Keresés ebben a blogban

2013. december 31., kedd

Paleo kolbász tekercs

Az alaprecept Itt található meg .Én egy kicsit hozzátettem ezt-azt...Könnyen elkészíthető paleo finomság Szilveszterre és az Újévre!

Ezzel a recepttel kívánok Minden Kedves Látogatómnak Nagyon Boldog, Egészségben Gazdag és Sikeres Új Évet!


Paleo kolbász tekercs

Hozzávalók egy nagy rúdhoz:

- 2 csésze őrölt mandula
- 3 egész tojás
- 3 ek.kókuszolaj
- 1/4 teáskanál szódabikarbóna
Töltelék: 
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma felkockázva
- 3 gerezd fokhagyma összetörve
- Himalája só
- őrölt fekete bors
- cayenne bors
- őrölt római kömény
- curry
- kurkuma
- fél csokor petrezselyemzöld felaprítva
 A szóráshoz: 1 kanál napraforgómag

A mandulát a felvert tojások felével,az olajjal és a szódabikarbónával együtt sima tésztává gyúrjuk.Fóliába csomagolva kb. fél órára hűtőbe tesszük.A töltelék összes hozzávalóját jól elkeverjük.
A tésztát sütőpapíron kinyújtjuk,ha szükséges a tetejét megszórjuk kevés darált mandulával.A kinyújtott tésztára rúd alakban halmozzuk a tölteléket nagyjából a tészta közepére.Óvatosan,hogy ne törjön a tészta ráhajtjuk és hengert formálunk belőle.A végeit is lezárjuk.Fóliába csomagoljuk és kb. 20 percre még a hűtőbe tesszük.
Sütőpapírral bélelt vekniformába tesszük, a tetejét a megmaradt tojással lekenjük és megszórjuk a maggal.Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 35 perc alatt.
Miután kihűlt szeleteljük.

Jó étvágyat!







2013. december 27., péntek

Karácsonyi borkrémleves

A decemberi Blikk Nők  Konyhája gasztromagazinban találtam ezt a  receptet,amelyet karácsony másnapján elkészítettem.A hagyományos tejszín helyett kókusztejszínt használtam,a cukor helyett pedig nyírfacukrot.Isteni finom lett!


Karácsonyi borkrémleves 

Hozzávalók 4 főre:

- 1 db csillagánizs
- 1 db fahéjrúd
- csipet só
- 4 evőkanál nyírfacukor
- 4dl fehérbor: nálam Tokaji Szamorodni/száraz/2008
- 1 tk étkezési keményítő ( kukorica vagy tápiókaliszt )
- 1dl Cocomas kókusztejszín
- 2 tojássárgája
- 4 ek.aranymazsola

A fűszereket,a sót és az édesítőt főzzük kis lángon 3 dl vízben 5 percig.Szűrjük le és öntsük hozzá a bort és a 0,5 dl vízzel elkevert keményítőt,forraljuk fel.
A tejszínt keverjük a tojássárgájákkal simára és csorgassuk a forralt borhoz.Az egészet vízgőz felett sűrítsük be.Forrón tálaljuk mazsolával.

Jó étvágyat!




2013. december 23., hétfő

Boldog Karácsonyt!



Finom süteményekben és ételekben gazdag Nagyon Boldog Karácsonyt kívánok Minden Kedves Látogatómnak!


Drezdai stollen

Bár én nem fogyaszthatom,de mégis beleszerettem...,a látványába.Az egyik legkarácsonyibb sütemény.Könnyű elkészíteni,bár időigényes,de a kelesztések közti időt hasznosan is eltölthetjük...



Drezdai stollen

Hozzávalók:

- 50 dkg kalácsliszt
- 5 dkg friss élesztő
- 20 dkg olvasztott vaj
- 8-10dkg cukor
- 1 cs.vaníliás cukor
- 2,5 dl tej
- 1 tojássárgája
- fél citrom reszelt héja
- 1 kupica barna rum
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- csipetnyi őrölt szegfűszeg
- csipetnyi só
- 10 dkg mandulaszirom felaprítva
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg aszalt sárgabarack felaprítva
- 5 dkg kandírozott citrom
- 5 dkg kandírozott narancs
- 5 dkg aszalt vörösáfonya
- 20 dkg marcipán

A tetejére:

