Keresés ebben a blogban

2012. március 5., hétfő

Almás-fahéjas minikuglófok

Újabb süti a korábban készítettekből.
A kuglóf az egyik legegyszerűbben elkészíthető sütemény.Többnyire kevert tészta az alapja,de találkozni kelt tésztás receptekkel is. A tésztájában nagyon jól mutatnak a friss vagy aszalt gyümölcsök,de akár a kókusz és a csoki is.
A következő kuglóf recept 6 darab minikuglófra vagy egy nagy normál méretű kuglóf formára szól.Gyümölcsként én almát használtam,de tehetünk bele körtét is és természetesen áfonyát,meggyet vagy bármilyen más gyümölcsöt .De így almával a legjobb!Az alma és a fahéj nagyon jó páros.
A recept gyorsan és könnyen elkészíthető.Kezdőknek is ajánlom!


Almás-fahéjas minikuglófok

Hozzávalók 6 minikuglóf formához vagy egy nagy,normál méretű kuglóf formához:

- 6 darab alma
- 33 dkg finomliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 kanál fahéj
- fél teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
- 33 dkg barna cukor
- 22 dkg vaj
- 4 egész tojás

A formához:

- olvasztott vaj
- 2 marék barna cukor

A 6 almát meghámozzuk és kis kockákra vágjuk.Egy tálba helyezzük és nedves konyharuhával befedjük,hogy ne barnuljon meg.
A lisztet,a sütőport, a fahéjat,a szódabikarbónát és  a sót jól összekeverjük.Egy másik tálban a cukrot a puha vajjal krémessé keverjük.Használhatunk elektromos habverőt. Ehhez egyenként hozzákeverjük a tojásokat.A tojásos masszához hozzákeverjük a száraz anyagokat.Simára keverjük ki!Adjuk hozzá az almadarabokat és újból keverjük el.A kuglóf formát vagy a minikuglóf formákat olvasztott vajjal kenjük ki és  a barna cukorral szórjuk meg a formát/formákat mindenhol.A tésztát öntsük egyforma adagokban a mini formákba,vagy az egészet a nagy kuglófsütőbe. Kicsit ütögessük a munkapadhoz a forma alját,hogy mindenhol egyformán legyen tészta.Előmelegített sütőben(a recept szerint 180fok) 40 percig süssük szép aranybarnára.Tűpróbával ellenőrizzük,hogy  a közepe is átsült-e.A formában hagyjuk kihűlni,majd borítsuk tálra és tálaljuk.
Készíthetünk a tetejére mázat cukorból és vízből,de finom házi almalekvárral is isteni finom!Nekem az almák szép világosak maradtak a sütés után is.

Jó étvágyat!






2 megjegyzés: