Keresés ebben a blogban

2012. augusztus 3., péntek

Hummusz

Ma reggel jutott eszembe,hogy a héten még nem is jelentkeztem.Pedig sorban állnak a receptek,általában főételek,de akad azért süti is.Akkor hát nem kertelek és belevágok a közepébe!
Az olimpia minden sporteseményét sok finomsággal együtt követjük végig.Mivel sajnos idén nyaralás sincs,így csak gondolatban utazunk,s megpróbálom más nemzetek finomságait varázsolni az asztalra.Így történt ez tegnap is,amikor Hummuszt készítettem ebédre/vacsorára.Pompásra sikeredett,korpás keksszel tunkoltuk és tonhalat,valamint friss magyar szőlőt ettünk mellé.A legjobb ízkombináció lett!Bizony!Már van idei,magyar szőlő  a piacon!

hummusz egy krémes állagú közel-keleti (arab) étel, melyet csicseriborsóból és tahiniből (tahina) olívaolaj,citromlé és fokhagyma hozzáadásával készítenek. Neve arab eredetű és csicseriborsót jelent. A kész étel teljes neve eredetileg hummusz bi tahína (حُمُّص بطحينة; ḥummuṣ bi ṭaḥīna), azaz csicseriborsó tahinával. A hummuszt gyakran fogyasztják előételként lapos pita kenyérrel mártogatva olívaolajjal citromlével és fűszerekkel (petrezselyemzöld. pirospaprika, római kömény stb.). Különféle feltéteket is fogyasztanak hozzá, például pirított hagymát, fenyőmagot, gombát, paradicsomos, korianderes, paprikás vagy éppen olívás szószokat.
Kedvelt összetevője az utcai falafel árusok szendvicseinek, de gyakori kísérője salátáknak, csirke, hal és zöldségételeknek is. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztják./forrás/





Hummusz

Hozzávalók:

- 400g lecsöpögtetett csicseriborsó konzerv (  a legegyszerűbb konzervből készíteni,mert így nem kell főzni,de ha mégis száraz borsóval dolgozunk,azt 12 órára áztassuk be és másnap főzzük puhára,állítólag egy kis szódabikarbóna segít puhulni)
- 3-4 evőkanál tahini,vagyis szezámpaszta ( pl török boltból)
- 1 citrom leve
- 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 csipet őrölt római kömény ( szerintem ezzel a legfinomabb)
- só ízlés szerint (nem árt kóstolgatni közben!)
- 1 csipet fűszerpaprika
- 2-3 gerezd fokhagyma

A tálaláshoz:
- pár csepp olívaolaj
- fűszerpaprika
- pörköt földimogyoró

A  lecsöpögtetett puha csicseriborsót egy turmixgépbe öntjük,hozzáadjuk a tahinit, a citromlevet, az olajat, a fűszereket és az összenyomott fokhagymát.Az egészet összeturmixoljuk és egy kínálótálba szedjük.Tetejére csepegtetünk még olívaolajat,megszórjuk pirospaprikával és mogyoróval.Azonnal tálaljuk!

Jó étvágyat!













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése