi titkát használtam-először kipróbálásra
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg olvasztott Rama
- fél liter tej
- 5 g friss élesztő
- 4 tojássárgája
- csipet só

A kenéshez: 

- 1 tojássárgája
- kevés tej

A 2. kenéshez:

- 2 kanál langyos picit cukrozott tej

A tejet mikróban meglangyosítom és a porcukor felét,2 kanál lisztet és az összemorzsolt élesztőt belekeverem.Újra beteszem a mikróba és 10 másodpercre rákapcsolom.Így hagyom bent 20 percig,hogy felfusson. A lisztet kimérem egy nagy kelesztőtálba,hozzáadom a  porcukrot,a  sót,a tojások sárgáját és a langyos Ramát.A közepébe egy nagyobb mélyedést csinálok és a langyos felfutott élesztős tejet beleöntöm.Gyors mozdulatokkal tésztává dagasztom. A tészta alá kevés lisztet hintek,a tál tetejét ráteszem és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztem.( ez nálam az előmelegített ,majd kikapcsolt sütő szokott lenni.)
Miután megkelt , enyhén lisztezett deszkára borítom és a levegőt kiütögetem belőle.A tésztát átgyúrom és 3 részre osztom.Aztán mind  a 3 részt még kétfelé osztom.Így kapok összesen 6 darabot. Minden darabból egyforma hosszúságú rudakat sodrok és 3at összefonok.A fonások végeit aláhajtom és sütőpapírral bélelt vekniformákba teszem mindkét fonást.Szintén előmelegített ,majd elzárt sütőben 30 percig kelesztem.Azután kiveszem és a tejjel felvert tojássárgájával megkenem.Előmelegített forró sütőben szépen megsütöm-kb. 20-30 perc alatt. Amikor megsült, kiveszem és hideg kövön hűtöm.Kevés langyos cukros tejjel ecset segítségével  megkenem a tetejüket.A túllógó sütőpapírral óvatosan kiemelem  a formákból és tálcán hűtöm tovább.
Miután kihűlt recés élű késsel szeletelem.

Jó étvágyat!





2012. április 14., szombat

Harcsa friss zöldekkel

Nemrég kaptunk egy szép harcsa darabot  a sógornőméktől.Hazafelé a hosszú úton már azon gondolkodtam,hogy miként fogom elkészíteni. Nagyon szeretem a halat és szeretném egyszer az egészet,végigkóstolni,mert nem ismerem az összes fajtát.
Kitaláltam egy receptet és azóta már el is készítettem. Meglepően nagyon finom lett és jól  mutat a tányéron.Akinek tetszik,nyugodtan csinálja utánam,nem fog csalódni!


Harcsa friss zöldekkel

Hozzávalók:

- kb. 1kg harcsafilé felkockázva
- 5 szál újhagyma
- olívaolaj
- só
- őrölt fehérbors
- friss bazsalikom
- friss oregano
- kb. 500g mirelit vagy friss zöldbab
- 2 jókora marék spenótlevél
- 2 jókora csokor petrezselyemzöld
- 2 csokor friss kapor
- fél citrom reszelt héja és leve

A tálaláshoz: Feta sajt morzsolva

A harcsafilét apróra felkockázzuk és sózzuk.Az újhagymát megmossuk,a végeit eltávolítjuk és felkarikázzuk-egy kicsi mehet a zöld szárából is.Kevés olívaolajon elkezdjük pirítani,majd amikor kezd színt kapni hozzáadjuk a halat.Kb. 5-10 percig pirítjuk.Ezután fűszerezzük és kicsit megkeverjük. Ráreszeljük a  citrom héját és meglocsoljuk a levével.A friss és tiszta spenót leveleket rádobáljuk és hagyjuk,hogy egy kicsit levet eresszen.A zöldbabot forrásban lévő vízbe tesszük 10 percre , majd leszűrjük és jeges vízzel átmossuk.A petrezselyemzöldeket felaprítjuk a kaporral együtt és a halhoz adjuk.Kicsit keverjük el és hagyjuk 1-2 percet párolódni.A zöldbabot ezután hozzáadjuk és 2 perc után elzárjuk a gázt, lefedve 10 percig hagyjuk párolódni a saját gőzében.Tálaláskor morzsolt fetát szórunk a tetejére.

Jó étvágyat!






2012. április 9., hétfő

Padlizsános rakott csirke

Az ötletet a Stahl Magazin tavaszi Különszámából vettem.Ott csirkecomb volt megadva és krémsajt.Az én változatomban csirkemellfilé és Feta sajt van.Isteni finom lett!Tegnap köret nélkül fogyasztottuk egy kis sült fokhagymás fejes salátával,ma pedig lecsót tervezek mellé egy kis cukkinivel.Többször tapasztaltam már,hogy a fahéj milyen jól illik a húsokra,erre az ételre különösen!Már bánom,hogy nem használtam hozzá egy padlizsánnal többet,de majd legközelebb!

Padlizsános rakott csirke

Hozzávalók:

- 1 kg csirkemellfilé felcsíkozva
- só
- bors
- fahéj
- oregánó
- olívaolaj
- 1 vagy 2 db padlizsán
- 50 dkg valódi Feta
- 1 kis pohár natúr joghurt
- 1 citrom reszelt héja
- frissen őrölt szerecsendió

A felcsíkozott húst ízlés szerint fűszerezzük és 3-4 adagra osztva olívaolajon mindkét oldalukat megpirítjuk,de csak éppen hogy.Kiszedjük egy tálba és félretesszük. A padlizsán végeit eltávolítjuk és felkarikázzuk,majd ecsettel a húsból visszamaradt zsiradékkal mindkét oldalukat megkenjük és egy sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk.Előmelegített sütőben a padlizsánok mindkét oldalát 10-10 perc alatt elősütjük.Egy tűtálló tál aljára halmozzuk a padlizsánok felét,majd erre a húst és megint a padlizsánt.Végezetük a Feta krémmel öntjük le: ehhez a fetát villával krémesre törjük,borsozzuk és a citrom héját belereszeljük.A natúr joghurttal elkeverjük és hozzáadjuk a frissen reszelt szerecsendiót is.Elkeverjük és a rakott húsra öntjük.Sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.
Melegen magában vagy körettel tálaljuk.Jól megy hozzá a tegnapi bejegyzésben szereplő Barches is!

Jó étvágyat!




2012. április 8., vasárnap

Barhesz

A zsidó szombati kalács: lánykori nevén challah,esetleg barhesz/barches .A recept Fűszeres Eszter kóser szakácskönyvéből való.Eszterék nem kalácsként,hanem kenyérként eszik,hiszen nem egy tipikus édes kalács tészta, inkább sós.
A kalácsfonásnál végig követtem Eszter részletes fotóit és úgy gondolom,hogy elsőre egész jól sikerült,de legközelebb még szebb lesz!Petim jóféle Padlizsános rakott csirke mellé fogyasztotta eddig,de jó esélye van a kalácsnak arra is,hogy bundáskenyérként végezze és már egy kenyérpuding ötlete is körvonalazódott bennem,feltéve ha megéri,hogy megszáradjon:)


Barhesz/Challah

Hozzávalók:2 db 6-os fonatú kalácshoz:

- 7 pohár liszt ( egy pohár= 2,5 dl)
- 0,4 pohár cukor
- 3 tojás felverve
- 0,5 pohár olaj
- 2 dkg friss élesztő
- 2 pohár meleg víz
- 2 kk só

- a kenéshez: a recept szerint 1 tojássárgája ,nekem 2 kellett hozzá!

- a szóráshoz: szezámmag,lenmag és /vagy mák

A folyékony hozzávalókat jól elkeverjük és belemorzsoljuk az élesztőt.A szilárd anyagokat egy kelesztő tálba mérjük,majd az élesztős keveréket hozzáöntjük.Kézzel jól kidolgozzuk.40 percet letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és a levegőt kiütögetjük belőle.Kicsit átgyúrjuk.
4 részre osztjuk és mind a 4 tésztát még 3 részre.6darabot egyenlő hosszú rúddá sodorjuk és  a képen látható
módon a rudak végeit összecsippentjük és elkezdjük fonni a könyv szerint.


részlet a könyvből
Miután elkészültünk egy sütőpapíros tepsibe vagy őzgerincformába tesszük még 30 percre kelni.A végén megkenjük a tojássárgájával és megszórjuk a magokkal.Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Legközelebb próbálok szebbet készíteni!

Jó étvágyat!





2012. április 7., szombat

Reform medvehagymás pogácsa

Megalkottam a saját és 100%-ban reform pogácsámat.Ilyen receptet nem találtok máshol!
Az igen intenzív ízt a medvehagyma adja.Nagyon finom,kicsit szokatlan íz és sütés után sötétzöld színű lesz,valakinek ez bizarr,míg másnak valódi gasztronómiai örömforrás. Fogyasztásához javasolt mellé egy kis natúr joghurt,esetleg zöldség-pl.paradicsom-akkor ha túl száraznak ítélnénk. Igazi reform csemege!


