Keresés ebben a blogban

2013. május 27., hétfő

Illatos epres pite

Nem paleo pite,de mindenmentes,vagyis glutén-,cukor-és tejmentes pite. Egy korábbi receptem mintájára készítettem el,vagyis olyan sütivé reformáltam meg,amit jelenleg még fogyaszthatok én is. Nagyon finom lett, kellemes,friss,illatos...


Illatos epres pite 

Hozzávalók:

- 4 db egész tojás
- 16 púpozott evőkanál gluténmentes alapliszt
- 10 evőkanál eritrit
- 1csomag gluténmentes sütőpor
- 2 kis doboz Cocomas kókuszkrém
- 2 dl étolaj
- kb. 60-70dkg eper
- 1 nagy marék mandulaszirom
- csipet só
- 1 kiskanál kókuszzsír

A tojásokat az eritrittel és a csipet sóval elektromos habverő segítségével habosra verjük,majd hozzáadjuk a sütőport, a lisztet,a kókuszkrémet és az olajat is.Krémesre keverjük.( én ezt is az elektromos habverővel végeztem).A kókuszzsírral kikenünk egy tepsit,enyhén lisztezzük az alapliszttel,majd a sűrű masszát beleöntjük és egyenletesen szétkenjük.Az epret megmossuk és feldarabolva jó vastagon a tészta tetejére halmozzuk.Megszórjuk a mandulával és előmelegített sütőben 30 percig sütjük.Tűpróbával ellenőrizzük,hogy a közepe is átsült -e. Amikor kész,hideg kövön hagyjuk hűlni és miután teljesen kihűlt,szépen egyformára szeleteljük.

Jó étvágyat!






2013. május 20., hétfő

Reform húspogácsa Paradicsomos káposztával

Az új étkezési szokásomat jól tükrözi a következő saját recept is. Isteni finom fasírt,amely nem hagyományos módon készül.Nem sül olajban és nincs rajta panír.
Nagyon könnyű elkészíteni,s nem kell a serpenyő fölött állni,mivel sütőben sül,méghozzá muffin formákban.


Reform húspogácsa Paradicsomos káposztával

Hozzávalók a Húspogácsákhoz: kb. 16 darabhoz

- 1 kg darált csirkehús
- 1 kis fej fokhagyma minden gerezdje nagyon apróra vágva
- 1 fej vöröshagyma nagyon apróra aprítva
- 3 db újhagyma zöldje és fehérje felkarikázva
- 1 nagy darab kápia paprika felkockázva
- 2 csokor petrezselyemzöld felaprítva
- só,chili, koriander, curry, kurkuma, római kömény, bors, fahéj,őrölt szerecsendió ízlés szerint
- 1 egész tojás felverve
- 3 evőkanál kölespehely
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 nagy marék hántolt napraforgómag

Az egészet jól összekeverjük és kibélelt muffin formákba kanalazzuk,a tetejét  a napraforgómaggal megszórjuk.Sütőben barnára sütjük.( tűpróbáig)

Hozzávalók a Paradicsomos káposztához:

- 1 fej lilakáposzta apróra reszelve
- tárkony, őrölt kömény, bors, só ízlés szerint
- 1 fej fokhagyma gerezd felaprítva
- 4 ek. xukor vagy xillit
- 2 ek. gluténmentes alapliszt
- 2 nagy üveg paradicsompüré

A tálaláshoz :apróra vágott újhagyma.

A lereszelt káposztát a fűszerekkel és a fokhagymával annyi vízben puhára főzzük,amennyi éppen ellepi.Amikor már puha,hozzáadjuk az édesítőt és a paradicsompürében behabart gluténmentes alaplisztet. Készre főzzük.A reform fasírttal tálaljuk és megszórjuk felaprított újhagymával.

Jó étvágyat!










2013. május 18., szombat

Paradicsomos brokkolikrémleves ( Paleo )

Ez a pizza ízű krémleves az elmúlt hétvégén pattant ki a fejemből. Isteni finom,paleo,egészséges és tényleg pizza ízű az oreganotól és a friss bazsalikomtól. 


