Keresés ebben a blogban

2012. január 29., vasárnap

Csupa sajt pogácsa

Sajtrajongó vagyok, nem is tagadom. Alkottam egy olyan pogácsát,amiben lépten-nyomon sajtba botlunk.Finom puha,kicsit görög,kicsit reform ,de az enyém:) Remélem sokak tetszését elnyeri majd!
Nekünk nagyon ízlik!
Ja,és nem utolsó szempont,hogy nem kell keleszteni,így időt spórolhatunk meg.


Csupa sajt pogácsa
29-30 darabhoz

Hozzávalók a tésztához:

- 70 dkg liszt: 10 dkg finomliszt és 60 dkg Graham liszt
- 2 teáskanál só
- 3 teáskanál sütőpor
- 35 dkg Feta sajt szétmorzsolva
- 2 marék zöld olívabogyó felaprítva
- 10 dkg juhtúró szétmorzsolva
- 2 egész tojás
- 1,5 dl olívaolaj
- 1,5 dl olvasztott vaj
- 4 dl natúr joghurt ( ha van ,akkor görög)

A rétegekhez:

- 5 dkg olvasztott vaj
- 15 dkg gouda sajt
- 15 dkg trappista sajt

A tetejére:

- 2 tojássárgája
- szezámmag

A tészta hozzávalóit egy nagyobb mély tálba mérjük és enyhén lisztezett kézzel jól összegyúrjuk.Ha szükséges még teszünk hozzá a Graham lisztből,amennyit felvesz a tészta.Maradjon puha,de jól lehessen vele dolgozni.
A tésztát egy nagy téglalappá nyújtjuk szintén lisztezett deszkán-mindig a  Graham lisztből szórjunk alá és rá.A kinyújtott tésztát megspricceljük olvasztott vajjal és jó alaposan reszelünk rá sajtot mindenhova.A sajt 1/3-át használjuk fel.Ezután következik  a hajtogatás. Először a téglalap két -jobb és bal- végeit hajtsuk középre össze,majd erre  a felső és alsó végeket.Nyomogassuk le és nyújtófával újra nyújtsuk ki egyenletesre.Ezt megint spricceljük meg olvasztott vajjal és reszeljük rá a maradék sajt felét.Újra  a hajtogatás jön: most a felső és alsó végeket hajtsuk először középre,majd erre jön a jobb és bal oldalon lévő tészta.Újra nyomogassuk le és nyújtófával nyújtsuk ki-ezt már lehet vastagabbra is.Újra spricceljük meg az olvasztott vajjal és a maradék sajtot reszeljük rá.A jobb és bal oldalt hajtsuk középre,majd a felső és alsó tésztát is.Újra kinyújtjuk,de már utoljára.Most már vastagra-3-4 cm vastagra- nyújtsuk  ki a tésztát. Vegyünk elő egy 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatót és azzal szúrjunk ki vastag köröket a tésztából.A tészta kicsit leveles lesz a hajtogatástól.
A korongokat tegyük sütőpapíros tepsibe és kenjük le felvert tojássárgájával.A tetejüket pedig szórjuk meg szezámmaggal.Előmelegített sütőben addig süssük, amíg világosbarna nem lesz.Ez kb. 30 perc.
Isteni finom ám és tényleg gyorsan elkészül a hajtogatások ellenére is.A fetát is érezni, a juhtúrót is,  a rétegek közti megolvadt sajt pedig könnyűvé,rugalmassá varázsolja  a pogácsák közepét.

Én nem vagyok pogácsa rajongó,de ez a variáció nekem is bejön,persze sokat nem tudok belőle enni,azt is csak frissen,mert úgy az igazi!
Peti szerint másnap is ugyanolyan finom!:)

Jó étvágyat!














6 megjegyzés:

  1. Hááát, nem semmi pogácsák. Graham lisztet egyszer vettem és sütöttem vele, de már nem emlékszem, hogy mi történt, de azóta sem vettem. Most kipróbálom újra.:)Az biztos, hogy jó kis gazdag pogácsa, már ami az ízeket illeti.

    VálaszTörlés
  2. Köszi Tücsi!Köszi Viki! A Graham liszt nagyon finom,akárcsak a pogácsa. Gazdag a pogácsa,tömény ízbomba!Próbáljátok ki!Kevesebb só mehet bele,mondjuk a fele,de így is jó.Az én fetám nem volt olyan sós.

    VálaszTörlés
  3. Micsoda kreatív ötlet!:) Biztosan nagyon finom.

    VálaszTörlés
  4. Fantasztikusan finom lehet ez a pogácsa!
    A többi kelt tésztád is nagyon sikeres!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen!Bizony nagyon finom,s jó nagy darabok lesznek belőle.Laktató,finom puha!

    VálaszTörlés