Reform medvehagymás pogácsa

Hozzávalók:

- 50 dkg mag vegyesen: napraforgómag(ebből a legtöbb), tökmag, lenmag
- extra szűz olívaolaj
- 12 dkg zabkorpa
- 23 dkg hajdinaliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 18 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 40 dkg sárgarépa
- kb. 1 csokor medvehagyma-de kevesebb is lehet
- 1 evőkanál só
- 50 dkg valódi Feta sajt
- 1 kis pohár natúr joghurt
- 1 csomag szódabikarbóna

A gyúráshoz: annyi rozsliszt,amennyit a tészta még felvesz
A kenéshez: 3 tojássárgája
A tetejére: 20 dkg reszelt sajt-pl.trappista

A magokat száraz serpenyőben illatosra pirítjuk,majd 3 evőkanál olívaolajjal robotgépben összedaráljuk.Ezután egy mély tálba öntjük. Hozzáadjuk a zabkorpát,a hajdinalisztet, a tönköly-és rozslisztet , a szódabikarbónát és a sót.Az egészet jól összekeverjük. A sárgarépát megpucoljuk , lereszeljük és robotgépbe tesszük.A medvehagymát megtisztítjuk és apróra vágva a répához adjuk.Öntünk hozzá 3 evőkanál olívaolajat és jól összedaráljuk.A zöldségeket a lisztes keverékhez adjuk. A fetát rámorzsoljuk és hozzáadjuk a joghurtot is.Az egészet kézzel jól összegyúrjuk és közben  mindig egy kevés rozsliszttel szárazra dolgozzuk.Enyhén lisztezett deszkán kezünkkel egyenletesre-kb. 3-4 cm vastagra-lenyomkodjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és felvert tojássárgájával megkenjük a pogácsák tetejét.Mindegyikre reszelt sajtot halmozunk és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.Nekem a sajt sok helyen fehér maradt,viszont jól átsült.

Jó étvágyat!









2012. április 6., péntek

Részeges-tejfölös pogácsa

Két napja ígértem egy pogácsa receptet, pár hét késéssel ma végre sikerült feltennem az akkor készített fotókat.
A recept Vikitől származik,akinek Házias Konyháját ajánlom minden olvasóm figyelmébe!Jófajta receptek,nem fogtok csalódni!

Tegnap 200km-re eltávolodtunk itthonról többed magunkkal , beteg- és rokonlátogatást tettünk Petim anyukájánál és a sógornőméknél.Most egy ideig együtt laknak Nagyhalászon.Nyári napsütéses időnk volt egész nap,finom ételek-Sanyi híres zöldségekkel rakott csirkéje nagy sikert aratott nálam.A hidegtál pedig a "fiúk"kedvence volt!

Akkor tehát belevágok a közepébe és közlöm a fent említett receptet!Megpróbálom elkészíteni még ma azt a bizonyos Húsvéti ajánlót is!


Részeges-tejfölös pogácsa

Hozzávalók:

- 1 kg liszt
- 25 dkg Rama-lágy
- 5 dkg friss élesztő
- 3 tojássárgája
- 3 evőkanál porcukor
- 1 csapott evőkanál só
- 5 dl tejföl-én egy nagy pohár tejfölt tettem bele és a maradék helyet natúr joghurttal pótoltam

A tetejére:

- 3 tojássárgája
- pirított magok: napraforgó, lenmag, szezámmag

A tejfölt a mikróban meglangyosítottam és belemorzsoltam az élesztőt,majd visszatettem a mikróba és még 10 másodpercre rákapcsoltam,majd itt felfuttattam 15-20 percig. 
Összekevertem az összes hozzávalót és összegyúrtam. 30 perc alatt langyos helyen kelesztettem. Átgyúrtam és vastagra nyújtottam. Éles késsel beirdaltam és pogácsaszaggatóval kiszúrtam. Tojással lekentem és a magokkal megszórtam. Előmelegített sütőben szép aranybarnára sütöttem.Sütés közben kicsit megdőltek és "részegesekké" váltak!:)

Könnyű elkészíteni!

Jó étvágyat!

Fázisfotók:

a gyönyörűen felfutott élesztő

a megkelt tészta

éles késsel beirdaljuk