Keresés ebben a blogban

2012. február 14., kedd

Mákom volt....

...de tényleg!:) Maradt egy kis mák karácsonyról,s mielőtt végleg megromlana gondoltam sütök egy kis mákos sütit.A kosárkák elfogytak,s így legalább lesz utánpótlás,ráadásul felhasználtam a maradék mákokat nehogy már kárba vesszen!

A krém sütés és hűlés után is jó habos,s nem folyik szét,szépen lehet szeletelni.Viszonylag gyorsan elkészült.Amíg tésztát meggyúrtam,már készült a csak zöldségből álló vagyis totál vega leves,s Petimnek holnapra egy kis rakott krumpli: krumpli,mangalicakolbász, tejföl,és Fekete-erdei sonkaszeletek a végére.
( maradékokból-3szoros réteggel).
Miközben a süti tésztája pihent a hűtőben, elkészítettem a krémet.Így tehát jól beosztottam az időt.
Nagyon finom mákos süti kerekedett belőle!Próbáljátok ki!


Mákos kocka Kriszta módra

Hozzávalók  a tésztához:

- 40 dkg finomliszt
- 30 dkg puha vaj
- 2 tojássárgája
- 8 evőkanál víz

Hozzávalók a krémhez:

- 40 dkg darált mák
- 35 dkg nádcukor
- 3 dl víz
- fél kiskanál vaníliaőrlemény
- negyed kiskanál őrült zöld kardamommag
- negyed kiskanál őrölt ánizs
- 3 tojássárgája
- 1 narancs leve
- 5 dkg olvasztott vaj
- 4 tojásfehérje
- csipet só

A kenéshez: 1 tojássárgája

A tészta hozzávalóiból kézzel sima tésztát gyúrunk és kb. 1 órát hűtőben pihentetjük.Közben elkészítjük a krémet.Ehhez a mákot a cukorral,a fűszerekkel és a vízzel megfőzzük,majd kihűtjük.Amikor még kicsit langyos,hozzáadjuk a tojások sárgáját.Amikor már teljesen kihűlt hozzáadjuk a többi hozzávalót is.A tojásfehérjéket a  csipet sóval kemény habbá verjük és lazán a mákos krémbe forgatjuk.
A hűtőből kivesszük a tésztát és megfelezzük.Egy 25x37 cm-s tepsit kivajazunk, enyhén kilisztezünk és a lisztezett deszkán  kinyújtott tészta felét belesimítjuk.Erre öntjük a tölteléket.A másik adag tésztát szintén tepsi nagyságúra nyújtjuk és azt a töltelékre igazítjuk.Egy tojás sárgáját felverünk és azzal megkenjük a tésztát. Hegyes végű hurkapálcával sűrűn megszurkáljuk és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük-kb. 30 perc alatt. Teljesen kihűtjük, majd porcukorral megszórjuk.Ezután szeleteljük.

Jó étvágyat!






11 megjegyzés:

  1. Egyszerű, jól is néz ki és biti finom is :-))

    VálaszTörlés
  2. Én is valami hasonlót csináltam,bár még nem tettem fel.Eszméletlen finom!

    VálaszTörlés
  3. Annyira guszta! Cukiban ettem régen ilyet,nagyon szerettem.

    VálaszTörlés
  4. Ott a helyem a tepsid mellett!!! Hát ez valami csuda finom mákos!:):):):) Gyönyörűen tudtad szeletelni.:))

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm! Egyik kollégámnak is vittem,imádta!Már csak 2 szelet maradt:)

    VálaszTörlés
  6. Igen! Tanúsíthatom! Én vagyok a kolléga! A legfinomabb mákos süti, amit valaha ettem.

    VálaszTörlés
  7. Imádom a mákos kockádat...máris igyekszem feltenni a blogodat a blog listámra, máskülömben elfelejtek benézni hozzád, naponta!
    Gyönyörüen sikerült!

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm!Szívesen látlak az Oldalamon!:)

    VálaszTörlés
  9. Hali! Most kezdek hozzá. De se kardamomom se ánizsom. ugye ezek nélkül is jó lesz???Remélem javulsz!?Puszi

    VálaszTörlés
  10. Szia!
    Nem baj,ha nincs kardamomod és ánizsod-egyébként a Piacon a gyógynövényboltban van őrölt-csináld fahéjjal vagy mézeskalács fűszerkeverékkel.Javulok...
    Biztos sikerülni fog!Ügyi vagy!

    VálaszTörlés