Keresés ebben a blogban

2012. november 30., péntek

Mézes szívdoboz és karácsonyi asztaldísz

A hét elején hozzáfogtam a legeslegutolsó mézes ajándék elkészítéséhez.Igen nagy munka volt, de végül kis csinosra sikerült a szív doboz.A belseje persze tele van mézeskaláccsal.Díszítésnek használtam hozzá: csillagánizst,szegfűszeget, mandulát és szárított narancsszeleteket is.
Elővettem a több éve használatban lévő asztaldíszt is,amit igencsak feldobtam ezzel-azzal,korábbi díszítésekből visszamaradt kiegészítőkkel.A lakást pedig karácsonyi hangulatba öltöztettem...











2012. november 26., hétfő

Gránátalmás sütőtök curry Karácsonyi kacsával

A hétvégénk már kicsit karácsonyi hangulatban telt számunkra nagyon fontos emberekkel.
A héten kezdődik a karácsonyi időszak hivatalosan is,hiszen advent lesz már vasárnap. Ez a recept pont erre az időszakra kiváló,igaz a kacsa csak 2 főre szól.A curry recept saját ötlet volt,a kacsa receptjét pedig a múlt héten beszerzett NL Advent című különszámában olvastam,viszont kicsit másképpen készítettem el.



Gránátalmás sütőtök curry Karácsonyi kacsával

Hozzávalók a curryhez:

- kb. 1,5 kg sütőtökkocka( sonkatök)
- 3 ek.kókuszzsír
- só,chili,őrölt koriander,őrölt édeskömény, garam masala, őrölt római kömény,kurkuma,curry
- 4 dl édesköménytea
- 3 szem csillagánizs
- 2 dl házi kókusztej
- 1 narancs reszelt héja és húsa
- 1 nagy érett gránátalma leve és magjai
- 1 marék pirított mandulaszirom
- 1 csokor petrezselyemzöld vagy koriander

A kókuszzsíron megfuttatjuk a sütőtököt,majd ízlés szerint fűszerezzük.Felöntjük a teával és hozzáadjuk a narancs héját, húsát  és a csillagánizst is. Majdnem puhára pároljuk félig lefedve. Ezután hozzáadjuk a kókusztejet és készre főzzük.Elzárjuk alatta a gázt és hozzáadjuk a gránátalmát a levével együtt,megszórjuk a petrezselyemzöld 2/3-ával és  a mandulaszirom 2/3-ával.Hagyjuk fedő alatt puhulni.Tálaláskor a maradék mandulával és a petrezselyemmel díszítjük. 

Hozzávalók a kacsához:

- 1 közepes méretű bio ,megtisztított kacsa
- 12 gerezd fokhagyma egészben
- 2 darab narancs
- zsálya
- 1 nagy rúd fahéj
- olívaolaj
- tengeri só
- őrölt fekete bors

A kacsát bedörzsöljük az olajjal kívül-belül,sózzuk és borsozzuk alaposan. A hasát megtöltjük a fokhagyma felével, kevés zsályával,a fahéjrúddal és az egyik félbevágott naranccsal. Fedeles tepsibe tesszük és a maradék,negyedekbe vágott narancsot és a fokhagymákat mellé tesszük,lefedjük és 2 órán át lefedve sütjük.
Tálaláskor a kacsa szaftjával meglocsolhatjuk a húst.

Jó étvágyat!













2012. november 25., vasárnap

Sajtos brokkolikrémleves mandulával

Nagyon hosszúra és fárasztóra sikerült ez a hétvége,különösen a mai nap.Ilyenkor mindig jól jön egy forró pikáns krémleves.Saját ötletem alapján készült 2 főre még tegnap,bár én alig ettem belőle pár kanállal,mivel Peti nagyon imádta,így ráhagyományoztam:)


Sajtos brokkolikrémleves mandulával

Hozzávalók 2 főre:

- 1 nagy fej brokkoli
- 1 db cukkini
- só,bors,zsálya
- fél csokor petrezselyemzöld
- 2 dl házilag készített kókusztej
- 5 dkg + 10 dkg felkockázott trappista sajt
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál sűrű natúr joghurt
- 2 kanál pirított mandulaszirom

A brokkolit és a cukkinit feldaraboljuk és enyhén sós vízben nagyon puhára főzzük.Átszedjük egy másik edénybe,s hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet, a kókusztejet,a főzővízből egy szedőkanálnyit,a fűszereket ízlés szerint ,az összetört fokhagymát és a joghurtot ,majd botmixerrel krémesítjük.Felforraljuk,majd az 5 dkg sajtot belereszeljük és elkeverjük.Forrón kínáljuk sajtkockákkal és mandulával a tetején.

