Keresés ebben a blogban

2011. október 22., szombat

Szezámmagos kenyér

Lassan már köztudott,hogy én pár éve nem eszem kenyeret.Erre  a kenyérre nem kenyérként tekintek,inkább egy finom enyhén sós,szezámmagos péksüteményre,amit jól feldob a házi készítésű sárgabaracklekvárom.
Így aztán csakis ,de csakis egy szelet erejéig megkóstoltam:)
Tényleg,nem is kenyér íze van.Igazán isteni,ahogy az enyhén sós,magvas friss ízek és az illatos barackdzsem találkoznak!


Szezámmagos kenyér

Hozzávalók:

- 500g kenyérliszt
- 1 zacskó szárított élesztő
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 púpos teáskanál só
- 5 evőkanál pirított szezámmag
- 1 evőkanál tej

A lisztet összekeverjük az élesztővel.Hozzáadjuk a cukrot, a sót és 250 ml langyos vizet.Elektromos habverő dagasztószárával először alacsony, majd magasabb fokozaton kb. 5 perc alatt megdagasztjuk. Beledolgozunk 3 evőkanál pirított szezámmagot. A tésztát meleg helyen 60 perc alatt meleg helyen duplájára kelesztjük. 
Kicsit átdolgozzuk,majd hosszúkás cipót formálunk belőle. Sütőpapíros formába -püspökkenyér forma- tesszük és tejjel megkenjük.Megszórjuk a maradék szezámmaggal. Előmelegített sütőben kb. 40-50percig sütjük.

Jó étvágyat!





4 megjegyzés:

  1. Jajj, csak én is elérhetném, hogy ne egyek kenyeret! És mit eszel helyette?
    Ez a szezámos nagyon gusztusos:)

    VálaszTörlés
  2. Kenyér helyett puffasztott rizst eszek.Néha bűnözök egy kis candida mentes kenyérrel-receptjét már feltettem.
    De az esetek nagy többségében úgyis csak kenyér vagy más kenyér pótló nélkül eszek mindent,pl. a főzelékeket is.A lecsót is magában,vagy ritkán puffasztott rizzsel.
    Sosem volt a kedvencem a kenyér,gyerekként ettem persze,ha csak arra futotta,de már akkor is amit csak tudtam igyekeztem kenyér nélkül enni.
    De a sütiknek,péksütiknek nem tudtam mér ellenállni:))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta akárminek is hívod! Nekem azért inkább kenyér jellegűnek tűnik. Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  4. Én sem vagyok egy kenyérfogyasztó, de a jól megsült házi szezámmagosat lekvár nélkül is megenném:), de lekvárral, még inkább:)))))))))))

    VálaszTörlés