A torta vagy pite,de nevezhetjük pitetortának is akár, nagyon reformra sikeredett: lisztmentes és egyáltalán nem édes, pont jó.El tudom képzeni főételként egy könnyű leves után,mivel nagyon laktató.Kiváló Halloweenra,Karácsonyra,de akármilyen alkalomra,vagy alkalom mentes hétvégékre,vagy hétköznapokra is.Igazi őszi-téli csemege már csak a sütőtök miatt is.Körtét pedig minden évszakban lehet kapni,de szerintem a legjobb ilyenkor ősszel a friss,érett hazai körte. Érdemes több fajtát is szemügyre venni a piacon.
Pár hete még csak félve figyeltem a kofáknál azt az egy-egy kósza, éppen hogy csak mutatóba készült sütőtököket,de a szezon most kezdődik,így már egy több kilós szép példányt sikerült a héten beszereznem. Abban biztos voltam,hogy először is valamilyen süteményt muszáj lesz készítenem belőle,a többiből pedig majd lesz valami más!
Lisztmentesnek azért mondható a pite,mert a hagyományos értelemben vett liszt nem található benne.Ezt én zabpehelyliszttel helyettesítettem. Cukormentes azért,mert a szintén hagyományos értelemben említeni szokott cukor nem található benne. Helyette növényi alapú édesítőszert,Eritritet használtam,amelyről többek között azt lehet tudni,hogy 1kg összesen 200 kalóriát tartalmaz.Azért ez jól hangzik,nemde?
A pite tetején lévő körtéket pedig datolyaszirupos máz vonja be, ami szintén cukormentes készítmény, természetes datolyaszirup,nincs benne semmilyen adalékanyag,csak a tiszta datolya,semmi más. Ezt még nyáron a török boltban szereztem be.Máris nagy kedvenc!
Vaj helyett pedig maradék kókuszzsírt használtam, tejföl helyett pedig natúr joghurtot.Sütőpor sem került bele,ezt szódabikarbónával pótoltam.
Könnyű és egyszerű elkészíteni!A receptben említett szokatlan alapanyagok pedig egy jól felszerelt bioboltban megtalálhatóak!
Reform Sütőtökös-mákos pite körtével,fenyőmaggal és levendulával
Hozzávalók:
- 40 dkg sütőtök nyersen lereszelve mérve
- 20 dkg zabpehelyliszt
- 2 csapott evőkanál szódabikarbóna
- 1,5 dl sűrű natúr joghurt
- 1,5 dl kókuszzsír
- 1 kanál őrölt fahéj
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér frissen reszelve
- 4 csapott evőkanál darált mák
- 4 egész tojás
- 20 dkg Eritrit
- 4 dkg fenyőmag
- 3-4 darab nagyobb körte
- 4 evőkanál datolyaszirup
- kb. 2 nagyobb csipet levendulavirág
A reszelt sütőtököt elkeverjük a zabpehelyliszttel, a szódabikarbónával, a fahéjjal, a mákkal és a gyömbérrel. Hozzáadjuk a joghurtot, a kókuszzsírt és a 4 tojással habosra vert édesítőszert. Jól elkeverjük és sütőpapírral bélelt cakkos szélű kerámia piteformába öntjük úgy,hogy mindenhol egyforma vastagságú legyen. A körtéket megtisztítjuk,félbevágjuk,magházukat eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk.A körteszeleteket félig egymást fedve szorosan egymás mellé fektetjük körben a torta szélétől kiindulva.A torta közepére is jusson a körtéből!Megszórjuk a fenyőmaggal és előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.Tűpróbával ellenőrizzük,hogy a közepe is jól átsült -e. A mák "befesti" a tésztát ,de amikor felvágjuk a szép narancsos sütőtök szín is elő fog bukkanni. Még forrón egy konyhai ecset segítségével a datolyasziruppal átkenjük a torta tetején előbukkanó, de kicsit belesüppedt körteszeleteket és megszórjuk a levendulával.Hideg kövön hagyjuk kihűlni.Tálaláskor ha valaki édesebben szeretné kínálni,a szeletek tetejét locsolja meg datolyasziruppal.A belseje finom,puha a sütőtöknek köszönhetően.
Jó étvágyat!
Na,ez nagyon ottvan!!Tökéletes!
VálaszTörlésKösziKösziKöszi!!!:))
VálaszTörlés