Keresés ebben a blogban

2012. december 22., szombat

Mézes krémes

Tegnap a szokásos Mézes krémest sütöttem. Egy éve már közöltem a receptet,de most újra megadom.Idén annyit változtattam rajta,hogy a tetejét fehércsokival rácsoztam be.Isteni finom lett...



Mézes krémes


Hozzávalók:

- a tésztához:

- 5 dkg margarin
- 1 egész tojás
- 15 dkg cukor
- 3-4 evőkanál tej
- 6 dkg méz (akác)
- 40 dkg liszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna

A krémhez.

- 1 cs- vaníliás pudingpor
- 4 tojássárgája
- 5 dl tej
- 10 dkg cukor
- 30 dkg Rama
- 15 dkg porcukor

Továbbá:

- házi sárgabaracklekvár
- étcsoki bevonó+ 1 kanál étolaj
- Milka 100g-os tejcsoki vagy fehércsoki

A tésztához a margarint, a tojást,a cukrot és  a mézet gőz felett sűrűre főzzük,majd kihűtjük. A lisztet a szódabikarbónával összekeverjük és  langyos mézes mázzal összekeverjük. Összegyúrjuk és 4 részre osztjuk. Tepsi hátán kinyújtjuk és előmelegített sütőben világosbarnára sütjük. Óvatosan késsel alányúlva távolítjuk el a tepsi hátuljáról a mézes tésztát.  A lapokat külön tálcán kihűtjük.  Addig a krémet készítjük el. Ehhez  a pudingporból, a tojások sárgájából, a tejből és cukorból sűrű pudingot főzünk és kavargatva kihűtjük. A puha margarint a porcukorral kihabosítjuk,majd a a kihűlt pudingot apránként hozzáadjuk.Én elektromos habverőt használtam. A süti összeállítása következik: Egy lapot  a krém 1/3-ával megkenünk egyforma vastagon mindenhol.A következő lap hátulját vékonyan baracklekvárral megkenjük és az előző krémes lapra borítjuk.A szárazon maradt mézes lapot megkenjük a maradék krém felével,majd a 3.lapot megfordítjuk és azt is megkenjük lekvárral,s ezt is ráfordítjuk a krémes lapra. A tetejére kenjük a maradék krémet .Az utolsó lapot szintén megfordítjuk és lekvárral megkenjük s ezt is a krémes lapra fordítjuk.A tetejét már nem kenjük meg,s nincs is mivel.Hidegre tesszük egy kicsit,hogy összeérjenek az ízek. Ilyenkor még lehet egyformára vágni a széleket. 
Gőz felett felolvasztjuk az étbevonót az olajjal és ezt a tésztánk tetejére kenjük egyenletesen.Nem baj ha lecsöpög egy-két helyen.Hideg helyre tesszük szilárdulni.Addig megolvasztjuk a tejcsokit és azzal vékony rácsokat rajzolunk a mézes-krémes tetejére. Hideg száraz helyen-pl. kamra hagyjuk szilárdulni,majd ezután olajba mártott és lecsöpögtetett éles késsel tetszőleges szeleteket vágunk belőle. Hűvös száraz helyen tároljuk.

Jó étvágyat!






3 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatósak a mézes krémeseid, és el tudom képzelni, milyen finomak!

    VálaszTörlés
  2. Köszi szépen!Peti és a sógorom odáig van értük!!!!De én sem vetem meg!:)Az egyik legjobb süti a világon!

    VálaszTörlés