Keresés ebben a blogban

2011. március 13., vasárnap

Házi vaníliás kekszek

Most 2 féle kekszről lesz szó.Az egyiket egy angol nyelvű oldalon találtam ,a másikat a Sütigyáron.
Nagyon finom mindkettő,nem lehet betelni velük.

1.Vaníliás rácsos keksz
2.Csokiba mártott vaníliás karika


1.Vaníliás rácsos keksz-avagy keksz angolról magyarra



Hozzávalók kb. 32 darabhoz: 14 dkg szoba hőmérsékletű vaj vagy Rama, 10 dkg kristálycukor, 1 nagy tojás, 1 kiskanál vanília kivonat, 26 dkg liszt, fél kiskanál sütőpor, csipet só.
A kenéshez: 1 nagy tojás és 1 kanál víz.
Továbbá: egy villa és/vagy egy hegyes végű hurkapálca.

A tészta hozzávalóiból homogén tésztát gyúrunk és 1-1,5 órára  a hűtőbe tesszük folpackba csomagolva.
Ezután kivesszük és lisztezett deszkán kinyújtjuk-kb.2-3 mm vastagra.Egy hullámos szélű kerek kiszúróval(5cm átmérőjű) kiszaggatjuk és sütőpapíros tepsibe rakjuk.Ha tele a tepsi,az egészet 20 percre betesszük a hűtőbe.
20 perc után mindegyik korongot megkenjük 1 tojás és 1 evőkanál víz keverékével.Ezután berácsozzuk.Ehhez villával vonalakat húzunk a  tésztára egyik,majd másik irányból is.Tehetjük ezt hurkapálcával is.
Előmelegített sütőben-gázsütő 2-es fokozatán-éppen hogy világos aranyszínűre sütjük.
Kihűtjük és tea,kávé vagy kakaó mellé tálaljuk.Jó ropogós!Nagyon finom vaníliás keksz.

Jó étvágyat!
















2. Csokiba mártott vaníliás karika




Hozzávalók kb. 90-100 darabhoz:
-70 dkg liszt
-1 csomag sütőpor
-csipet só
-1 citrom reszelt héja
- 4 tojás
-1 cs. vaníliás cukor
-2 kiskanál vanília aroma
-25 dkg Rama
-25 dkg cukor

A mázhoz:-én eltértem az eredeti recepttől és a következőt tettem:
-2 tábla Tibi 60%-os étcsoki
-2 evőkanál étolaj

A tészta hozzávalóit jól összegyúrom és 1-2 órára folpackban a hűtőben pihentetem.A tésztát nyújtás előtt félbe vágom.
Ezután lisztezett deszkán kinyújtom és hullámos szélű,közepén lyukas formával kiszaggatom.(kb.5 cm átmérőjű)
Sütőpapíros tepsibe sorakoztatom és előmelegített sütőben -gázsütő 2es fokozatán megsütöm.Ne barnuljon meg,világos maradjon!
Tálcára szedem és megvárom még kihűlik.Gőz felett megolvasztom a csokit az olajjal együtt és a kihűlt karikák tetejét óvatosan belemártom a csokiba. Egy tálcára pakolom a csokis felükkel felfelé.Így állnak egy éjszakát,hogy jól megdermedjen rajta a csoki.Másnap fogyasztható.Sokáig eláll.
Ezután nem kell a boltba mennünk vaníliás karikáért!:-)

Jó étvágyat!








4 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehetett,imádom a vaniliás karikát!Jó kis étcsokiba mártva.MMMMMMMM..........

    VálaszTörlés
  2. Kriszta, csudi vagy. Ha tehetném, akkor most ezt mind magam elé húznám, tudom nem szép dolog, de nagyon irigy lennék. Köszike a részletes képekért.

    VálaszTörlés
  3. A párom pont így csinált!Az első keksz elkészültekor mindet maga elé húzta!:-)Én meg éppen csak kóstolgattam,ki-be jártam a konyha és a nappali között,hogy kiszaggassam az újabb adagot és berakjam a sütőbe.És a kész kekszek pedig csak egyre fogytak:...:-)

    VálaszTörlés
  4. Pont ezt a vaníliás karika receptet kerestem. A múltkor vettem a boltban vaníliás karikát... már nem a régi. Köszi a receptet!

    VálaszTörlés