Paradicsomos brokkolikrémleves ( Paleo )

Hozzávalók  4 főre:

- 2 nagy fej brokkoli
- 500g sűrű paradicsompüré
- só,bors, oregano, friss bazsalikom
- 1 marék felaprított snidling
- 3 evőkanál sűrű kókusztej
- 1 nagy marék pirított mandulaszirom

A két nagy brokkolit rózsákra szedve feltesszük főni annyi vízzel,amennyi éppen ellepi.Amikor villával már átszúrható puhaságú,akkor 6-7 kisebb darabot kiveszünk és félreteszünk. A többit jó puhára főzzük.Ezután hozzáadjuk a paradicsompürét, ízlés szerint fűszerezzük a fenti fűszerekkel és a snidlinggel. Még 5 percig forraljuk,majd elzárjuk a gázt és az egészet botmixerrel pürésítjük.A kókusztejet is belekeverjük és összeturmixoljuk az egészet.Tálkákba szedjük,mindegyik közepére teszünk a félretett puha brokkoliból és megszórjuk pirított mandulaszirmokkal. 

Jó étvágyat!






2013. május 13., hétfő

Csirkés és kolbászos egytál

Nagyon finom és egyszerűen elkészíthető egytálétel a következő. Ehhez hasonlót az áprilisi Good Food magazinban láttam,ez viszont a saját elképzelésem alapján készült. Érdekes ízek egy tálban: magyaros, olasz, indiai ...Világevők kedvence :) Igaz,hogy nem paleo,de jelenleg még mindent ehetek,ami benne van :)


Csirkés és kolbászos egytál 

Hozzávalók:

- 1 dl olívaolaj
- 1 kg csirkemellfilé felkockázva
- 1 nagy vöröshagyma felaprítva
- 1 nagy méretű piros húsú pritaminpaprika felkockázva
- 4 gerezd zúzott fokhagyma
- 30 dkg füstölt csípős mangalica kolbász
- 1 púpozott kiskanál Tandoori masala fűszerkeverék
- 1 púpozott kiskanál Garam Masala fűszerkeverék
- 1 kiskanál csilipehely
- 300g hosszú szemű rizs
- 1 liter sűrű paradicsompüré
- 1 csokor medvehagyma felcsíkozva
- 500ml víz
- só, oregano, kömény, pirospaprika, őrölt fekete bors ízlé szerint
- 1 csokor friss petrezselyemzöld felaprítva 

Az olajon pirítsuk meg a csirkét pár perc alatt. Vegyük ki és tegyük félre.A hagymát üvegesre pároljuk,majd adjuk hozzá a paprikát , a zúzott fokhagymát, a felkarikázott kolbászt és a fűszereket. A csirkét adjuk hozzá,majd a rizst,a paradicsomot és a vizet. Pároljuk készre.Amikor már majdnem elfőtte az összes levét,adjuk hozzá a medvehagymát és főzzük készre. Amikor kész,zárjuk el a gázt és fedő alatt puhítsuk még 10 percig.Ezután szórjuk meg a petrezselyemzölddel és fedő alatt hagyjuk tálalásig.

Jó étvágyat!





2013. május 12., vasárnap

Házi zsemle

A páromnak készítettem ezeket a zsemléket.Ő is sok paleo és "mindenmentes"ételt eszik már,de néha még hasonló házi finomságokra csábul el.Én pedig elkészítem neki :)
Én az ízében már nem,annál inkább a formájában,valamint az illatában gyönyörködhettem.A zsemle formázási technika nem nehéz,láttam már több helyen,és elsőre sikerült. :)


Házi zsemle

Hozzávalók:

- 50 dkg kalácsliszt vagy finomliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 egész tojás
- 5 dkg vaj
- 2 dl tej
- 1 kiskanál só
- 1 mokkáskanál cukor

A tetejére: 

