Keresés ebben a blogban

2014. november 28., péntek

Mézeskalács

Minden évben készítek mézeskalácsot, tavaly óta már paleot is. Ez most egy hagyományos változat , méghozzá Moha receptje alapján. Ez is nagyon tetszik. Az enyémek ilyenek lettek!



Mézeskalács 
(a recept innen másolva: http://www.mohakonyha.hu/2009/11/mezeskalacs.html )


Hozzávalók:


25 dkg méz

25 dkg vaj

6 tojás
40 dkg porcukor
2 tk.szódabikarbóna
1 zacskó Kotányi mézesfűszerkeverék
reszelt citrom és narancshéj ízlés szerint
4 ek.citromlé
1 kg liszt  (lehet belőle valamennyi teljeskiőrlésű)
Íróka: 1 tojásfehérje, kb. 20-25 dkg porcukor, 1 teáskanál ecet/citromlé


A mézet a vajjal kis lángon felmelegítem, hűlni hagyom. A tojásokat a cukorral, szódabikarbónával, fűszerekkel, reszelt héjakkal és a citromlével összekeverem a robotgéppel.

Felváltva adom hozzá a mézes vajat és a lisztet. A tészta szinte kenődik, de így jó!
A tálat lefedem és egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap kiszakítok belőle egy kisebb adagot és lisztezett deszkán átgyúrom. Ezután 3 mm vékonyra nyújtom, kiszúrom a formákkal és sütőpapíros tepsire teszem nem túl közel egymáshoz.
Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 10 percig sül. Ha a teteje tapintásra már nem horpad be, és szép halvány mézszínűek, akkor jó.
Ha kihűltek, lehet írókázni őket. Ehhez a fehérjét elkezdem habbá verni és lassan adagolom hozzá a kétszer átszitált porcukrot és az ecetet. Akkor jó, ha egy fogpiszkálóval csíkot húzok a kézfejemre és az nem folyik szét.
Valószínű, hogy nem kell az összes cukor, ez a tojás nagyságától függ, lényeg, hogy ne legyen túl sűrű sem.
Egy zacskóba kanalazom, a tetejét összecsavarom és az egyik sarkára nagyon pici lyukat vágok, így szép vékonyan lehet vele írni.
Ha nem akarom cifrázni, akkor dió nagyságú gombócokat formázok lisztes kézzel, ezeket kb. 12 percig sütöm, így olyan igazi, félgömb alakú puszedli formájuk lesz.
Lehet csokival bevonni, magokkal díszíteni, stb...

Megjegyzés: Én sütés előtt a mézeseket lekentem egy tojássárgája és 1 evőkanél tej keverékével. 

Jó étvágyat!

2014. november 8., szombat

Ünnepi kacsasaláta ( Paleo )

Novemberben már a karácsonyra készülünk sokan. Ez a recept is ilyen hangulatban készült már, pedig én még csak gondolatban tervezem az ünnepi ételeket, süteményeket.
Nagyon finom saláta, ami előételként, de egy finom vacsoraként is elképzelhető.


Ünnepi kacsasaláta 

Hozzávalók 2-3 főre:

- kb. 30 dkg kacsahús felkockázva
- 2 evőkanál kacsazsír
- Himalája só, bors, friss rozmaring
- 3 nagy marék bébispenót
- 1 db közepes méretű cukkini
- 1 narancs
- 1 marék szeletelt mandula
- 2 evőkanál gránátalmamag
- csipetnyi őrölt fahéj

A kacsahúst ízlés szerint fűszerezzük és a zsíron ropogósra sütjük. Ha kész, kiszedjük és félretesszük. A maradék zsíron megfonnyasztjuk a spenótot, majd kiszedjük egy tálba. A vékonyra csíkozott cukkinit a megmaradt zsiradékon 2-3 perc alatt megsütjük, majd ezt is kiszedjük. A már majdnem száraz serpenyőben a mandulát megpirítjuk. A narancs héját és a fehér hártyákat késsel eltávolítjuk, majd a gerezdeket felszeleteljük.Tányérokra halmozunk mindegyik hozzávalóból, megszórjuk a mandulával és a gránátalma magokkal. A legvégén pedig leheletnyi fahéjjal meghintjük. Melegen tálaljuk!

Jó étvágyat!