A krém sütés és hűlés után is jó habos,s nem folyik szét,szépen lehet szeletelni.Viszonylag gyorsan elkészült.Amíg tésztát meggyúrtam,már készült a csak zöldségből álló vagyis totál vega leves,s Petimnek holnapra egy kis rakott krumpli: krumpli,mangalicakolbász, tejföl,és Fekete-erdei sonkaszeletek a végére.
( maradékokból-3szoros réteggel).
Miközben a süti tésztája pihent a hűtőben, elkészítettem a krémet.Így tehát jól beosztottam az időt.
Nagyon finom mákos süti kerekedett belőle!Próbáljátok ki!
Mákos kocka Kriszta módra
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 30 dkg puha vaj
- 2 tojássárgája
- 8 evőkanál víz
Hozzávalók a krémhez:
- 40 dkg darált mák
- 35 dkg nádcukor
- 3 dl víz
- fél kiskanál vaníliaőrlemény
- negyed kiskanál őrült zöld kardamommag
- negyed kiskanál őrölt ánizs
- 3 tojássárgája
- 1 narancs leve
- 5 dkg olvasztott vaj
- 4 tojásfehérje
- csipet só
A kenéshez: 1 tojássárgája
A tészta hozzávalóiból kézzel sima tésztát gyúrunk és kb. 1 órát hűtőben pihentetjük.Közben elkészítjük a krémet.Ehhez a mákot a cukorral,a fűszerekkel és a vízzel megfőzzük,majd kihűtjük.Amikor még kicsit langyos,hozzáadjuk a tojások sárgáját.Amikor már teljesen kihűlt hozzáadjuk a többi hozzávalót is.A tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá verjük és lazán a mákos krémbe forgatjuk.
A hűtőből kivesszük a tésztát és megfelezzük.Egy 25x37 cm-s tepsit kivajazunk, enyhén kilisztezünk és a lisztezett deszkán kinyújtott tészta felét belesimítjuk.Erre öntjük a tölteléket.A másik adag tésztát szintén tepsi nagyságúra nyújtjuk és azt a töltelékre igazítjuk.Egy tojás sárgáját felverünk és azzal megkenjük a tésztát. Hegyes végű hurkapálcával sűrűn megszurkáljuk és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük-kb. 30 perc alatt. Teljesen kihűtjük, majd porcukorral megszórjuk.Ezután szeleteljük.
Jó étvágyat!
Egyszerű, jól is néz ki és biti finom is :-))
VálaszTörlésNagyon tetszik, fincsi! :)
VálaszTörlésÉn is valami hasonlót csináltam,bár még nem tettem fel.Eszméletlen finom!
VálaszTörlésAnnyira guszta! Cukiban ettem régen ilyet,nagyon szerettem.
VálaszTörlésOtt a helyem a tepsid mellett!!! Hát ez valami csuda finom mákos!:):):):) Gyönyörűen tudtad szeletelni.:))
VálaszTörlésKöszönöm! Egyik kollégámnak is vittem,imádta!Már csak 2 szelet maradt:)
VálaszTörlésIgen! Tanúsíthatom! Én vagyok a kolléga! A legfinomabb mákos süti, amit valaha ettem.
VálaszTörlésImádom a mákos kockádat...máris igyekszem feltenni a blogodat a blog listámra, máskülömben elfelejtek benézni hozzád, naponta!
VálaszTörlésGyönyörüen sikerült!
Köszönöm!Szívesen látlak az Oldalamon!:)
VálaszTörlésHali! Most kezdek hozzá. De se kardamomom se ánizsom. ugye ezek nélkül is jó lesz???Remélem javulsz!?Puszi
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésNem baj,ha nincs kardamomod és ánizsod-egyébként a Piacon a gyógynövényboltban van őrölt-csináld fahéjjal vagy mézeskalács fűszerkeverékkel.Javulok...
Biztos sikerülni fog!Ügyi vagy!