Először is nem a megszokott formátumban
közlöm ezt a receptet!Elnézést!
Egy hónapja jelentkeztem a Pataki Kerámia
(hammbekaplak) receptversenyére,
melynek témája: almás pite.
Nyeremények: Pataki kerámiák.
Gondoltam,ezt nem
lehet kihagyni nekem sem!
Erre az alkalomra találtam ki ezt a receptet.
Beneveztem
és azon szerencsés kiválasztottak között voltam,
akik megsüthették pitéjüket
Pataki Kerámiában.
Szóval 2 hete jött a csomagküldő és megkaptam a
Pataki Kerámia jóvoltából (Ingyen!=ajándékba)
azt a piteformát,amit ki kellett
választanom a sütéshez a verseny
weboldalán és hozzá a kínálótálat!
Nagy volt az örömem!Mert ha úgy vesszük,
máris nyertem,ugyanis a gyönyörű
nagy kerek almás dekorral díszített pitesütő
és a kínálótál már az enyém,
megtarthatom!Ezután jött a nagy feladat,
meg kellett sütni a pitét!
Őszi almás pite gazdagon
Hozzávalók: fél kg teljes kiőrlésű liszt,
1 cs. sütőpor, csipet só,
20 dkg cukor, 1 tojás, 15 dkg zsír,
2 dl tejföl,fél sütőtök,1 sárgarépa,
6 evőkanál akácméz,6 db alma,
2 evőkanál fahéj és egy kiskanál
őrölt szegfűszeg.
A tetejére: 2 tojássárgája.
A tálaláshoz: porcukor .
A lisztet, a sütőport, csipet sót,
20dkg cukrot és egy egész tojást
a zsírral
és 2 dl tejföllel jól összegyúrunk.
A tészta egyik felét kinyújtjuk és
a kizsírozott, kilisztezett tepsibe nyomkodjuk.
Erre megy a töltelék: egy fél sütőtököt megsütünk,
majd villával összenyomunk,
1 sárgarépát reszelünk bele és 2 evőkanál
mézet csurgatunk rá.Rátesszük a tésztára.
Ezután elkészítjük az almás tölteléket:
6 darab almát megpucolunk,lereszelünk
és 2 evőkanál fahéjjal és egy kiskanál
őrölt szegfűszeggel fűszerezzük,
majd 4 evőkanál mézzel ízesítjük
és a sütőtökös rétegre tesszük.
Majd a tészta másik felét is elnyújtjuk
és betakarjuk vele a tölteléket.
Ha marad tésztánk,azzal díszítjük
a piténket. Tojássárgájával megkenjük
a tetejét
és villával megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben –gázsütő
2-es fokozatán- kb.45 perc alatt
világosbarnára megsütjük.
Miután kihűlt, felszeleteljük és porcukorral
meghintve tálaljuk.
Megjegyzés: A maradék tésztából almaformát
vágtam ki késsel, azzal díszítettem
a pitét. Miután kisült, papírból kivágtam
egy a pitét díszítő alma nagyságú
almaformát, amivel letakartam az alma
díszt a sütin és porcukorral
megszórtam így kihagyva a közepén lévő almát.
Ezzel még mutatósabb lett!
Fenséges lett!
Jó étvágyat!
Most készül ez a őszi sütőtökös almás pitéd! Biztosan finom lesz, nemsokára kiveszem a sütőből.... Aztán majd tudósítok :))
VálaszTörlésOk! Biztosan ízleni fog!Friss,finom őszi gyümölcsökkel teli:)
VálaszTörlésVégre sikerült begépelnem ennek a finomságnak az elkészítését....
VálaszTörlésMég egyszer köszönet a receptért! Már csak a maradék 10 sütőtökös finomságodat kellene megcsinálnom :)))
Nagyon szívesen!Örülök,hogy tetszett! Remélem ízlett! Hajrá a többivel!:)
VálaszTörlés