Az Olimpia megnyitóját fantasztikusnak találtuk,kicsit megint elérzékenyültem:) A tegnapi ebéd tehát már az olimpia lázában égve készült.
Keleti padlizsánragu makrélával és mogyoróval
Hozzávalók 2 főre:
- 2 dl kuszkusz
- 4,5 dl víz
- csipet só,csipet őrölt fahéj, csipet őrölt menta, csipet őrölt római kömény
- 1 db sonkahagyma
- 1 nagyobb padlizsán fele mag nélkül felkockázva
- csipetnyi őrölt bors
- 1 kiskanál tamarind paszta ( ázsiai boltokból)
- fél kiskanál Birjani rizs fűszerpaszta ( ázsiai boltokból)
- 1 db szép érett paradicsom
- 1db zöld és 1 db piros kápia paprika
- 4 db olajban eltett félig aszalt paradicsom
- 1-2 doboz makréla konzerv a levével együtt
- 2 gerezd fokhagyma
- fél citrom leve
- 1-2 kanál frissen aprított kaporlevél
- 1 marék pörkölt földimogyoró
- 2 evőkanál földmogyoróolaj
- 8-10 dkg Apetina dán sajt ( vagy feta)
A vizet a sóval,fahéjjal,mentával és a római köménnyel felforraljuk,elzárjuk a gázt és a száraz kuszkuszra öntjük.Megkeverjük és fedő alatt hagyjuk puhulni.
A sonkahagymát megpucoljuk és felaprítjuk.A mogyoróolajon egy nagyobb méretű serpenyőben megdinszteljük,majd hozzáadjuk a felkockázott padlizsánt, a szintén felkockázott paradicsomot, az apróra vágott paprikákat,a felaprított szárított paradicsomot és borssal, a tamarinddal, majd a Birjani fűszerpasztával ízesítjük. Kicsit forgassuk át,süssük addig,amíg a padlizsán megpuhul!A makrélát szedjük a zöldségekre és az olajat is öntsük rá.A fokhagymát nyomjuk a halra és locsoljuk meg a citrom levével.Szórjuk meg kaporral és 2-3 perc alatt süssük készre. A végén már csak a mogyoróval kell megszórni és a sajtot kell rámorzsolni.A gázt már elzárhatjuk és hagyjuk egy kicsit magára,hogy a sajt is megolvadjon.
Gyorsan elkészíthető egytálétel.A legjobb friss alapanyagokból készíteni. Sajnos makrélát frissen nem tudtam beszerezni, pedig úgy biztosan még finomabb lenne...
Jó étvágyat!
Jó kis egytál!!! Finom és gazdag összetétel:))
VálaszTörlés