Boldog Új Évet kívánok Mindenkinek,aki betér ma hozzám!
Legyünk ma vidámak,s csak jóra gondoljunk,mert olyan lesz az évünk, amilyen a mai nap!!!
Három finomsággal is szolgálhatok ma. Szakítottam a hagyományunkkal és lencsefőzelék helyett ma lencselevest készítettem,lényeg,hogy lencsét együnk,hagy hozzon szerencsét az évre!Egy újabb leves,amit én is megbírok enni.Hurrááááá!!!
A Mézesmisu története tegnapra nyúlik vissza,vagyis az előző évre:) Még este dobtam össze.Jó ötlet arra,hogy mit is kezdjünk a megmaradt mézeskalácsokkal.Jó és saját ötlet,remélem sokak tetszését megnyeri.
A Márványsajtos-diós-körtés szendvics pedig méltó megkoronázása egy jól sikerült vagy éppen fárasztó napnak,egy pohár vörös borocska mellé és lágy ,halk zene....hmmmm...
Ezzel a három ínycsiklandó finomsággal szeretném kezdeni az évet gasztronómiailag:)
Jó főzőcskézést kívánok Minden kedves olvasómnak,s azt,hogy hasonló finomságokban bővelkedjetek idén !!!
Újévi lencseleves
Hozzávalók:
- 25 dkg barna lencse
- 4 db sárgarépa felkarikázva
- 3 db petrezselyem felkockázva
- 3 db karalábé felkockázva
- 1 fej vöröshagyma felaprítva
- 2 kisebb vagy 1 nagyobb gerezd fokhagyma nagyon apróra felkockázva
- 2 dl natúr joghurt
- 2 kanál barna rizsliszt
- 3 evőkanál olívaolaj
- 5 db babérlevél
- majoránna
- só
- pirospaprika
- őrölt kömény
- bors
A lencsét előző este beáztatjuk,másnap leszűrjük. A hagymákat olajon megpároljuk,majd hozzáadjuk a lencsét és a zöldségeket.Pár percig pirítjuk,majd felöntjük 2 liter vízzel.Ízlés szerint fűszerezzük a felsorolt fűszerekkel és puhára főzzük. A végén a joghurtot a rizsliszttel elkeverjük és azzal enyhén besűrítjük a levest.Felforraljuk,majd elzárjuk.Melegen tálaljuk.Aki hiányolja a fülstölt húst vagy sonkát,nyugodtan tehet bele,pikánsabb lesz!
Hozzon mindenkinek jószerencsét!!!
Mézesmisu mogyoróval-hogy megédesítse az újévet!:)
-ütős,tömény és ínycsiklandó finomság
Hozzávalók:
- 1 tasak Aranka mogyorós krémpor
- 3 dl tej
- 500g mascarpone
- 8 ek szőlőcukor
- 1 fél kanálnyi mézeskalács fűszerkeverék
- 2 kiskanál mogyorókrém
- mandulalikőr
- 1 kanál nescafe
- 1 kg világos és kakaós mézeskalács vegyesen vagy fele mézeskalács és fele babapiskóta
- szeletelt mandula
- csokimikulás felolvasztva
- díszes mézeskalács
A mogyoró krémport egy tálba öntjük és hozzáadjuk a tejet,kevés mandulalikőrt elektromos habverővel előbb alacsony , majd a legmagasabb fokozaton addig verjük,amíg szép krémes lesz.
Egy másik tálban a mascarponet a szőlőcukorral ,a mézeskalács fűszerkeverékkel,kevés mandulalikőrrel és a mogyorókrémmel habosra keverjük.
A nescafet 2 kanál vízben feloldjuk,majd hozzáadunk fél dl mandulalikőrt.Ebbe a keverékbe mártogatjuk be a mézeskalács darabokat. A nagyobb darabokat meg is törhetjük és úgy mártsuk be. Egy kerek jénai aljába teszünk egy sor beáztatott mézeskalácsot,,majd az oldalára is. Erre jön a mascarpones keverék fele.Erre újabb sor beáztatott mézeskalács,majd az Aranka mogyorós krém fele,erre újabb sor mézeskalács,majd a megmaradt mascarpones krém.Erre -ha még van- újabb sor beáztatott mézeskalács jön ,majd a maradék Aranka mogyorós krém -ez a vége.(Az utolsó réteg lehet babapiskóta is.De akár ez egészet készíthetjük vele,ha nincs mézeskalácsunk.)A tetejét megszórjuk mandulaszeletekkel és olvasztott csokival díszítjük.A tetejére díszes mézeskalácsot teszünk.Egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Isteni finom!!!
Márványsajtos-diós-körtés szendvics az előttünk álló hideg téli napokra:)
Hozzávalók: 2 főre egy nyugis vacsorához 1-1 kis vörösbor mellé:)
- 2 szelet élesztőmentes tönkölykenyér
- 10 dkg márványsajt
- 1 tubus natúr sajtkrém
- 1 gerezd fokhagyma
- pár csepp olívaolaj
- csipetnyi bors
- 1 nagy marék dió apróra vágva és frissen megpirítva
- 1db barna téli körte
A márványsajtot villával összetörjük és a sajtkrémmel összekeverjük. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, az olajat,borsot és jól elkeverjük.A kenyérszeletekre halmozzuk és megszórjuk frissen pirított dióval. Körteszeletekkel díszítjük.
Jó étvágyat!
Köszönöm!Neked is BÚÉK!!!
VálaszTörlésKriszta!Boldog új évet kívánok Neked és a szeretteidnek!
VálaszTörlés