Keresés ebben a blogban

2011. október 20., csütörtök

Dióhabos szilvalekváros pitecsoda, avagy Csokipari Csenge receptje kicsit megreformálva

Csokipari Csenge első receptkönyvének 21.oldalán található a fent nevezett fenséges pite.Amikor januárban megérkezett a könyv, napokig olvastam és gyönyörködtem benne.Elterveztem,hogy mely sütiket fogom megsütni belőle.Írtam is egy listát, amelyen előkelő helyet foglal el ez a pitecsoda.
Csenge!Tényleg csoda ez a pite!Kicsit hasonlít gyerekkorom egyik nagy kedvencére, a Rádiós szeletre,de csak éppen hogy kicsit.


balra az én pitém,jobbra  a Csengéé a könyvben


Csenge receptje szuper! Kicsit megreformáltam itt-ott, remélem Csenge nem haragszol!:) Próbálok egészségesebben sütni és főzni, így amikor kigondoltam,hogy elkészítem,gondoltam ,hogy rögtön beleugrok  a közepébe és reformosabb ,vagyis kalóriaszegényebb változattal indítok.Nem bántam meg, isteni lett!
Első nekifutásra két emberséges szelet gyorsan le is csúszott.:)


Dióhabos szilvalekváros pitecsoda

Hozzávalók 15 db nagy emberséges szelethez:

- 250 g liszt ( én teljes kiőrlésűt használtam,Csenge sima,finomlisztet)
- 1 púpos evőkanál tejföl
- 160g szobameleg vaj (de nem margarin!)
- 50g szőlőcukor (Csengénél porcukor)
- 5 tojássárgája
- 6g sütőpor (1 normál csomag sütőpor fele)

Töltelék 1.: 
- cukormentes házi szilvalekvár ( én adtam neki rendesen, nem sajnáltam)

Töltelék 2.: a tetejére
- 5 tojásfehérje
- 200g Xilit ( Csengénél kristálycukor)-nekem korábbról megmaradt egy dobozzal 
- 200g darált dió 

A tésztához valókat összegyúrjuk és letakarva 30 percig hűtőben pihentetjük. Ezután lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk és vajjal kikent,enyhén lisztes tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőben közepes lánggal 15-18 perc alatt elősütjük. Kövön kicsit hűtjük.
Közben elkészítjük a habot.Ehhez a fehérjéket elkezdjük először alacsony fokozaton felverni, majd magasabban, s apránként beleszórjuk a cukrot/xilitet. Kemény habbá verjük.A habba laza mozdulatokkal beleforgatjuk a darált diót.
A tészta tetejét vastagon megkenjük szilvalekvárral úgy, hogy mindenhol egyforma vastag legyen.Végezetül a diós habbal fedjük be egyenletesen. Én villával csíkokat rajzoltam a tetejére.Mehet be  a sütőbe -amit nem zártunk el- és itt kb. 20 percig csökkentett lángon sütjük,szárítjuk.
2-3 óra hűlés után,amikor  a tepsi és  a süti is kellőképpen kihűlt, forró vízbe mártott késsel kockákra vágjuk. 

Csenge szerint dió helyett mandulával vagy mogyoróval is készülhet.Izgalmasan hangzik.
Drága Csenge!Hálás Köszönet a pompás receptért!Amíg te müncheni cukrász tapasztalatokat szerzel én sütögetem a sütijeidet!:)

Jó étvágyat!



4 megjegyzés:

  1. Húha, ez biztosan finom! Ügyes kis recept, és ügyesen lightosítottad! :D

    VálaszTörlés
  2. Nagyon klassz reformos süti, fantasztikus. Örömmel olvasom reformos ételeid, sütijeidet és köszönöm. Finom és egészséges, nagyon jó.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom pitét készítettél. A reformosítás kitűnő változat, és egészséges:)))))

    VálaszTörlés