- 2 nagy tojássárgája
- szezámmag

A cukros langyos tejben az élesztőt 1 kanál liszttel együtt felfuttatjuk,majd az összes hozzávalóval összekeverjük és hólyagosra dolgozzuk össze. Hagyjuk kelni letakarva 30-40 percre meleg helyen 
.Amikor kész,8 egyforma darabba osztjuk és a két tenyerünk segítségével gömbbé formáljuk a golyókat.Sütőpapíros tepsibe tesszük egymástól kicsit távol,átkenjük a tojással és 30percig letakarva kelni hagyjuk.Újra átkenjük tojással és megszórjuk szezámmaggal.Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 15-20 perc alatt.
Tömörebb és laktatóbb mint az átlag bolti zsemlék.

Jó étvágyat!











2013. május 11., szombat

Mazsolás foszlós fonott kalács

Vendégeknek készült kalács,amelynek receptjét valamikor valahol már posztoltam,de most újra megosztom. Én nem tudok nyilatkozni az ízéről,mivel már nem ehetek ilyet és hasonlókat,de mindenkinek nagyon ízlett.
A hatos fonás egyre jobban megy már,de még mindig rajz alapján fonok.


Mazsolás foszlós fonott kalács

Hozzávalók:

- 60 dkg kalácsliszt
- 3 dkg friss élesztő
- 2 tojássárgája 
- 1 tojássárgája és 1 kanál tej a kenéshez
- 3 dl langyos tej
- 3 ek.nádcukor
- 4 dkg olvasztott vaj
- 1 ek.rum
- 1kiskanál vaníliaőrlemény
- csipet só
- 2 marék langyos vízbe áztatott mazsola

A langyos tejből, cukorból,2 kanál liszttel és élesztővel szokás szerint kovászt készítünk.A többi hozzávalóval együtt sima,laza,hólyagos tésztává gyúrjuk és meleg helyen letakarva 30percet kelesztjük.Utána 6 darabba vágjuk, egyforma méretű rudakat sodrunk és összefonjuk.Újra 30 percet kelesztjük letakarva,majd utána lekenjük a tejjel elkevert tojássárgájával és előmelegített sütőben készre sütjük.

Jó étvágyat!













2013. május 3., péntek

Füstölt pisztráng saláta

Újabb variáció füstölt pisztrángra.Nem csak Húsvétra...
Nagyon finom,friss,üdítő,csupa zöldség, isteni ízek.Nem is kell ennél több egy tavaszi vacsorára,ugye? :)


Füstölt pisztráng saláta

Hozzávalók:

- 2 db lillafüredi füstölt pisztráng húsa cafatokra szedve
- 6 db sárgarépa
- 3 db fokhagymagerezd 
- 3 db krumpli
- fél lila hagyma
- 1 marék petrezselyemzöld
- 2 db újhagyma

Az öntethez:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 ek.fehérborecet
- fél citrom leve
- só
- bors
- pirospaprika
- 2 ek.eritrit

A töltött tojásokhoz:

- 4 tojás
- 1 marék füstölt pisztráng húsa
- 2 kanál natúr joghurt
- 1 kiskanál mustár
- csipet só
- csipet pirospaprika
- 1ek. petrezselyemzöld felaprítva

A pisztrángok húsát cafatokra szedjük. A répákat megpucoljuk,felkarikázzuk és a 3 gerezd félbevágott fokhagymával együtt enyhén sós vízben puhára főzzük. A krumplikat megpucoljuk és felkarikázzuk,sós vízben megfőzzük.A hagymát vékonyra felszeleteljük.Az újhagymát is feldaraboljuk.Az egészet összekeverjük és az öntettel megöntözzük.A töltött tojásokhoz a tojásokat keményre főzzük.A tojásokat félbevágjuk és a sárgáját kiszedjük egy tálba,ahol a  többi hozzávalóval krémesre keverjük/ turmixoljuk.A krémet a tojásokba töltjük.Az egész salátát megszórjuk felaprított petrezselyemzölddel.

Jó étvágyat!