Keresés ebben a blogban

2012. február 5., vasárnap

Kakaós spirálok és a porcukros időjárás :)

Reggel porcukros tájra ébredtünk. Hatalmas pelyhekben szakadt,s meg sem áll azóta sem.Igazi tél most van,de ki tudja meddig!? Én azért már nagyon várom a tavaszt,de addig is élvezem a porcukor borította tájat:)

Tegnap nagyon vágytunk egy kis kakaósra.Csenge receptjét választottam,amit már jó ideje kinéztem a könyvéből.Nagyon könnyű elkészíteni a tésztáját,az egyik legjobban elkészíthető tészta ,amivel valaha dolgom volt. Egyébként is ezen a hétvégén kedvencemmé vált a sajtkrémes süti tészta elkészítése,nagyon könnyű vele dolgozni,s hát az ízek valami fenségesek.
Este még összedobtam egy Rugelach tésztát Fűszeres Eszter  kóser szakácskönyvéből,s ma reggel kisütöttem.Megállapíthatom ,hogy az egyik legfinomabb édesség,amit valaha ettem!Csak szuperlatívuszokban tudok mesélni róla,annyira finom,hogy máris az egyik nagy kedvencem lett,mondjuk,hogy az első 5.-ben már benne van!Valami csodás ízvilág!Holnap fel is teszem!
Addig is jöjjenek  a Kakaós spirálok,ami igazi téli csemege szerintem. Csenge receptjeit ajánlom Minden Olvasómnak,aki még nem ismeri!Nem fog csalódni!


Kakaós spirálok

Hozzávalók a tésztához:

- 60 dkg sima liszt
- 30 dkg szobahőmérsékletű vaj és nem margarin!
- 24 dkg hűtött krémsajt-én mascarponet használtam
- fél teáskanál só
- 3 evőkanál cukor-én xilitet használtam
- 4 evőkanál hűtött tejföl
- 2 tojássárgája

Hozzávalók a kakaós krémhez:

- 10 dkg olvasztott vaj
- 3 evőkanál cukor-én Demerara nádcukrot használtam
- 5 púpos evőkanál kakaópor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 kanál rum és nem aroma!

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk és hozzáadjuk a sót. A krémsajtot a tejföllel,a cukorral és  a tojással jól elkeverjük és a többihez adjuk.Szép, sima és rugalmas tésztát gyúrunk.Hűtőbe tesszük kb. 60 percre. 
A töltelék hozzávalóit simára keverjük és félretesszük.
A tésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett deszkán vékony nagy lappá nyújtjuk.Közben előmelegítjük a sütőt. A kinyújtott tésztát vízszintesen 3 egyforma vastagságú lappá vágjuk el.Az alsó lapra kenjük egyenletesen a kakaós krém felét.Ezt befedjük az egyik hosszú tésztalappal.Ezt megkenjük a maradék kakaós krémmel és befedjük a maradék tésztalappal.Az egészen nyújtunk még egyet. Az így kapott tésztát vízszintesen 2 hosszú lappá vágjuk és  a lapokat a rövidebb végénél vagyis a széleinél kezdve elkezdjük feltekerni addig,amíg a kellő vastagságot elérjük-nekem egy tésztából 3 guriga lett,min kb. 4-5 cm átmérőjű.Vagyis a 2 tésztából 6 guriga lett.Az így kapott gurigákat levágjuk a tésztáról és félretesszük.Az egész tésztával így járunk el,amíg lesz 6 vastag gurigánk.A gurigákat felszeleteljük és sütőpapíros tepsibe tesszük.A tetejüket tojásfehérjével átkenjük és előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat!
 Megjegyzés: Magában vagy egy kis langyos tejjel isteni csemege!



Porcukros téli nap:















6 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek! :") Szuper jók a fázisfotók is, no mega téli táj! Imádlak, csajszi! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Csenge!Milyen nagy dicséret ez Tőled!Köszi!:)Én is imádlak!:)Receptjeidben még nem csalódtam és benned sem!:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon-nagyon szépek lettek!

    A táj nálunk is hasonló :-))

    VálaszTörlés
  4. Ezt már én is kinéztem Csengénél. Nagyon guszta! Megerősítettél benne, hogy kipróbáljam. A rugelach pedig...ahhh...imádjuk! :-D

    VálaszTörlés
  5. Süsd meg,nem fogsz csalódni!A Rugelach szerintem a világ egyik legjobb sütije!!!Imádom!:)

    VálaszTörlés
  6. Annyi finomságot mentek kifelé magamnak, hogy nem győzöm!!! Csodálatosak lettek a csigáid!!! :))

    VálaszTörlés