Keresés ebben a blogban

2011. november 28., hétfő

Töltött puszedli,Mézes puszedli

A tegnapi bejegyzésnél láthattátok miket sütöttem a hétvégén. Elkezdtem a puszedli gyártást is,amit közel sem hagytam abba,mert a java még hátra van.Ez csak bemelegítés volt:)
Elkészítettem a  szokásos puszedlimat,s készült a másik-a csíkos-a töltött.Semmi extra,de ígértem,hogy mégis bepötyögöm a receptjét.

Először is az alábbi tészta adagból rögtön duplát kevertem ki,s egy éjszakát pihentettem a hűtőben.Másnap délután láttam hozzá a sütéshez.Sütés közben meggondoltam magam,s 20 darabot a 69-ből megtöltöttem házi birsalmasajttal-csak épp egy-egy kis kockányival.Újra beburkoltam és szép gombóccá formáltam.A gombócokat a sütőpapíros tepsibe helyeztem,s így hagytam.Így sütöttem meg. Picit az alja terült, ami normális,de csúcsos maradt azért egy kicsit.Hogy tovább fokozzam a látványt és az élvezeteket, gondoltam,hogy olvasztok egy kis étcsokit-400g-és abba  a töltötteket jól megforgatom.Utána 2-3 órát száradni hagytam,majd fehér csokit is olvasztottam-1-2 sor tábla és nejlonzacskóból szokás szerint vékony csíkokat rajzoltam rájuk. A látvány csodás volt.Száradni hagytam és amikor már nem ragadt,dobozba pakoltam a többi mázas puszedli mellé.
Ez most nálam a No.1!És szerintem ez lesz az idei karácsony nagy slágere nálunk!Gondolkodom a marcipánnal töltött változaton is,de még aszalt gyümölcs is kerülhet bele.
Szóval,hajráááá!!!!Puszedlire fel!!!



Itt a recept újra:
Hozzávalók  1 adag puszedlihez: 3 tojás, 12,5 dkg Rama,12,5 dkg akácméz, 1 citrom és 1 narancs reszelt héja,,20 dkg porcukor, fél csomag sütőpor,40 dkg liszt, 4 evőkanál tejföl, 1-1 púpos kávéskanál őrölt fahéj,őrölt szegfűszeg,őrölt gyömbér.
Tetejére: Dr.Oetker cukormáz 1-1 tasakkal (puncsos és marcipános)


A Ramát és a mézet összemelegítjük és félretesszük.A Tojásokat a citrom és narancs reszelt héjával, fél citrom levével és a porcukorral simára keverjük. A tojásos keveréket lassan a mézeshez adjuk és elkeverjük.Az egészet a többi hozzávalóval simára kikeverjük-ragadni fog,de nem baj.Kevés liszttel megszórjuk a tetejét és folpackkal letakarva a hűtőben pihentetjük kb. 1 napot. Másnap kicsit lisztezett kézzel egyforma golyókat formálunk belőlük és sütőpapíros tepsire helyezzük egymástól kicsit távol. A golyókat ujjunkkal  kicsit lenyomogatjuk és előmelegített sütőben megsütjük.
A mázakat a tasakon lévő utasítás szerint kikeverjük és ecsettel bevonjuk a kihűlt puszedlikat.Kicsit lehet a hátára is kenni.Megvárjuk amíg megszárad a máz és akkor ól záródó fémdobozba pakoljuk.
Puha és isteni finom!


A csíkos-csokis változatot pedig fent leírtam!


Jó étvágyat!


puha,finom,birsalmasajttal töltött,csokibundás mézes puszedli-mint a mesében :)

14 megjegyzés:

  1. Kriszta imádlak, ezt meg fogom sütni!!! Már dobozaim is vannak az ilyen finomságoknak! Gyönyörűek lettek! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon csinosak. Ha te nekikezdesz készülődni... Hogy bírod ezt a hajrát?

    VálaszTörlés
  3. Köszi,jól bírom,kikapcsol!:)
    Köszi Barbi!:))

    VálaszTörlés
  4. Hú ezt meg kell csinálnom! Aszalt szilvával töltve vajon milyen lehet?

    VálaszTörlés
  5. Mindegyik csodás. nem is tudom, melyiket kóstolnám meg legszívesebben:) Nálam majd csak most kezdődik az ehető mézsek készításe és a család a puszedlit szereti legjobban. Ki is fogom próbálni a receptedet, nagyon tetszik:)

    VálaszTörlés
  6. Kriszta!
    Nagyon szépek lettek a puszedlik.
    Bocsáss meg, de egy apró megjegyzés, a puszedli recept Sütis néne saját receptje, én is ezt készítem.:-)))
    Az eredeti recept itt található:
    http://sutisnene.blogspot.com/2007/12/des-puha-puszik-ki-ne-szeretn-d.html

    VálaszTörlés
  7. Kedves Gesztenye!Köszönöm!:)A recept 2-3 éve került hozzám valahogy a netről,nem tudtam ,hogy onnan való-Sütisnénétől.
    Az én bejegyzésemben nem is úgy tüntettem fel,mintha a saját találmányom lenne,mert akkor azt külön ki is írom,mint szoktam.Most nem tettem,mivel ez nem saját találmány.A Birsalmasajttal való töltés és csokibevonat viszont saját ötlet volt.
    Akkor most már tudom kitől ered eme recept:)
    Mindig tanul vmit az ember!

    VálaszTörlés
  8. Csodásak!:) És biztosan finomak is!:)

    VálaszTörlés
  9. Kriszta!
    Én nem is írtam, hogy sajátodnak tekinted, csak azért írtam kié, mert én hálás vagyok a recetért, annyira finom a süti. A töltés nagyon jó ötlet, lehet az idén én is kipróbálom, van birsalmasajtom. Csodásak a puszik:-))

    VálaszTörlés
  10. HEEELP!Most kevertem ki, de nekem olyan hogy is mondjam krém állagú...fogalmam sincs hogyan fogom ezt gyurmázni. Mindent kimértem profin, semmit sem hagytam ki. Ilyennek kell lennie?

    VálaszTörlés
  11. :( :) Nem is tudom melyikkel jellemezzem a művemet.A kinézete nagyon-nagyon sok kivetnivalót hagy maga után. Sajnos. Látszik hogy életem első puszedlije. ízre viszont fenomenális! Annyira finom, hogy a száradási idő végét nem biztos hogy "megéli".

    VálaszTörlés
  12. Alexa! Majd belejössz és szép lesz!:)Ugye-ugye az íze!!!:))
    Nem is lehet betelni vele!Jó étvágyat!

    VálaszTörlés