Oldalak

2014. december 31., szerda

Happy New Year!


Nagyon Boldog és Finomságokban Gazdag Új Évet kívánok Minden Olvasómnak!



2014. december 23., kedd

Boldog Karácsonyt!


Nagyon Boldog Karácsonyt kívánok Minden Kedves Olvasómnak!







2014. december 22., hétfő

Kapros-mézes vajhal cukkiniraguval ( Paleo )


Kapros-mézes vajhal cukkiniraguval

Hozzávalók kb. 6 főre:

- Kb. 2 kg vajhalfilé
- olívaolaj
- 2 ek. méz
- tört rózsabors
- tört citromos bors
- Himalája só
- 1 kanál feldarabolt kaporlevél
- 1 citrom felkarikázva

A raguhoz:

- 1 csomag lenmagos csavart tészta
- 4 nagyobb cukkini
- 1 nagy csomag szárzeller
- kókuszzsír
- 1 kisujjnyi friss gyömbér
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 mandarin húsa
- 1 marék héjas mandulabél
- Himalája só, bors, szecsuáni bors,4-5 db zöld kardamom mag, őrölt koriander, 1 vaníliarúd
- 1 gránátalma magjai

A vajhalat olajjal kikent tepsibe fektetjük és bekenjük ezzel a páccal: 4 ek. olívaolaj, a méz és a fűszerek. A kaprot ezután szórjuk rá. A citromot rákarikázzuk és alufóliával lefedjük. Kb. 30 perc alatt készre sütjük.
A raguhoz a tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. Közben a többit készítjük el. A szárzellert és a cukkinit is megtisztítjuk,majd felkockázzuk. Egy nagy evőkanál kókuszzsíron elkezdjük párolni. A gyömbért lereszeljük és a többi fűszerrel együtt a zöldségekhez adjuk. A felaprított fokhagymát is hozzákeverjük. Amikor már majdnem puha, a mandarint és a mandulát is belekeverjük. Puhára pároljuk. A kifőtt tésztát a kész raguhoz keverjük. A hal mellé kínáljuk. Tálalásnál megszórjuk a gránátalma magjával.

Jó étvágyat!



Paleo gyümölcskenyér

Isteni finom gyümölcskenyér 3 kisebb téglalap alakú formára, vagy egy nagyra. :)


Paleo gyümölcskenyér 

Hozzávalók:

- 4 db paleo puszedli összemorzsolva ( recept itt: http://krisztakonyhja.blogspot.hu/2014/12/paleo-mezes-puszedli-feher-mazzal.html )
- 6 púpozott ek.darált mandula
- 1 kisebb narancs leve
- 2 ek.eritrit
- 10 db datolya 
- 8 db nagyobb aszalt füge
- 3 marék aszalt sárgabarack
- 1 nagy marék aszalt vörösáfonya
. 1 nagy marék mazsola
- 1 nagy marék aszalt szilva
- 1 nagy marék dióbél
- 5 cl rum
- 1 nagy csipet Himalája só
- 1 kk.paleo sütőpor
- 1 kk. fahéj
- 1kk. őrölt ánizs
- fél kk. őrölt szegfűszeg
- 2 kisebb érett banán összetörve
- 1 ek. konjak liszt
- 2 ek. méz

Az aszalványokat apróra vágjuk és az össze hozzávalóval összekeverjük. Sütőpapírral bélelt formába simítjuk és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Másnap szeleteljük.

Jó étvágyat!



Fügés csodasüti ( Paleo )


Fügés csodasüti ( Paleo )

Hozzávalók:

- 150 g mandulaliszt
- 2 ek. kókuszolaj
- 2 ek. méz
- 1 egész tojás
- késhegynyi vanília

A töltelékhez:

- 8 nagy darab aszalt füge
- 1 narancs leve
- 1 ek.méz
- késhegynyi vanília

A tészta hozzávalóiból sima tésztát gyúrunk és 20 percig a hűtőben pihentetjük. A fügét apróra vágjuk és a töltelék többi hozzávalójával együtt összeturmixoljuk. Ezt is betesszük 15-20 percre a hűtőbe.
A tésztát két sütőpapír között kinyújtjuk és egyforma csíkokra vágjuk. Megkenjük a töltelékkel és egy másik csíkkal befedjük.Ezekből kis téglalapokat vágunk, majd sütőpapíros tepsiben,előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat!








