Céklás humusz pirított paprikás mandulával és szójafasírttal
4 főre
Hozzávalók a Céklás humuszhoz:
- 500g nyers cékla
- 2x 400g konzerv csicseriborsó leszűrve
- 2 citrom leve
- 1 evőkanál őrölt római kömény
- 1-2 evőkanál só
- ízlés szerint bors
- a tálaláshoz: natúr joghurt
A céklát forrásban lévő vízben héjastól addig főzzük,amíg jó puha lesz.Leszűrjük és hagyjuk kihűlni.A héját óvatosan leszedjük( legjobb gumikesztyűben,mert az erős céklalé beszínezi a kezünket) és apróra vágjuk.A feldarabolt céklát a csicseriborsóval és a többi hozzávalóval turmixgépben pürésítjük és egy tálba szedjük.Mentával vagy petrezselyemzölddel díszíthetjük.Joghurttal és a pirított mandulával tálalhatjuk.
Hozzávalók a Pirított paprikás mandulához:
- 100g blansírozott mandula
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 nagy csipet tengeri só
- 1 evőkanál erős pirospaprika
A mandulát száraz serpenyőben pirítsuk meg.Az olajat öntsük egy edénybe és adjuk hozzá a kész mandulát.Sózzuk és fűszerezzük a paprikával,majd alaposan rázzuk meg,hogy minden oldalról bevonja a finom fűszer.Egy kis kínálótálkába szedjük át.Önmagában is nagyon finom,ínyenc nassolni való.
Hozzávalók a Szójafasírthoz: -a saját verzióm szerint
- 25 dkg szójagranulátum
- 1 púpozott evőkanál csicseriborsóliszt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 vagy 2 nagyobb tojás (szerintem 2 kellene bele)
- 1 csokor friss petrezselyemzöld felaprítva
- só
- fehér bors
- pirospaprika
- olívaolaj
A szóját annyi forró vízzel forrázzuk le,hogy bőségesen ellepje.Amikor megduzzadt,a vizet leöntjük róla és alaposan kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a többi alapanyagot és vizes kézzel fasírtokat formálunk belőle.Beforgatjuk egy kevés csicseriborsólisztbe és olajjal kikent tepsibe pakoljuk.Fél óra alatt ropogósra sütjük.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése