Tényleg nagyon ízletesre sikerült így elsőre,a mártás pedig csak megkoronázza az egészet.Nem valószínű,hogy sok szarvashúst fogok életemben fogyasztani,de kiderült,hogy a vörös húsok között ezt az egyet én is meg tudom enni.Az egész saját ötlet,mind a ragu és mind pedig a mártás.Érdemes kipróbálni!
Az igazság az,hogy őzhúsunk is van,de az még várat magára a fagyóban,jól érzi ott magát.Kell majd egy kis szünet a szarvas után ,hogy az őzből is készítsek valami finomat.Talán ősszel....
Vörösboros szarvasragu juharszirupos bogyós mártással
Hozzávalók 4-5 főre:
- a raguhoz:
- 1 kg szarvashús felkockázva
- 4 db közepes méretű vöröshagyma felkockázva
- 15 db borókabogyó
- 1 evőkanál pirospaprika és csili vegyesen
- 3-4 db szegfűszeg
- 3-4 db babérlevél
- egy csipet őrölt rozmaring
- 3 szál friss rozmaring
- fél kiskanálnyi kakukkfű
- 1 kiskanálnyi só
- fél kiskanálnyi őrölt fekete bors
- 2x2 dl száraz vörösbor ( jelen esetben Villányi Cabernet Franc 2008)
- 2 púpozott evőkanál étkezési keményítő
- olavaolaj
- a mártáshoz:
- 50 dkg áfonya
- 50 dkg szeder
- 50 dkg málna
- 75 cl juharszirup
- 50cl szederpálinka
- 2 púpozott evőkanál étkezési keményítő
- a tálaláshoz: rizs
A felaprított hagymát olajon megdinszteljük,majd ráöntjük a szarvashúst és 1-2 percig pirítjuk.Közben a felsorolt fűszerekkel megszórjuk.Annyi vízzel öntjük fel,ami éppen ellepi és felforraljuk.Ezután 2 dl borral felöntjük és 3/4 részben lefedve 1,5-2 órán át pároljuk.Az utolsó negyedórában hozzáadjuk az utolsó 2dl bort,amiben csomómentesre kevertük az étkezési keményítőt és 2-3 kanálnyit is keverünk bele a gyümölcsmártásból.Így rotyogtatjuk amíg megpuhul a hús.Néha keverjük meg!
A bogyós mártáshoz a megmosott gyümölcsök mindegyikéből egy -egy nagy marékkal félreteszünk. A többi gyümölcsöt egy edénybe öntjük, rálocsoljuk a pálinkát és a szirupot és feltesszük főni.Amikor forrni kezd,botmixerrel összetörjük és 1 percig hagyjuk forrni.Ezután a maradék egész gyümölcsöt is belekeverjük és rászórjuk az étkezési keményítőt,csomómentesre keverjük.Hagyjuk felforrni,majd elzárjuk alatta a gázt.
Jó étvágyat!
Ez valami isteni lehet. A mártás nagyon különleges, én imádnám, de a férjem szerintem az orrát sem dugná bele.
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, a bogyós gyümölcsök igazán passzolnak a szarvashoz! Még én sem ettem eddig szarvast, nem is készítettem :)
VálaszTörlésNagyon guszta ételt készítettél, én is megkóstolnám. Irtó jól néz ki az a mártás ott mellette.
VálaszTörlésNe legyen rosszkedved. Ez a természet rendje, ha csak nem vagyunk vegák, akkor megesszük a legkülönbözöbb állatokat, bármilyen kedvesek is azok. Még mindig jobb, mintha kannibálok lennénk, s embertársainkat, barátainkat falatoznánk el. Az ősember biztos ezt tette, ha nem sikerült egy mammutot elejteni.
VálaszTörlésKöszönöm Mindenkinek!A mártás egyébként annyira finom,hogy magában,vagy egy kis vajas kekszet belemártogatva is isteni finom!
VálaszTörlés