Keresés ebben a blogban

2012. december 2., vasárnap

Adventi gyümölcskenyér

Saját ötletem alapján készítettem ezt a gyümölcskenyeret,amelynek helye van a karácsonyi asztalon.Annyira klassz lett,hogy majdnem közelharcot kellett vívni egy-egy szeletért.Nekem csak egy szelet jutott,de az maga volt a mennyország!A kis Bencének is nagyon ízlett,de a kis dekor cukorcsillagok tetszettek neki a legjobban.Az egy hónapja érlelődő nádcukorral készített diós birsalmasajtom nemcsak hogy jól mutatott benne,de még finomabbá is tette.Minden túlzás nélkül állítom,hogy ez a tökéletes gyümölcskenyér így,ahogy van,fügével,dióval,mandulával,diós birsalmasajttal és kandírozott naranccsal.Nem túl édes,csupa gyümölcs,igazi karácsony csemege.


Adventi gyümölcskenyér

Hozzávalók:

- 12,5 dkg darált mandula 
- 12,5 dkg finomliszt + 3 kanálnyi
- 12 dkg Demerara nádcukor
- 1 csipet só
- 3 dl víz
- 1,5 dl étolaj
- 1 nagy "L"-es méretű tojás
- 1 cs. sütőpor
- 1 csapott kiskanál őrölt fahéj
- 1 marék szeletelt mandula
- 1 marék feldarabolt dióbél
- 2 nagy marék felkockázott diós birsalmasajt ( nádcukorral készített)
- 15 dkg aszalt füge felkockázva
- 8 dkg felkockázott kandírozott narancshéj

A tetejére:

- 2 jó nagy marék dióbél

A díszítéshez:

- saját készítésű cukormáz: porcukorból,pici vízből,1 kupica Amarettóból és 2 kanál kukorica keményítőből
- sárga dekor cukorcsillag

A tésztához a száraz anyagokat egy tálba mérjük. és elkeverjük. A tojást a cukorral elektromos habverővel habosra verjük,majd hozzákeverjük a vizet, az olajat és apránként a lisztes keveréket is. A 3 kanálnyi lisztet egy mélyebb tálba szórjuk és ebbe halmozzuk a mandulát,az 1 marék feldarabolt diót, az aszalt fügét,a felkockázott kandírozott narancshéjat és a felkockázott birsalmasajtot. Megrázogatjuk a tálat úgy,hogy a liszt mindent befedjen. Lazán hozzákeverjük a masszához és egy sütőpapírral kibélelt 30 x 10 cm-s sütőformába öntjük.A tetejét jó vastagon megszórjuk a  2 nagy marék dióval.Előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.
( Tűpróbáig) 
Amikor kihűlt,egy hegyes végű hurkapálcával itt-ott néhány lyukat fúrunk a sütibe.Egy kanál segítségével csíkozva rálocsoljuk a cukormázat,majd megszórjuk a dekor cukorcsillagokkal. Szobahőmérsékleten hagyjuk egy éjszakát vagy akár egy napot is száradni.

Jó étvágyat!





Advent első vasárnapja 













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése