Keresés ebben a blogban

2012. október 23., kedd

Sütőtök tagine

Találtam nemrég egy receptet az egyik kedvenc angol nyelvű gasztro oldalamon és kis átalakítással elkészítettem.Ez a legfinomabb,egyik legjobb,totál vegetáriánus étel.

Sütőtök szezonban,Halloween idején sokat készítek sütőtökös ételt. Sok hasonló étel,sütemény,desszert szerepel már itt a Kategóriákon belül a sütőtök címkére kattintva,mivel nagy kedvenc.Szívesen készítek belőle sütiket is,de a legjobb az,amikor szeletekre vágva forró sütőben megsütöm,utána lehűtöm,s ezután villával nekilátok a közben megédesedett gyümölcsnek/zöldségnek.Nem igazán tudom eldönteni,hogy a sütőtök zöldség vagy gyümölcs kategória inkább,de szerintem ez nem is fontos,a lényeg,hogy isteni finom és tele van vitaminnal C és E vitaminokat, vasat, cinket, magnéziumot, káliumot beta- és alfa karotenoidokat (antioxidánsok, melyek segítségével megelőzhető a sejtek sérülése) és luteint tartalmaz (a szem egészségére) és állítólag a többek között a ráncok ellen is jó. 




Sütőtök tagine

Hozzávalók:

- olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma
- 3 cm friss gyömbér reszelve
- 500g sütőtök felkockázva ( nálam sonkatök)
- 1 teáskanál fahéj, koriander, őrölt római kömény, harissa és kevés só
- 1 evőkanál méz ( pl.akácméz)
- 700g sűrített paradicsom
- 50 g aszalt vörös áfonya
- 400g konzerv vörösbab
- 200g kuszkusz
- 1 citrom leve és héja
- 3 evőkanál pirított mandulaszirom
- 1 mokkáskanál kurkuma
- 1 csokor aprított petrezselyemzöld

Az olajon megpirítjuk a felaprított hagymát, a gyömbért és hozzáadjuk a sütőtököt.1-2 percig pirítjuk,majd fűszerezzük.Meglocsoljuk a mézzel,hozzáadjuk az aszalt áfonyát és  a paradicsom sűrítményt és kb. 3-4 dl vizet.Puhára pároljuk lefedve.A végén belekeverjük a lecsöpögtetett vörösbabot is és még egyet rottyantunk rajta.Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

A körethez a kuszkuszt kimérjük és dupla mennyiségű vizet kezdünk el forralni sóval és kurkumával ízesítve.Amikor forr elzárjuk a gázt és ezzel leforrázzuk a kuszkuszt.Lefedjük és 20 percig hagyjuk állni.Ezután villával lazán fellazítjuk, megszórjuk a citrom reszelt héjával, a citrom levét ráfacsarjuk, majd a közben megpirított mandulát a és a petrezselymet is belekeverjük.

Jó étvágyat!


















4 megjegyzés:

  1. Kriszta, olyan fantasztikus dolgokat töltöttél fel az elmúlt napokban a blogodra, hogy csak ámulok, bámulok és irigykedem. Egytől-egyik minden étel finom lehet, ezek a különleges levesek, a márványsajtos-körtés-zelleres, a húsleves gerslivel (nagyon jó ötlet, sose jutott volna eszembe!), és a mennyei diós palacsinta! Meg persze a többi is. Gratulálok és köszönöm, megszépítetted a napomat.
    Ili

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen!Ez most különösen jól esett!Csemegézz kedvedre!
    Amikor van egy kis időm,akkor jobban ráérek feltölteni bármit.Sajnos annyi rossz dolog történt velünk a múlt héten és már a héten is,hogy aggódom amiatt,hogy nem lesz miből újat alkotnom,s ide feltenni,pedig ezt aztán imádom csinálni!Hosszú.....:((
    De reméljük a legjobbakat!Egyenlőre majd csak régebbi-korábban készített-recepteket fogok feltenni a közeljövőben.Még van pár,amit összegyűjtöttem.

    VálaszTörlés
  3. Most sajnos mindenhol ez a helyzet, legalábbis én ezt látom körülöttem. Ne aggódj, talpraesett lány vagy, megállod a helyed egy más világban is. Nekem szent meggyőződésem, hogy előbb utóbb visszatérünk a "paraszti" világba és úgy gondolom, lelkileg könnyebb, fizikailag nehezebb lesz főleg a nőknek.

    VálaszTörlés
  4. Szép és finom! Hajrá, ne add fel!

    VálaszTörlés