- 5 dkg vaj
- sok porcukor

A langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk,majd a mandula, a marcipán, a rum és az aszalványok kivételével a hozzávalókból sima tésztát dagasztunk.Meleg helyen lefedve 40 percig kelesztjük.Ezután a rummal elkevert aszalványok és mandula keverékét a tésztába gyúrjuk.Újabb 40 perces kelesztés jön.A második kelesztés után a tésztát kicsit kinyújtjuk és a közepébe helyezzük a rúddá formált marcipánt.A tészta egyik felét a másikra hajtjuk úgy,hogy legyen egy kis magasított része nagyjából középen.A mellette lévő tészta részeket kicsit lenyomjuk.Így kapjuk meg a jellegzetes formáját.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.A legjobb ha stollen méretű tepsit használunk.Lefedve hagyjuk kelni még 20 percet.
Előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük.Amikor elkészült,még forrón mindenhol megkenjük olvasztott vajjal és bőven ,vastagon megszórjuk porcukorral.Hagyjuk kihűlni. Ezután alufóliába jól becsomagolva hűvös helyen hagyjuk,2-3 hétig is eláll így.

Jó étvágyat!






2013. december 22., vasárnap

Paleo mézes krémes

Valójában csak kb.95%-ban nevezhető paleonak,mivel 1 kanál kukorica keményítő is van a pudingos részében.Ezt tápióka liszttel lehetne kiváltani többek között.
Viszont habkönnyű,isteni finom! Ebből a receptből indultam ki ,de időközben átváltottam egy saját verzióra...


Paleo mézes krémes

Hozzávalók kb. 16 szelethez:

- mandulás tészta: 3 tojás, 5 dkg őrölt mandula, 2 nagy ek.méz, 1 csapott kiskanál szódabikarbóna
- gesztenyés tészta: 3 tojás, 5 dkg gesztenyeliszt, 2 nagy ek.méz, 1 csapott kiskanál szódabikarbóna

- a krémhez: 4 dl kókusztej, 1 dl kókusztejszín, 2 tojássárgája, 2 ek.mandulaliszt, 3 ek.xukor, 1 ek kókuszzsír, késhegynyi vaníliapor, 1 ek.keményítő vagy tápiókaliszt

- a belsejébe még: mézzel készített sárgabarack lekvár

- a tetejére: 200g 85%-os étcsokoládé, 1 evőkanál kókuszzsír

Mindkét tésztát külön-külön egyforma módon készítjük el.A tojások fehérjéből csipet só hozzáadásával kemény habot verünk.A többi hozzávalót elektromos habverővel krémesre keverjük,majd fakanállal óvatosan, a habot össze nem törve,hozzákeverjük a tojáshabot is.A piskótatésztát sütőpapírral kibélelt széles tepsibe öntjük és egyenletes vastagságúra kenjük.Előmelegített sütőben készre sütjük.Mindkét piskótát így sütjük,egyforma méretű tepsiben.A gesztenyés nekem vastagabb lett,mint a mandulás.
Amikor kihűltek a tészták,hosszában középen kettévágjuk mindet.Félretesszük.Így kapuk 2 mandulás és 2 gesztenyés lapot.
A pudingos krémhez az összes hozzávalót simára keverjük és gázon felfőzzük sűrű masszává.Kihűtjük.
Ezután összeállítjuk a süteményt: alulra egy hosszú gesztenyés lap kerül,amit a puding felével megkenünk.Erre jön egy mandulás lap,amit lekvárral vastagon megkenünk.Ezután egy újabb gesztenyés lap következik,amire a maradék pudingot kenjük,majd a lekvárral vastagon megkent maradék mandulás lappal befedjük.Hűvös helyre tesszük addig,amíg a csokit felolvasztjuk.A csokimázhoz 150g csokit tördelünk fel és a kókuszzsírral együtt vízgőz felett megolvasztjuk.Ezt rácsurgatjuk a süteményre.Hagyjuk,hogy ez a máz nagyjából megszáradjon.A maradék 4 dkg csokit megolvasztjuk és azzal berácsozzuk a süti tetejét.Hagyjuk megszáradni,majd a sütit hosszában vágjuk félbe forró vízbe mártott,szárazra törölt késsel.Ezután szeleteljük fel.Nekem 16 darab lett belőle.

Hagyjuk 1-2 napot hűvös helyen összeérni az ízeket.

Jó étvágyat!