Mézes krémes ( Paleo )

Ma elkészítettem azt a Paleo mézes krémes, ami már tavaly karácsonykor is nagy sikert aratott itthon. Ismét nagyon finomra sikerült.


Mézes krémes ( Paleo )

A recept : ITT található 

További képek: 





2014. december 21., vasárnap

Áfonyás marcipánbonbon

Kifejezetten gasztroajándéknak készítettem ezt a hagyományos bonbont. Tehát ez nem paleo.
Összesen három hozzávalóból és nagyon gyorsan elkészíthető.


Áfonyás marcipánbonbon

Hozzávalók:

- 2 csomag, azaz 400g Belbake marcipánmassza ( Lidl )
- 1 marék aszalt vörösáfonya
- 100g fehércsokoládé

A marcipánmasszát gyorsan összegyúrjuk az áfonyával és egyforma golyókat gyúrunk belőle. Bonbonkapszlikba helyezzük és vízgőz felett megolvasztott fehércsokival díszítjük. Áfonya darabokat tehetünk a tetejére.
Ennyire egyszerű. Nagyon mutatós és finom, ám eléggé édes gasztroajándék.

Jó étvágyat!


Hárem kedvence ( Paleo )

Szintén tegnap kísérleteztem ki ezt a nagyon finom csemegét. Sokáig gondolkoztam milyen nevet adjak neki, kaptam ötleteket, míg végül a Hárem kedvence lett nemcsak a datolya és a kókusz miatt, hanem azért is, mert gyerekként Anya hozott Törökországból hasonló finom csemegét, aszalt gyümölcsös- diós-mandulás kockákat kókuszreszelékbe forgatva. Így megalkottam egy saját desszertet. Vajon ízlene a törököknek is?


Hárem kedvence ( Paleo )

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

- 6 nagy marék dióbél
- 3 ek. paleo fahéjas meggydzsem
- 6 db nagy királydatolya mag nélkül
- kb. 3 ek. holland kakaópor
- 3 ek. Cocomas
- kókuszreszelék
- 20 db kisebb méretű mag nélküli és cukormentes datolya

A diót ledaráljuk, majd a dzsemmel, a királydatolyával, a kakaóval és a kókusztejszínnel összeturmixoljuk. Egyforma golyókat formálunk belőle. Azonnal kókuszreszelékbe forgatjuk. Mindegyik közepébe éles késsel vágást ejtünk, ahová a datolya darabokat illesztjük be. 
Hideg helyen hagyjuk pihenni egy éjszakát.

Jó étvágyat!





Chocolate chip cookies ( Paleo )

Ezt a karácsonyi kekszet tegnap kísérleteztem ki. Nagyon finomra sikerült!


Chocolate chip cookies ( Paleo )

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

- 1 kis gombóc linzertészta ( recept: ITT )
- 3 kanál mandulakrém ( recept: ITT )
- 2 kanál 70%-os étcsoki nagyon apróra vágva
- 4 ek. nyílgyökérliszt
- 2 ek. gesztenyeliszt
- 200g darált mandula
- 3 ek. eritrit
- csipet Himalája só
- fél mokkáskanál őrölt ánizs
- fél mokkáskanál őrült fahéj
- késhegynyi vanília
- 2 egész tojás ( M-es )
- 1 nagy marék aszalt vörösáfonya
- 10 db aszalt sárgabarack nagyon apróra aprítva
- 2 ek. kókuszolaj

Az egészet össze kell gyúrni és kb. 40 percet a hűtőben pihentetni becsomagolva. Ezután egyforma gombócokat készítünk belőle, majd kicsit lelapítjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk. Előmelegített sütőben készre sütjük. Vigyázzunk nehogy megégjen!

Jó étvágyat!







2014. december 20., szombat

Mogyorókrémmel/Mandulakrémmel töltött kekszek ( Paleo )

Ennek a keksznek alapjául a tavaly karácsonyra készített Paleo isler receptet vettem, annyi változtatással, hogy egy narancs és egy citrom héját reszeltem bele a tésztába. A töltelékkel kísérleteztem. Nagyon jól sikerült a mogyorókrém, s mivel kevésnek bizonyult, így mandulakrémet is készítettem.


