Keresés ebben a blogban

2010. október 31., vasárnap

Őszi almás pite gazdagon -receptversenyre

Először is nem a megszokott formátumban 
közlöm ezt a receptet!Elnézést!
Egy hónapja jelentkeztem a Pataki Kerámia
 (hammbekaplak) receptversenyére,
melynek témája: almás pite
Nyeremények: Pataki kerámiák.
Gondoltam,ezt nem 
lehet kihagyni nekem sem!
Erre az alkalomra találtam ki ezt a receptet.
Beneveztem 
és azon szerencsés kiválasztottak között voltam,
akik megsüthették pitéjüket
Pataki Kerámiában.
Szóval 2 hete jött  a csomagküldő és megkaptam a 
Pataki Kerámia jóvoltából (Ingyen!=ajándékba)
azt a piteformát,amit ki kellett
választanom a sütéshez a verseny 
weboldalán és hozzá a kínálótálat!
Nagy volt az örömem!Mert ha úgy vesszük,
máris nyertem,ugyanis a gyönyörű 
nagy kerek almás dekorral díszített pitesütő
és  a kínálótál már az enyém,
megtarthatom!Ezután jött a nagy feladat,
meg kellett sütni a pitét!

 
Őszi almás pite gazdagon

Hozzávalók: fél kg teljes kiőrlésű liszt,
1 cs. sütőpor, csipet só, 
20 dkg cukor, 1 tojás, 15 dkg zsír, 
2 dl tejföl,fél sütőtök,1 sárgarépa,
6 evőkanál akácméz,6 db alma,
2 evőkanál fahéj és egy kiskanál 
őrölt szegfűszeg.
A tetejére: 2 tojássárgája.
A tálaláshoz: porcukor .
A lisztet, a sütőport, csipet sót, 
20dkg cukrot és egy egész tojást
a zsírral  
és 2 dl tejföllel jól összegyúrunk.
A tészta egyik felét kinyújtjuk és 
a kizsírozott, kilisztezett tepsibe nyomkodjuk.
Erre megy  a töltelék: egy fél sütőtököt megsütünk,
majd villával összenyomunk,
1 sárgarépát reszelünk bele és 2 evőkanál
mézet csurgatunk rá.Rátesszük a tésztára.
Ezután elkészítjük az almás tölteléket: 
6 darab almát megpucolunk,lereszelünk 
és 2 evőkanál fahéjjal és egy kiskanál 
őrölt szegfűszeggel fűszerezzük,
majd 4 evőkanál mézzel ízesítjük 
és a sütőtökös rétegre tesszük.
Majd a tészta másik felét is elnyújtjuk
és betakarjuk vele  a tölteléket.
Ha marad tésztánk,azzal díszítjük
a piténket. Tojássárgájával megkenjük
a tetejét
és villával megszurkáljuk. 
Előmelegített sütőben –gázsütő 
2-es fokozatán- kb.45 perc alatt 
világosbarnára megsütjük. 
Miután kihűlt, felszeleteljük és porcukorral 
meghintve tálaljuk.
 
Megjegyzés: A maradék tésztából almaformát
vágtam ki késsel, azzal díszítettem 
a pitét. Miután kisült, papírból kivágtam
egy a pitét díszítő alma nagyságú
almaformát, amivel letakartam az alma 
díszt a sütin és porcukorral 
megszórtam így kihagyva a közepén lévő almát.
Ezzel még mutatósabb lett!
Fenséges lett!
 
Jó étvágyat!























4 megjegyzés:

  1. Most készül ez a őszi sütőtökös almás pitéd! Biztosan finom lesz, nemsokára kiveszem a sütőből.... Aztán majd tudósítok :))

    VálaszTörlés
  2. Ok! Biztosan ízleni fog!Friss,finom őszi gyümölcsökkel teli:)

    VálaszTörlés
  3. Végre sikerült begépelnem ennek a finomságnak az elkészítését....
    Még egyszer köszönet a receptért! Már csak a maradék 10 sütőtökös finomságodat kellene megcsinálnom :)))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szívesen!Örülök,hogy tetszett! Remélem ízlett! Hajrá a többivel!:)

    VálaszTörlés