Paleo kókuszos trüffel

A szokásos paleo csokiglazúromból készítettem el ezt a kis trüffelt,vagy nevezhetjük bonbonnak is,kis változtatással.Először darált dióba szerettem volna beforgatni,de végül a kókusz mellett döntöttem,mert így szebben mutat...


Paleo kókuszos trüffel

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:

- 200ml Cocomas kókusztejszín
- késhegynyi Bourbon vaníliapor
- 1 kupica rum
- 200g 90%-os étcsokoládé összetörve
- 3 evőkanál xukor
- 2 kanál kókuszzsír

A forgatáshoz: kókuszreszelék

A tejszínt a xukorral felforraljuk és a többi hozzávalóra öntjük.Simára keverjük,majd egy sütőpapírral bélelt kisméretű tepsibe öntjük.Hűvös helyen hagyjuk ,hogy formázhatóvá keményedjen.Tiszta kézzel egyforma golyókat formálunk belőle,majd kókuszreszelékbe forgatjuk.
Szinte szétolvad a számban... 

Jó étvágyat!







Lazac mustárszószban édesburgonyával

A Tv Paprika magazinban láttam egy lazac receptet és az alapján elindulva alkottam meg ezt  a nagyon finom ünnepi főételt.


Lazac mustárszószban édesburgonyával

Hozzávalók kb. 3 főre:

- 1 kg lazacfilé
- 1 fej édeskömény feldarabolva
- 1 kiskanál só
- 1 kiskanál kurkuma
- 1 kiskanál cayenne bors + az édesburgonyához
- 2 evőkanál magos dijoni mustár
- 4 ek.olívaolaj
- fél kiskanál őrölt római kömény
- fél kiskanál őrölt édeskömény
- egy nagy csipet szárított chili összemorzsolva

A körethez:

- 2 nagy darab édesburgonya felszeletelve
- só
- cayenne bors
- olívaolaj
- 1 csokor petrezselyemzöld

A lazacfiléket feldaraboljuk és a só, a kurkuma és cayenne bors keverékének felével megszórjuk.A maradék fűszerkeverékhez adjuk a mustárt,a római köményt,a chilit és az őrölt édesköményt,valamint 2 dl vizet.Simára keverjük.A feldarabolt édesköményt olívaolajon elkezdjük dinsztelni,majd felöntjük a mustáros keverékkel.A lazacot ekkor tesszük bele és hagyjuk,hogy az egyik oldala megpuhuljon, majd fordítsuk meg.Gyorsan elkészül.Amikor könnyen átszúrható,akkor már készen van.
A körethez a feldarabolt édesburgonyát sütőpapíros tepsibe tesszük,sózzuk és cayenne borsot is szórunk rá.Meglocsoljuk kevés olívaolajjal és puhára sütjük.Amikor készen van, megszórjuk felaprított petrezselyemmel.

Jó étvágyat!



2013. december 21., szombat

Paleo isler

Nagyon megörültem ennek a receptnek,amikor Orsi oldalán olvastam.Nagyon szeretem az islert és régóta szerettem volna paleo formában is elkészíteni.Tervbe volt vége és ez a recept kapóra jött.Kicsit változtattam rajta,méghozzá a tölteléken és a csokimázon,valamint dupla adagot készítettem.
A végeredmény egy isteni finom sütemény lett,ami még a hagyományos islernél is sokkal finomabb,ízletesebb.Szerelem első ízlelésre...,nem tehetek róla.


Paleo isler

Hozzávalók kb. 28 darab islerhez:

- 300g darált mandula
- 140g kókuszliszt
- 60g őrölt vagy nagyon apró kókuszreszelék
- nagy csipet Himalája só
- 200g kókuszolaj
- 4 db M-es tojás
- 1 ek.méz
- 1 ek.xukor
- fél kiskanál Bourbon vaníliapor
- 2 narancs reszelt héja

A töltelékhez:

- házi, nyírfacukorral készített mentás sárgabaracklekvár

A csokiglazúrhoz:

- 200g 85%-os étcsokoládé
- 200g Cocomas kókusztejszín
- 1 kanál rum
- kb. 2dl kókuszolaj

A díszítéshez:

- mandulaszirom

A tészta hozzávalóiból linzertésztát gyúrunk,majd folpackba csomagolva a hűtőben pihentetjük 30percig.A tésztát négyfelé osztjuk és sütőpapírra teszünk egy darabot.Kézzel lelapogatjuk,majd nyújtófával kinyújtjuk.Ha ragadna,egy kevés mandulalisztet szórunk rá.Pogácsaszaggatóval egyforma köröket szaggatunk ki a tésztából és óvatosan,hogy ne szakadjon el a tészta, sütőpapíros tepsibe tesszük.Előmelegített sütőben addig sütjük,amíg a széle aranybarna lesz.Amikor kihűlt,egy-egy darabot összeragasztunk a lekvárral.Nem baj,ha kicsorog a lapok közül,annál rusztikusabb lesz.
A csokiglazúrhoz a csokoládét apró darabokra törjük.A tejszínt felforraljuk és a többi hozzávalóra öntjük.Gyorsan simára keverjük és egy kanál segítségével a csokiglazúrt a süteményekre öntjük.A közepére mandulaszirmokat teszünk.
Hűvös helyen hagyjuk,hogy a glazúr megszilárduljon rajta.

Jó étvágyat!






2013. december 18., szerda

Marcipános kekszek

Nem egy szokványos linzertészta az alapja ennek a keksznek,hanem olyan,amiben mandula és marcipán is van.Könnyen és gyorsan elkészíthető omlós tészta,amit fantáziánk szerint díszíthetünk.
Karácsonyt nem tudok elképzelni marcipán nélkül...


Marcipános kekszek

Hozzávalók:

- 10 dkg marcipán
- 17 dkg darált mandula
- 8 dkg porcukor
- 25 dkg finomliszt
- csipet só
- 25 dkg puha vaj
- 2 tojássárgája
- 1 késhegynyi vaníliapor
- 1 kiskanál keserű mandula aroma
- 1 citrom reszelt héja

A díszítéshez tetszés szerint: étcsokoládé, fehér csokoládé, cukorgyöngyök,ételfesték.

A tésztához a marcipánt alaposan lereszeljük és a többi hozzávalóval együtt sima tésztává gyúrjuk.Frissen tartó fóliába csomagolva legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.Lisztezett deszkán kinyújtjuk,de ne túl vékonyra,mert akkor eltörhet a süteményünk.Tetszőleges formákat szaggatunk ki belőle.Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk és előmelegített sütőben készre sütjük.Amikor a szélei kezdenek aranybarnák lenni,akkor van kész.A sütőlemezen hagyjuk hűlni,majd miután megszilárdult tegyük át hűlni tálcára.
Amikor kihűlt az összes keksz ízlé szerint díszíthetjük olvasztott csokoládéval és cukorgyöngyökkel.

Jó étvágyat!






2013. december 17., kedd

Paleo panforte

Az olasz aszalt gyümölcsös,csokoládés panforte süteményt készítettem el paleos változatban. Nagyon finom, de egy kicsit tömény édesség.
Kerek tortaformában sütöttem,cikkelyekre vágva nagyon jól mutat a karácsonyi kínálótálon a többi sütemény mellett.


Paleo panforte

Hozzávalók:

- 10 dkg mandulaliszt vagy finomra darált mandula
- 20 dkg aszalt füge
- 14 dkg cukormentes datolya
- 16 dkg mandulaszirom
- 20 dkg felaprított dió
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- egy nagy marék aranymazsola
- 10 dkg méz
- 15 dkg xillit
- 10 dkg 80%-os étcsokoládé
- csipet só

A szóráshoz: karobpor vagy holland kakaópor

Az összes aszalványt felkockázzuk.Az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk.A mézet a xillittel felforraljuk.Az összes hozzávalót jól elkeverjük egymással.A ragacsos masszát egy sütőpapírral kibélelt kerek,csatos, legalább 26 cm átmérőjű tortaformába öntjük és szépen elsimítjuk a tetejét.Előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.Vigyázzunk,hogy ne égjen meg a széle!
Hideg kövön hagyjuk a formában kihűlni.Ezután vegyük le a tortaforma szélét,majd egy kerek tálcát fejjel lefelé tegyünk rá a süteményre.Erre fordítsuk rá óvatosan.Így könnyen eltávolíthatjuk a sütőpapírt.Ezután egy másik kerek tálcára fordítsuk rá a kész süteményt.Szórjuk meg a tetejét holland kakaóporral vagy karobporral és frissen tartó fóliával alaposan fedjük le minden oldalról.Hűvös helyen hagyjuk így tálalásig. Vékony szeletekre vágva kínáljuk!Hetekig eláll.

