Keresés ebben a blogban

2012. február 13., hétfő

Valentin kosárkák

Nyáron a debreceni nagy piacon beszereztem egy csomag-vagyis 4 darab-nagy méretű kosárkaformát,vagy más néven mini tortaformát.Épp itt volt az ideje,hogy kipróbáljam.Volt még itthon kisebb forma is,így mindkettőt használtam.
Ma jártomban-keltemben mindenhol piros kis vagy nagy szívekbe vagy éppen szív alakú islerekbe botlottam.Így gondoltam,hogy én is kitalálok valamit Valentin napra.

A Valentin napot régebben egy-egy szál vörös rózsa és finom bor mellett ünnepeltem persze az erősebbik nem társaságában:)......ó,hol van már az!( még az egyetem alatt,illetve kicsivel utána is....de nem sokáig) Konkrétan ezt az ünnepet mi nem tartjuk olyan értelemben, ahogyan azt mások ünneplik.Nem csak a szerelem,hanem a szeretet napja is e nap,bár elég szomorúnak tartom,hogy sokaknak csak ilyenkor vagy talán még ilyenkor sem jut eszükbe mit is jelent számukra a Szeretet vagy a Szerelem szó. Szerencsére én nem tartozom közéjük,mert Ez az én mindennapjaimban ott van.
Ne csak e nap szóljon a Szeretetről,legyen minden nap Valentin nap! Csak rajtunk múlik! Ki ért velem egyet?


Valentin kosárkák
( 7 kisebb-nagyobb kosárkához)

Hozzávalók a tésztához:

- 15 dkg finomliszt
- 10 dkg puha vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- esetleg egy csipet vaníliaőrlemény

Hozzávalók a töltelékhez: -mindenből tetszőleges mennyiség

- fagyasztott meggy
- nádcukor
- fahéj
- darált mandula

A kenéshez:

- felvert tojás

A díszítéshez:

- szeletelt mandula
A tészta hozzávalóiból sima tésztát gyúrunk. A formákból nagyobb köröket szaggatunk ki  és azokat a formákba helyezzük. A forma széleihez hozzányomkodjuk a tésztát,hogy cakkos legyen. A maradék tésztából szíveket szaggatunk ki.A kosárkákat egy tepsire helyezzük és előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt elősütjük.Ezután kivesszük ,de  a sütőt ne zárjuk el! A tészta alja kicsit felpúposodik,ezt kiskanállal lapogassuk le.Töltsük meg a töltelékkel: a töltelékhez a tetszőleges mennyiségű anyagokat jól elkeverjük és jó alaposan megtöltjük vele a félig sült kosárkákat. Mindegyikre egy-egy vagy ha úgy tetszik 2-2 szívet teszünk.A szíveket átkenjük felvert tojással és a szívekre szeletelt mandulát pakolunk.Visszatoljuk a sütőbe. Ilyenkor picit csökkenthetünk a hőfokon.Aranybarnára sütjük,majd a formában pihentetjük és kihűtjük.Ezután kiborítjuk a formából-ha nehezen megy,akkor egy hegyes végű hurkapálcával a széleinél rásegíthetünk.

Boldog Valentin Napot Minden Kedves Olvasómnak!


















5 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek a kis kosárkáid és finomak !
    Mikor fiatal voltam akkor még ez a nap nem volt divat. Most mint a szeretet napját tartom számon, egy kis meglepetéssel mindíg készülök, bár ezt ha nincs valentin nap akkor is megteszem!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm!Nagyon finomak,egyet-egyet meg is ettünk vacsorára.Nem éppen vacsorára való,de mivel gyümölcsös szemet hunytunk a kalóriák felett:)
    Holnapra is maradt:)

    VálaszTörlés
  3. Kriszta egyet értek, minden nap szóljon a szeretetről, vagy legalább próbáljuk meg! :)
    A sütik nagyon ötletesek és biztosan finomak! Néha este is belefér egy-két finom falat! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon kis édesek, jót "ötleteltél" ki! :-)
    Nekem is vannak kosárka formáim, inkább kisebbeknek mondhatók, de abból 20 db van! :) Jó lenne pár nagyobb forma is, hogy tudjak pár mini tortácskát is készíteni...

    Boldog Valentin napot Nektek is! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek, és igen csak finom lehet. Nekem is vannak kis kosárkáim, de még nem avattam fel őket.
    Szerintem is nemcsak Valentin napra kell tartogatni a szeretetet, hanem egész évre jó volna.:))

    VálaszTörlés