Jó étvágyat!






2012. november 24., szombat

Barackos-csipkés diós linzerkarika

Mostanában sokat használom ezt a linzertésztát,amit még Dr.Oetker oldalán találtam.Szeretek vele dolgozni,s igyekszem valódi vajat használni az elkészítéséhez.Az ám az igazi!
A töltéshez saját készítésű sárgabarackdzsemet használtam,valamint csipkebogyó lekvárt( ez nem saját). A felső lapokat pedig vaníliacukros darabos dióval díszítettem.Pompás íz ez így együtt!Ideális karácsonyra is!



Barackos-csipkés diós linzerkarika

Hozzávalók kb. 32 darabhoz:

- 60 dkg finomliszt
- 40 dkg puha vaj
- 20 dkg porcukor
- 2 egész tojás
- 2 cs.vaníliáscukor
- 1 nagy csipet só
- 1 citrom reszelt héja

A felső lapok tetejére:

- 1 tojásfehérje
- 2 marék dió feldarabolva
- 1 kanál vaníliáscukor

A töltelékbe:

- csipkebogyólekvár
- sárgabarackdzsem

A tészta hozzávalóiból sima tésztát gyúrunk,majd 30 percig folpackba tekerve a hűtőben pihentetjük.Lisztezett deszkán kinyújtjuk és kiszaggatjuk.A felső,lyukas lapok tetejét tojásfehérjével átkenjük és megszórjuk a cukros dióval.Előmelegített sütőben világosra sütjük.Akkor jó,ha az alja már világosbarna itt-ott.Miután nagyjából kihűlt,lekvárral összeragasztjuk.Műanyag dobozban tárolhatjuk.

Jó étvágyat!











2012. november 20., kedd

Mézes asztali díszek és adventi koszorúk

Most már úgy néz ki,hogy tényleg vége!
Úgy értem,hogy vége a mézes koszorúk és díszek gyártásának,de már csak félve merem ezt írni is,mert egy hete is ezt gondoltam,aztán jött egy nagyon komoly és fontos megkérés,amit muszáj volt teljesítenem,sőt mi több annyira megtetszett a saját mintázatom az egyik koszorún,hogy a maradék tésztából készítettem még egyet magunknak is,s a múltkori helyett inkább egy ilyet választottam itthonra.A másik pedig jó kezekbe került...
Két kisebb asztali díszre is futotta még a levágott tésztadarabokból,éppen hogy.


asztali dísz egy fontos helyre...
Nekem jobban tetszik,mint amit a múltkor készítettem,nem hiába,mivel sokkal több időt szántam rá és jó állagúra sikerült az íróka.


Ebből a koszorúból kettőt készítettem,két egyformát,dupla annyi időt szántam rá,mint az előzőekre.Sikerült elérnem azt,hogy még nekem is nagyon tetszik.Ez az idei favorit,nem hiába,hiszen rengeteg munkám volt vele.



asztali dísz piros zselés alapon


asztali dísz 











2012. november 18., vasárnap

Igazán házias mákos sajttorta almával

Találtam egy pompás sajttorta receptet a pont egy évvel ezelőtti NLK-ban.Kis változtatással készítettem el.Szinte már nem is édes,így akár egy főétel is lehet egy kiadós leves után.
Szerintem látszik rajta,hogy ez egy igazán házias készítés,bár nem lett márványos mindenhol,mégis felejthetetlen...