Jó étvágyat!








2013. december 16., hétfő

Paleo marcipán desszert

A tegnap posztolt Paleo marcipán -ból készítettem ezt az isteni karácsonyi finomságot.Sütés nélkül,pár perc alatt össze lehet dobni.


Paleo marcipán desszert

Hozzávalók kb. 21 darabhoz:

- 1 adag Paleo marcipán 
- 21 darab félbevágott dióbél
- 5 dkg 70-80%-os étcsokoládé

A paleo marcipánmasszából egyforma méretű golyókat készítünk.Mindegyik közepébe egy-egy félbevágott dióbelet teszünk,s kicsit belenyomjuk a masszába.Az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk,majd amikor egy kicsit hűlt,erős műanyag zacskóba öntjük,a végén apró rést vágunk és a golyók tetejére vékony csíkokat nyomunk a csokiból.Hűvös helyen hagyjuk,hogy megszáradjon rajta a csokimáz.Jó záródó fémdobozban 1-2 hétig is eláll.Tálalás előtt pár percet pihentessük szobahőmérsékleten!

Jó étvágyat!




2013. december 15., vasárnap

Paleo marcipán

Tücsök Bogár konyhája oldalán találtam a Paleo marcipán receptjét.Én a receptben leírt adag felét készítettem el,plusz belecsempésztem egy kis kupica keserű mandula aromát is.Nagyon finom lett!Isteni lesz sütibe és bonbonhoz is.

Az eredeti receptet itt olvashatjátok :  Paleo marcipán 


Paleo marcipán

Hozzávalók:

- 20 dkg méz
- 30 dkg mandulaliszt vagy darált mandula
- 1 tojásfehérje
- 1 kis kupica keserű mandula aroma (kb.egy kanálnyi)

A mézest felforraljuk.Kevergetve pár percig hűtjük,majd a többi hozzávalót jól elkeverjük benne.Gázra visszatéve kicsit átkevergetjük,majd tálcára szedjük ki és addig hűtjük,amíg kézzel formázni tudjuk.Hengert formálunk belőle és amikor már kihűlt,folpackba tekerjük és a hűtőben pihentetjük felhasználásig.

Jó étvágyat!






Paleo zsömle

Nem kifejezetten karácsonyi finomság,de akár az ünnepekben is pompás lehet mondjuk reggelire,vagy például diós kacsamájkrémmel...
A recept forrását nem tudom megnevezni,viszont egy icike-picikét változtattam rajta.Nagyon könnyű elkészíteni és isteni finom!


Paleo zsömle 

Hozzávalók:

- 2 dkg útifű maghéj
- 2 dl víz
- 3 egész tojás
- 1 kiskanál só
- fél kiskanál szódabikarbóna
- 5dkg mandulaliszt
- 5 dkg tahini vagy szezámmagliszt
- 5 dkg lenmagpehely
- 5dkg makadámdióliszt
- 1 marék napraforgómag a tetejére

Az útifű maghéjat a vízzel elkeverjük és hagyjuk 2-3 percig zselésedni.A többi hozzávalóval együtt elkeverjük,majd kézzel összegyúrjuk.9-10 darab gombócot formálunk belőle,majd sütőpapíros tepsibe tesszük.A tetejét megszórjuk a napraforgómaggal,amit egy kicsit bele is nyomkodunk. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat!



Paleo mézeskeksz

Pocak Panna Paleo mézeskalács  receptjét készítettem el apró változtatással.Nagyon finom lett!Én keksznek hívom,mert szerintem kekszhez jobban hasonlít,mint mézeskalácshoz.A csokiöntetből én dupla adagot készítettem,valamint felaprított dióval is megszórtam a  végén.


Paleo mézeskeksz 

Hozzávalók:

- 25 dkg méz
- 1 egész tojás
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- fél teáskanál őrölt szerecsendió
- fél teáskanál őrölt ánizs
- 50 dkg mandulaliszt

A mázhoz:

- 10 dkg kókuszolaj (folyékony)
- 10 dkg karobpor (vagy holland kakaópor)
- 6 dkg méz

A tetejére:

- 2 marék feldarabolt dió

A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk,majd hengereket formálunk belőle.Nekem 4 hengerem lett.Folpackba tekertem,a végeket összecsomóztam és még a fólia között formáltam szép egyforma hengerekké.Hűtőbe tettem egy órára. Amikor letelt az egy óra,a fóliát rajtahagyva éles késsel egyforma korongokat vágtam belőle.A fóliadarabokat ezután távolítottam el.Az egészből nekem 30 darab lett.Sütőpapíros tepsibe tesszük és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.Amikor kihűlt megkenjük a krémmel,aminek a hozzávalóit simára keverjük.A tetejére diót szórunk.Egy napot hagyjuk száradni.

