Van pár lángos receptem már fent,de végre rátaláltam a tényleg igazán igazira : ITT .A recept 1957 óta ez,ahogyan a Nyamm is írja, a történetet olvassátok el nála,érdemes!
Nagyon könnyű és jó dolgozni a tésztával,egy órán belül teljesen készen van, beleszámítva a fogyasztást is.Frissen melegen a legjobb,s csak a jól bevált,mátraházi lángoshoz tudom hasonlítani,mert nálunk az a befutó olyankor,amikor karácsonykor teszünk egy csöppnyi túrát a havas Mátrában.De tudjátok,ez így itthon,házilag készítve sokkal finomabb,mint az! Bárki el tudja készíteni!
Én nem vacakoltam mini lángosokkal,egyszerűen az adagot 4felé vettem és 4 nagyobb lángost sütöttem ki,mert ha már lángos,akkor legyen olyan nagy,ami elfér a sütőedényben.
Tejföllel és sok sajttal ettük.
Az igazi Lángos
Hozzávalók:
- 3 dl meleg víz
- 2 teáskanál cukor
- 20g friss élesztő
- 1 evőkanál só
- 500g finomliszt
- 1 dl étolaj
A sütéshez forró étolaj-bőven-én egy egész üveggel adtam neki!( ez gazdaságosabb akkor ,ha dupla adag tésztával dolgozunk,egy nagy családnak,barátoknak pont jó)
A feltéthez: ki mit gondol :)( sajt,tejföl,fokhagyma,sonka,tepertő,stb.)
Egy kis tálba öntjük a meleg vizet, belekeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt,majd lefedve pár percig hagyjuk,hogy jól szétolvadjon benne,de ne fusson fel!Ezután hozzáadjuk a sót,a lisztet és laza,ragacsos tésztát keverünk ki belőle.Lefedjük és 20 percig meleg,huzatmentes helyen kelesztjük.Ezután a tésztát a tálban körbelocsoljuk az olajjal és a szélit felemelgetjük,hogy az olaj a tészta alá kerüljön.Letakarjuk és még 5 percig kelesztjük.Ezután 4, nagyjából egyforma darabot tépünk le belőle és gömböcökké formáljuk.Egy olajjal kikent tálcára helyezzük és 10 percig lefedve kelesztjük még. Olajat forrósítunk fel ,amennyire csak lehet.Fontos,hogy bő , nagyon forró olajban süssük ki,ahogy a "Nagyok" is csinálják!:) A gömböcöket egy tálcán ujjbegyeinkkel széthúzzuk tetszőleges körré,s két kézzel megemelve-ekkor még nyúlik egy kicsit a tészta- a nagyon forró olajba tesszük.A tészta szép fényes,lágy,puha, hólyagos kinézetű mielőtt kisütjük.Ez nekem nagyon jól sikerült.Amikor az első oldal sül,a közepe megemelkedik,de nem fog kilyukadni.Amikor már barna színt kap a széle,fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük ki.Zsírpapírra vagy konyhai papírtörlőre szedjük ki,hogy a felesleges zsiradékot leitassuk róla.Kisülten a tészta belül is szépen átsült,hólyagos lett!Az íze pedig hát....mesés!
Jó étvágyat!
Sajnos én is nagyon szeretem (meg is látszik). Bár ez olyan strandkaja nálunk. Valahogy a saját nem az igazi. De a Tiéd nagyon annak látszik.
VálaszTörlésÉn imádom!! Nagyon jól néz ki, tényleg olyan "igazi" lángos kinézete van, olyan fincsi lehet... :P
VálaszTörlésKöszi!:)
VálaszTörlésHát még az íze mennyire igazi!:)Tényleg ez olyan,mint amit a standokon árulnak a piacokon,s a strandokon.És nagyon jó érzés,hogy ezt saját magunk is elkészíthetjük bármikor,s annyit ,amennyit csak szeretnénk.
Hmmmm....yummiii....készítem hamarosan!Kinézetre perfect, tuti ízre is!
VálaszTörlésSok lángos receptet kipróbáltam már,de az eddigiek mind elbújhatnak emögött a lángos mögött!Ez tényleg IGAZI lángos a piaci hangulatot idéző,nagyon finom és ropogós,ezentúl csak ezt fogom elkésziteni,köszönet a receptért!:)
VálaszTörlésÖrülök neki!:) Nálunk is ez a befutó!Én is hálálkodtam Nyamm oldalán,mert ez tényleg az igazi!:)
VálaszTörlés