Mi azt mondtuk,hogy ezután már csak így képzeljük el a lencsefőzeléket...
Sütőtökös- krémes lencsefőzelék fűszeres csirkemájjal
Hozzávalók kb. 4-5 főre
- 25 dkg sütőtök (pucolt mennyiség)
- 10 dkg prosciutto füstölt sonka
- 2 szál újhagyma
- 3 db babérlevél
- kevés kakukkfű
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál fehérborecet
- 30 dkg lencse előző este beáztatva
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 4 evőkanál vaj
- só
- száraz fehérbor ( Kunsági Cserszegi Fűszeres, 2011,Font )
- 2 dl habtejszín 30%-os
- 1 kg csirkemáj
- őrölt feketebors
- morzsolt oregano
- fűszerpaprika
- olívaolaj
- friss petrezselyemzöld
A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk és felkockázzuk. A sonkát apróra szeleteljük és 1 evőkanál olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a vékonyra karikázott újhagymát,a sütőtököt,a babérleveleket,a kakukkfüvet és az apróra vágott fokhagymát. Hozzáöntjük a fehérborecetet,s felengedjük annyi vízzel,ami ellepi és főzzük addig,amíg a tök megpuhul.Utána szedjük ki a babérleveleket és az egészet turmixoljuk össze. A beáztatott lencsét lecsepegtetjük és a finomra vágott hagymával 2 evőkanál vajon megfuttatjuk. Sóval ízesítjük és felengedjük annyi fehérborral,hogy ellepje, majd lassú tűzön ,lefedve addig pároljuk,amíg a bor elpárolog. Ezután felengedjük a sütőtökös alaplével és gyakori kevergetés mellett készre főzzük a lencsét. Tejszínnel dúsítjuk és felforraljuk. Egy tálba szedünk belőle,s a közepébe személyenként szedünk a fűszeres sült májból 3-4 darabot.Végezetül megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
A májat sózzuk,borsozzuk,oreganóval és paprikával fűszerezzük,majd olívaolajon készre sütjük.
Megjegyzés: frissen sült lepénykenyér illik hozzá.
Jó étvágyat!
Erősen szemeztem ezzel a recepttel, mindig visszalapoztam hozzá - most teljesen meggyőztél róla :-)
VálaszTörlésÖrülök neki!:)
VálaszTörlés