Jó étvágyat!








2013. december 14., szombat

Paleo mézes puszedli

Megalkottam azt a mézes puszedlit,amit én is bátran ehetek.Paleo,tehát mindenmentes. Annyira jól sikerült,hogy szerintem sokkal,de sokkal finomabb,mint a hagyományos,az eredeti puszedli.
Egy harapás,becsukom a szemem és úgy érzem,mintha egyszerre minden vágyam teljesülne... 


Paleo mézes puszedli 

Hozzávalók kb. 35 darabhoz:

- 3 tojás sárgája
- 12,5 dkg kókuszzsír
- 12,5 dkg vegyes virágméz
- 1 citrom és 1 narancs reszelt héja
- fél citrom leve 
- 3 evőkanál gesztenyeméz
- 1 púpos kiskanál szódabikarbóna
- 20 dkg gesztenyeliszt
- 20dkg darált mandula
- 4 evőkanál Cocomas kókusztejszín
- 1 púpozott kiskanál őrölt fahéj
- 1 púpozott kiskanál őrölt szegfűszeg
- 1 púpozott kiskanál őrült gyömbér

A mázhoz:

- 250ml Cocomas kókusztejszín
- 250g 75-80%-os étcsokoládé
- 1 kiskanál rum (elhagyható)
- egy késhegynyi Bourbon vaníliapor
- 2 kanál kókuszzsír

A tetejére: kókuszreszelék

A tésztához előző nap kell hozzáfogni.A mézet és a kókuszzsírt megolvasztjuk.A tojások sárgáját a fél citrom levével és a gyümölcsök reszelt héjával,valamint a gesztenyemézzel együtt simára keverjük.A mézes keverékhez adjuk.Az összes hozzávalóval együtt simára keverjük.Folpackkal lefedjük és a hűtőbe tesszük egy éjszakára pihenni.Másnap egyforma golyókat formálunk a tésztából és sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk egymástól kicsit távol,mert sütés közben megnőnek.Aranybarnára sütjük.Miután kihűltek,rákenjük a mázat és megszórjuk kókusszal.Hagyjuk száradni egy napot szobahőmérsékleten. 

A mázhoz a csokit feldaraboljuk és a kókusztejszín kivételével egy mélyebb tálba tesszük.A tejszínt felforraljuk,majd a többi hozzávalóra öntjük.Gyors mozdulatokkal simára keverjük.Kicsit krémes massza lesz belőle.Ezt kenjük a kihűlt puszedlikre.

Jó étvágyat!











Mézes puszedli

Receptem a szokásos, itt található meg : Mézes puszedli . A fehér mázasat marcipánnal töltöttem.A mázat így készítettem : 5 tojásfehérjét és kb. 25 dkg porcukrot,valamint 1 kiskanál citromlét habosra vertem és ebbe a mázba forgattam bele a kihűlt puszedlikat. A tetejére koktélcseresznyét tettem.1-2 napot hagytam száradni szobahőmérsékleten.


Ajánlott rögtön a fenti receptben megnevezett hozzávalók duplájával készíteni,mivel annyira finom,hogy azonnal két adagot kell sütni belőle,s így lehet variálni: marcipánnal,aszalt szilvával vagy más aszalvánnyal tölteni,de simán is hagyhatjuk.Bevonni pedig csokiglazúrral is lehet.


Ezeket pedig a szokásos Dr. Oetker marcipános cukormázzal vontam be. 



Vörösboros-narancsos kacsamell gesztenyés-datolyás rizzsel

Ünnepi ízletes fogás a következő.Egy finom leves mellé kiváló főétel lehet karácsonykor.Gyorsan elkészül és felejthetetlen ízvilágú...