Igazán házias mákos sajttorta almával

Hozzávalók:

A tésztához:

- 20 dkg finomliszt
- 14 dkg vaj 
- 6 dkg porcukor
- 1 egész tojás

A töltelékhez:

- 40 dkg natúr krémsajt ( nálam mascarpone)
- 20 dkg tejföl
- 6 egész tojás
- 2 dkg keményítő
- 1 narancs reszelt héja
- kb. 5 dkg kandírozott narancshéj
- 20-25 dkg eritrit ( vagy 15 dkg cukor)
- 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
- 4 dkg darált mák
- 6 darab normál méretű alma

A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk és egy vajazott csatos tortaformába illesztjük úgy,hogy pereme is legyen. Amíg elkészítjük a tölteléket a hűtőben tároljuk.
A töltelékhez a krémsajtot a tejföllel, a keményítővel, a narancshéjjal, a cukorpótlóval és a gyömbérrel összekeverjük,majd a tojásokat egyenként hozzákeverjük.A krémet megfelezzük és az egyik részbe belekeverjük a mákot.Az almákat meghámozzuk és kicsumázzuk.Cikkenként félig bevagdossuk és a tésztára helyezzük körben és középre. A kétféle krémből felváltva az almák köré kanalazzuk és a kandírozott narancshéj darabokból az almák közepébe szórunk. Előmelegített sütőben kb. 80 percig sütjük.Ha a széle nagyon sülne tegyünk rá sütőpapírt.Kihűlés után tegyük hűtőbe.Amikor egy kicsit megdermedt szépen szeletelhető.

Jó étvágyat!





2012. november 17., szombat

Ünnepi sütőtökös-tejszínes csirke curry

Karácsonyi illatú,indiai fűszerezésű csirke curry,saját elgondolás alapján készült.
Peti szerint díjat nyerhetnék vele.:) Isteni finom,tökéletes adventkor,de akár karácsonykor is.


Ünnepi sütőtökös-tejszínes csirke curry 

Hozzávalók:

- 1 kg csirkemellfilé
- 1 fej vöröshagyma
- 4 nagy gerezd fokhagyma
- 5 ek. kókuszolaj
- 1-1,3 kg sütőtökkocka ( fele Hokkaido tök,fele sonkatök)
- 15 dkg aszalt füge 
- 200ml 30%-os habtejszín
- 2,5 dl víz
- 1 marék kandírozott narancshéj apróra vágva
- 1 nagy narancs frissen facsart leve
- fűszerek: fél-fél kiskanál őrölt édes kömény, garam masala, őrölt chili őrölt koriander, kurkuma, curry, őrölt római kömény
- 2 kiskanál só
- 2 rúd fahéj
- 3 szem csillagánizs

Köret: Vajon párolt rizs pirított dióval és petrezselyemzölddel

A kókuszolajon a felkockázott vöröshagymát megpirítjuk,majd a felkockázott húst hozzáadjuk.Fehéredésig sütjük,majd hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát is. Fűszerezzük és a felkockázott sütőtököt is hozzákeverjük.Így sütjük 2-3  percig.Hozzáöntjük a narancslevet. Ezután a fahájrudakat és  a csillagánizst is rádobjuk,majd felöntjük vízzel. Majdnem puhára pároljuk félig fedve. Később hozzáadjuk a négyfelé vágott fügét és felöntjük a tejszínnel.Felforraljuk és készre,puhára pároljuk. Amikor elkészült,elzárjuk a gázt és megszórjuk a kandírozott naranccsal ,majd tálalásig lefedjük.
Diós-petrezselymes rizs körettel kínáljuk.

Jó étvágyat!













2012. november 16., péntek

Havas fenyő és díszek mézeskalácsból

A héten lezajlott a konyhámban az utolsó mézeskalács széria gyártása.(legalábbis nagyon remélem)
Mézes puszedli majd csak karácsony előtt kb. egy héttel készül majd,mivel az nem olyan tartós,mint a mézeskalács.
Moha receptjei alapján készítettem az utóbbi bejegyzések mézeseit,így ezeket is.A piros zselatinos máz nagyon tetszik nekem,szívesen próbálgattam karácsonyfadíszekre,de koszorúkra is. Nagyon könnyű elkészíteni. Ehhez receptet itt: Mohánál találhattok!Én most nem írom be,így látogassatok el az ő blogjára is!Csodálatos alkotási vannak!Ő az etalon nekem!:)

A havas fenyőket több méretű csillag formájú kiszúrókkal készítettem,melyet az egyik kedves kollégámtól kértem kölcsön. Egész jó kis kompozíció kerekedett végül belőle...





ezek között van pár tavaly készített darab is
















2012. november 15., csütörtök

Gingerbread-Apple Trifle

Ezt a desszertet én kereszteltem a fenti névre.Mézeskalácsos-almás krémkehely ez,ami szintén saját ötlet alapján készült a hét elején.Amikor nagyon vágyunk valami krémesen finomra,ami gyorsan elkészíthető,akkor ezt készítsük el.
Kiváló karácsonyi desszert . Tapasztalatom szerint egy adag bőven sok is egy főnek,legalábbis mi nem bírtunk el vele.Isteni finom,igazán krémes,illatos desszert.



Gingerbread-Apple Trifle 


Hozzávalók 2 főre:

- kb. 6 marék apróra tört mézeskalács ( saját készítésű)
- édes fehérbor ( pl.Tokaji aszú)
- 40-45 dkg mascarpone
- fahéj
- fejenként 1-1 darab normál méretű alma reszelve
- porcukor
- egész mézeskalács fejenként 1 darab

A kelyhek alját egy-egy marék összetördelt mézeskaláccsal kirakjuk.Meglocsoljuk 1-1 evőkanál borral. Ezután a krémből teszünk rá egy réteget: ehhez a mascarponet elkeverjük 1 kiskanál őrölt fahéjjal, 2 kanál borral és 4-5 kanál porcukorral.A krémes réteg után újabb réteg mézeskalács jön,majd fejenként 1 kiskanál porcukorral és csipetnyi fahéjjal elkevert reszelt alma következik. Erre jön egy újabb mézeskalácsréteg,majd a krémből annyi,hogy púpos legyen.A tetejét fahéjjal megszórhatjuk és egészben hagyott mézeskaláccsal díszíthetjük.Hűtőben tároljuk fogyasztásig!

Jó étvágyat!








2012. november 13., kedd

A "fehér gyöngysoros" adventi koszorú

A hétvégén nem sikerült erről a koszorúról előnyös fotót készítenem,így ma újra hozzáfogtam.A napokban minden koszorú gazdára talált,vagyis a családtagok kapják majd karácsonyra és egyesek szülinapra.Én ezt a koszorút választottam ki magunknak,mivel sikerült egy fehér gyöngysorra hasonlító, ékszeres dobozkát varázsolnom rá,s ez most a favorit nálam,így ez marad,slussz passz!:)
Nagyításhoz katt a fotókra!







2012. november 11., vasárnap

Mézeskalács harangok és Mézes adventi koszorúk

Csak nem nyugodtam és ma újabb-elvileg az utolsó- adventi koszorúkat gyártottam.Tegnap elkészítettem a tésztát,ma megformáztam, kisütöttem és díszítettem.A terjedő máz most jól sikerült.Végül elegáns formát adva neki csak simán fehérrel díszítettem. Készítettem még kör alakú koszorút is,zselatinos piros alapra írókáztam.Talán kevés időt adtam neki száradni,mert az egyébként tökéletes állagú fehér írókám egy kissé megfolyt rajta.Egy hosszú, direkt levél formájú asztali dísz-koszorú- is készült,az alapot nem festettem,hanem maradt a mézeskalácsszín,csak írókáztam,nem keveset...
És ki ne hagyjam a harangokat.Ennek az ötletét egy gasztromagazin végén találtam,pontosabban egy fotót.Gondoltam ezt én is el tudom készíteni,hiszen van több méretben pogácsaszaggatóm.A levél kicsit nagy lett,azt késsel formáztam.
Maradék tésztából pedig keresztszemes díszítést próbáltam...látszik,hogy mézeskalács hímzés terén még kezdő vagyok...:)


zselés alap



itt a megvilágítás nem a legjobb...

az elegáns külső...



ilyet először csináltam,látszik is...