Mogyorókrémmel/ Mandulakrémmel töltött kekszek ( Paleo )

A keksz receptje itt található : http://krisztakonyhja.blogspot.hu/2013/12/paleo-isler.html - sütipecséttel szúrtam ki a formákat.

Paleo mogyorókrém:

- 20 dkg törökmogyoró héj nélkül
- 4 ek. gesztenyeméz
- 4 db királydatolya felkockázva
- 3 kanál kókuszolaj
- 4 ek. víz
- 2 ek. holland kakaópor
- késhegynyi vanília

A mogyorót ledaráljuk és a többi hozzávalóval együtt jól összeturmixoljuk. Kenhető krém legyen. Ezt kenjük a kekszek közé.

Paleo mandulakrém:

- kb. 220 g mandulaszirom ( a fele pirítva )
- 3 ek. méz
- 3 ek. víz
- késhegynyi vanília
- késhegynyi fahéj

A mandulát ledaráljuk és a többi hozzávalóval együtt összeturmixoljuk. A kémest kenjük a kekszek közé.

Jó étvágyat!












Lazacfilé prosciuttos kelbimbóval ( Paleo )



Lazacfilé prosciuttos kelbimbóval 

Hozzávalók 4 főre:

- 4 szelet -150-200 grammos lazacfilé
- olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- fél citrom leve
- Himalája só
- citromos tört bors

- 1 kg kelbimbó
- 100g prosciutto sonka
- olívaolaj
- 1 marék szeletelt mandula
- 1 marék aszalt vörösáfonya
- 1 kiskanál felaprított petrezselyemzöld
- Himalája só
- tört rózsabors 
- 1 ek.balzsamecet
- 1 ek gesztenyeméz

A körethez a kelbimbót enyhén sós vízben megfőzzük és lecsepegtetjük. A sonkát nagyon kevés olajon megsütjük és felszeleteljük. A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk és félretesszük. Az áfonyát a fűszerekkel, a mézzel és az ecettel,valamint 2 kanál extra szűz olívaolajjal elkeverjük.
A kelbimbókat összekeverjük a sonkával, leöntjük az áfonyás lével, megszórjuk petrezselyemmel és a mandulával.
A lazacok egyik oldalát olívaolajon elkezdjük sütni. A másik oldalát sózzuk, borsozzuk, majd a tört fokhagymával ízesítjük. kb. 2 perc alatt készre sül az egyik oldal,majd jöhet a másik. A végén meglocsoljuk frissen facsart citromlével. A kelbimbó mellé tálaljuk.

Jó étvágyat!





Paleo mézes puszedli fehér mázzal

Ezt a mézes puszedlit először tavaly készítettem. Most olyan igazán puszedlis formára sikerült. Akkor jó,ha kicsit szétterül, s a teteje berepedezik. Ezek utána  fehér krém csodásan mutat majd a tetején. Az eredeti receptem itt: Paleo mézes puszedli .


Paleo mézes puszedli fehér mázzal


A fehér mázhoz: nyírfaporcukor, tojásfehérje, kevés tápióka keményítő - tetszőleges mennyiségben, simára jól kikeverni. Ecsettel rákenni a kihűlt puszedlik tetejére. Hagyni megszáradni.

Jó étvágyat!





Paleo zserbó bonbonok

Nagyon gyorsan elkészíthető bonbon karácsonyra, vagy más ünnepekre, illetve ajándéknak.


Paleo zserbó bonbonok

Hozzávalók kb. 22 darabhoz:

- 6 nagy marék dióbél
- 30 db puha aszalt sárgabarack apróra kockázva
- késhegynyi Bourbon vanília
- 1 kupica rum
- 1 mokkáskanál fahéj
- 3 ek. paleo sárgabaracklekvár
- olvasztott csoki 70%-os kakaótartalmú

A diót magában ledaráljuk. A felaprított barackokat a fűszerekkel, a rummal és a lekvárral összeturmixoljuk. Apró darabos kell legyen. Ezt a dióval jól összedolgozzuk. Egyforma golyókat formálunk a  masszából és kis bonbon kapszlikba pakoljuk. A tetejét olvasztott étcsokival díszítjük.
Hűvös helyen hagyjuk száradni.

Jó étvágyat!