Vörösboros-narancsos kacsamell gesztenyés-datolyás rizzsel

Hozzávalók 4 főre:

- 4 darab kacsamellfilé
- só,bors, rozmaring,őrölt gyömbér
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 kanál kacsazsír
- 1 narancs leve
- 3 dl száraz vörösbor
- 1 narancs reszelt héja
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 5 marék basmati rizs
- 5 darab királydatolya
- 1 csomag- kb. 100g főtt gesztenye

A kacsamellek zsíros oldalát keresztben beirdaljuk.Sózzuk,borsozzuk és rozmaringgal,valamint gyömbérrel is ízesítjük.Az áttört fokhagymát belemasszírozzuk a húsba.A zsírt megolvasztjuk és alacsony lángon a melleket a zsíros felükkel lefelé elkezdjük sütni.Amikor szép aranybarna,megfordítjuk és az egészet felöntjük egy narancs levével és a borral,majd lefedve puhára pároljuk.
A körethez a rizst sós vízben készre főzzük,majd villával óvatosan belekeverjük a felkockázott datolyát,a főtt gesztenyét és a felaprított petrezselyemzöldet.Megszórjuk reszelt narancshéjjal és így tálaljuk a kacsamellekkel együtt.

Jó étvágyat!




2013. december 8., vasárnap

Vaníliás fogasfilé édesköményraguval és édesburgonyával

Advent második vasárnapja van ma.Erre az alkalomra készítettem ezt a nagyon finom ünnepi ételt,mellyel karácsonykor is sikerünk lehet.Az alapötletet az Ízek és Érzések magazin legújabb számának egyik halas receptje adta,amit szokásomhoz híven én kicsit továbbgondoltam...
Könnyű,isteni finom ünnepi és egyben paleo főétel kerekedett belőle.


Vaníliás fogasfilé édesköményraguval és édesburgonyával
6 főre

Hozzávalók:

- 1 kg fogasfilé felszeletelve
- só,bors,őrölt vanília
- 2 citrom héja
- fél citrom leve
- olívaolaj
- 2-3 nagyon nagy darab batata (édesburgonya)
- 1 nagy darab póréhagyma
- 2 fej édeskömény
- 1 nagy fej szárzeller
- szárított chili

Egy tepsit kikenünk olajjal,és a sózott,borsozott haldarabokat belehelyezzük.Megszórjuk őrölt vaníliával és reszelt citromhéjjal.A fél citrom levét rálocsoljuk.10-15 percig lefedve sütjük,majd még 10 percig fólia nélkül.
A megpucolt és felkockázott édesburgonyát sós vízben puhára főzzük,majd pürésítjük.A pórét felkarikázzuk,a zellert és az édesköményt felkockázzuk.Olívaolajon elkezdjük dinsztelni.Sózzuk,borsozzuk és kevés vaníliaporral ízesítjük.Megszórjuk egy kevés szárított chilivel.Puhára pároljuk.Tálaláskor a ragut tesszük a tányér aljára,majd megpakoljuk halszeletekkel.Az édesburgonyát pedig mellé kínáljuk.

Jó étvágyat!









2013. december 1., vasárnap

Habkarika

Sokak kedvence a habkarika.Gyerekként sem szerettem,leginkább a karácsonyfa dísze volt és mindig csak csodáltam,hogy milyen szép a formája, a színe...
Tegnapról megmaradt tojásfehérjéket felhasználva készítettem először én is ilyen csodát. Lajos Mari receptjéből indultam ki ennél a receptnél is.Színeztem is és díszítettem is némelyiket ezüst színű cukorgyöngyökkel,valamint fehér cukor csillagokkal,illetve hópelyhekkel és jégcukorral.


Habkarika

Hozzávalók:

- 5 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 160g + 60g porcukor
- 60g étkezési keményítő
- gél állagú piros ételfesték
- jégcukor
- cukorgyöngyök

A szoba-hőmérsékletű tojásfehérjéket a sóval együtt közepes erősségen elektromos habverővel kemény habbá verjük. Apránként hozzászitáljuk a 160g porcukrot és így 2-3 percig verjük.Akkor jó,ha a hab megáll a habverőn és ha késsel a habba belevágunk,akkor nyomot hagy.Ezután a maradék porcukrot a keményítővel elkeverjük, hozzászitáljuk apránként a habhoz és közben kézi habverővel óvatosan beleforgatjuk. Csillagcsőrös habzsákba szedjük és sütőpapíros tepsire nyomjuk ki.A tetejét tetszőlegesen díszítjük.A maradék fehér habba pár csepp piros ételfestéket nyomunk és lazán belekeverjük.Ebből is karikákat nyomunk egy másik tepsire.Ezt is díszítjük.Kb. 80-100fokra előmelegített sütőbe tesszük 3 órára száradni.Nekem régi,hagyományos sütőm van,így a következőképpen csináltam: a sütő ajtaját résnyire kitámasztottam egy fakanállal és így sütöttem.Fél óránként pár másodpercre kinyitottam a sütőajtót és kiengedtem a gőzt.Az utolsó egy órában elzártam a gázt és csukott ajtók mögött szárítottam tovább.Légmentesen zárt dobozban tároljuk.Állítólag több hétig,vagy hónapig is eláll.

Áldott Adventet!













Panettone

A milánói karácsonyi kalács nagyon népszerű világszerte.Én Lajos Mari receptje alapján, kis változtatással,készítettem el kuglóf formában.


Panettone

Hozzávalók:

Tészta :
- 5 dkg friss élesztő
- 3 dl tej
- 4+3 ek.kristálycukor
- 700g kalácsliszt
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 240g olvasztott vaj vagy margarin
- csipet só
- 6 tojássárgája
Töltelék:
- 1 marék kandírozott narancshéj
- 1 marék kandírozott citromhéj
- 1 nagy marék mazsola
- 1 nagy marék mandulaszirom
- 1 ek.rum
A formához vaj és kevés liszt
- 1 tojás a kenéshez

A tálaláshoz: porcukor

Az élesztőt felfuttatjuk,majd a tészta többi hozzávalójával együtt összedolgozzuk.Ha szükséges lisztet adjunk még hozzá.Sima tésztává dagasztjuk,lefedve langyos helyen 1 órát kelesztjük.Ezután átgyúrjuk és a rummal előzetesen meglocsolt aszalványokkal és a mandulával együtt újra átgyúrjuk.Jól beledolgozzuk a tésztába.Újra lefedjük és meleg helyen újabb 1 órán át kelesztjük.Egy kuglóf formát kivajazunk és enyhén kilisztezünk.Sütőpapírral körben a forma mentén magasítjuk,hogy ha sütés közben megemelkedne  a tészta,elférjen.A tésztát belenyomkodjuk a formába,majd egy felvert tojással lekenjük a tetejét.Előmelegített sütőben kb.1 óra alatt készre sütjük. (tűpróba!) Ha nagyon barnulna a teteje sütés közben,takarjuk le alufóliával.Tálaláskor porcukorral szórjuk meg.
Mellé egy pohár kakaó vagy tea és kész a karácsonyi reggeli...

Jó étvágyat!







Mézes-mandulás csirke Karamellizált kelbimbós gombaraguval

Advent első vasárnapjára ezt a főételt készítettem.Karácsonyra is kiváló lehet.


Mézes-mandulás csirke Karamellizált kelbimbós gombaraguval

Hozzávalók kb.6 főre (fejenként 2 szelet hússal számolva)

- 1,5 kg csirkemellfilé
A mázhoz:
- 4 ek.méz
- 2 ek.prosecco
- durvára aprított szárított chili, feketebors, cayenne bors, só,őrölt római kömény
- fél narancs leve 
- 1 ek.balzsamecet
- 2 ek. olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma összetörve

A forgatáshoz :
- 4-5 ek.darált dió
- 1 nagy marék szeletelt mandula felaprítva
- 1 csokor petrezselyemzöld

A raguhoz:

- 1 szál póréhagyma
- olívaolaj
- 1 ek.xillit
- 1 marék mazsola
- 8 fej csiperke gomba felaprítva
- fél narancs húsa
- 3-4 marék kelbimbó sós vízben puhára főzve
- só, paprika,bors
- prosecco

A tálaláshoz:  fél marék pirított mandulaszirom 

Köret: basmati rizs

A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk.A máz hozzávalóit simára keverjük és a csirkemellek mindkét oldalát bekenjük vele.Egy tepsibe sorakoztatjuk és a tetejét megszórjuk a darált dió,a mandula és a petrezselyem keverékével.Lefedve fél órán át sütjük,majd még kb. 20 percig fedés nélkül.
A raguhoz a pórét felkarikázzuk és kevés olajon elkezdjük dinsztelni.Hozzáadjuk az édesítőt és a mazsolát,karamellizáljuk. A többi hozzávalót is belekeverjük,majd lefedve késre pároljuk.A legvégén szórjuk meg a pirított mandulával.Basmati rizzsel tálaljuk.

Jó étvágyat!