Keresés ebben a blogban

2012. augusztus 8., szerda

Nudli nosztalgia...

Anyai nagymamám régen sokat készített nudlit,amiért akkor rajongtam.Ma már nem, a krumpli-liszt páros miatt,de mégis jobban favorizálom,mint a gancát,talán mert ebben kevesebb a liszt.Mindig mama készítette,ez az ő kiváltsága volt,én csak átszaladtam a szomszédból általában egy szép sárgarépával a számban,amit előtte húztam ki a kertből,és képes voltam órákat eltölteni náluk,ami alatt többek között a nudli készítést is megfigyelhettem az elejétől a végéig.És persze én kaptam az első tányér kóstolót.Nem emlékszem,hogy valaha is lekvárral ettük volna,de ma a nemrég készített sárgabarack dzsememmel kínáltam.Én csak 2 darab nudlikát csúsztattam le csak megnyugtatásképen azért,hogy tényleg eltaláltam -e azt a régi ízt.És igen!!!
Így hát csak a páromnak készült,én még mindig tartózkodom a lisztes,de a krumplis ételektől is.
Olcsó és könnyen elkészíthető,laktató étel,igazi házi,népi,falusi koszt:)


Nudli 

Hozzávalók kb. 4 főre:

- kb. 1 kg krumpli
- 3,5 g olvasztott vaj
- 20 dkg finomliszt
- 1 evőkanál búzadara
- 1 egész tojás
- 1 csipet só
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 4 evőkanál étolaj
( egy nagy csipet fahéj-szerintem ezzel pompás!)
És a tálaláshoz lekvár,de önmagában,lekvár nélkül  is finom!

A krumplit meghámoztam és felkockáztam ,majd puhára főztem.Leszűrtem és összetörtem,pürésítettem.
Egy mélyebb tálban kimértem a lisztet, a búzadarát,a sót és hozzáadtam a langyosra hűlt krumplit,majd az egész tojást és az olvasztott vajat.Az egészet jól összegyúrtam szép,sima tésztává.Meggömbölygettem és megfeleztem.Így kaptam 2 kisebb cipót.Mindegyik cipót 4 egyenlő részre osztottam és mindegyikből 10-15 cm-s rudakat formáztam.A rudakat 1-2 cm vastagon felszeleteltem és mindegyik szeletből a két kezem között nudlikat hengergettem.Ha valamelyik túl hosszú lett,akkor letéptem belőle és újra hengergettem,gyúrtam.Liszttel meghintett deszkára pakoltam a nudlikat és a tetejüket is megszórtam kevés liszttel.A zsemlemorzsát az olajon megpirítottam.Egy mélyebb tálba 3-4 kanállal tettem a morzsából és ezt minden adag után megismételtem.A forrásban lévő enyhén sós vízben kifőztem a nudlikat,egy adagban kb. 14 darabot tettem bele.Miután feljöttem a vízre,1perc múlva szűrőkanállal kiszedtem a pirított morzsára és kicsit megráztam az egészet,hogy a morzsa szépen befedje  a nudlikat.Egy tányérra szedtem és lekvárral tálaltam.Az egészet meghintettem fahéjjal.

Jó étvágyat!










4 megjegyzés:

  1. Ez bármikor jöhet:) Mikor a lánykám kicsi volt, azzal szórakoztattam, hogy, mindig más nevét mondtam az ételnek, ö meg észrevette, hogy ugyanaz a kaja más névvel. Aztán mikor elfogytak a nevek, ö vett elő, hogy na most akkor mondjak csak másat:)Nudli- angyalbögyörő - pity putty - réce puca - picili

    VálaszTörlés
  2. Ez a nem semmi Aleda! Micsoda választék nevekben!:D aranyos:)
    Darált dióval is tervezem majd elkészíteni,s valahol olvastam egyszer almás nudliról,a tésztájában van az alma.De még sütőtökös nudli is jó lehet,nem?Mákos....
    Gondolkodok még változatokon:)

    VálaszTörlés
  3. Gyermekkorom emlékei:-) bizony most is szeretik a gyerekek. Néha készítem én is:-) micsoda jó ötlet almásan!

    VálaszTörlés
  4. Bizony, hogy jó lenne:) dióval és mákkal nagyon szeretem.De az almás is jó ötlet.

    VálaszTörlés