Story: Ma meglátogattak minket a sógornőmék és a párom anyukája a Nyírségből,s erre az alkalomra készítettem el ezt a pitét.A jól bevált,listavezető Pogácsám is ékesítette az ünnepi asztalt, valamint a szokásos Birsalmasajt tortám.
Meggyes-mákos rácsos pite
Hozzávalók 30 cm átmérőjű pitetortához:
Tészta:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg hideg vaj ( nálam Meggle)
- 5 dkg porcukor
- 1 dl tejföl
- 1 tojás
- 2 dkg élesztő
A töltelék:
- 5 dkg puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg darált mák
- 5 dkg liszt
- 1 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 tojásfehérje
- 70-80 dkg magozott meggy
A tetejére:
- 1 tojássárgája - nálam 2 db
A cipót elfelezzük, egyik felét kinyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát úgy, hogy körben a forma oldalára is jusson tészta.
A töltelékhez habosra keverjük a puha vajat a cukorral, hozzáadjuk a mákot, a lisztet, a tejet és az ízesítőket is. A kemény habbá vert fehérjét óvatosan hozzáforgatjuk és a masszát a tésztára öntjük. Sűrűn kirakjuk a meggyel.Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
A maradék tésztából vékony rudakat sodrunk és berácsozzuk vele a pitét. Lekenjük a tojássárgájával és 35-40 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni.Porcukorral meghintve tálaljuk.
Jó étvágyat!
Ó, Kriszta, ez gyönyörűűű! ...és nagyon finom lehet. :P
VálaszTörlésCsodásak a fotóid! A süti meg egyszerűen fantasztikus. Szeretjük a mákos sütiket, főleg meggyel:-)Vittem a receptet:-)
VálaszTörlésKöszönöm!!!!
VálaszTörlésMicsoda terülj asztalka! Nagyon szép lett a süti:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Moha!:)
VálaszTörlésEz a tészta valami csodás. Könnyű vele dolgozni, nem ragad, szinte magától formálódik :-), és gyönyörű sima. Az íze pedig fantasztikus. Vajon milyen töltelékkel működne még? Túróssal túl tömény lenne, nem?
VálaszTörlésKöszönöm!!!!
TörlésSzerintem túrós is mehetne bele,egy kis apróra kockázott sárgabarackkal,mazsolával akár... :)
Köszi a receptet,isteni...a tésztába ajánlanék egy csipet sót! :D
VálaszTörlésOké :)
VálaszTörlés