Keresés ebben a blogban

2012. december 21., péntek

Reform karácsonyi gyümölcskenyér

A hét elején elkészítettem a saját reform gyümölcskenyeremet úgy,ahogyan megálmodtam...Vagyis 90%-ban aszalt gyümölcsökből,dióból és mandulából.Lisztmentesen,bár a darált mézeskalács tartalmaz lisztet,de a reszelékből csak 2 kanálnyit tettem bele.Mindenképpen egy egészségesebb desszert,mint egy nehéz bejgli vagy valami krémes torta.Kell egy ilyen is az ünnepre!
A kamrába összegyűjtött aszalt gyümölcsöknek kb.95%-át beletettem,s olyan sok lett,hogy egy formába nem is fért bele. Egy másik,kerek formában is sütöttem,ezt elajándékozom.


Reform karácsonyi gyümölcskenyér 

Hozzávalók:

- 50g blansírozott mandula
- 400g dióbél
- 400g aszalt füge
- 400g diós nádcukros házi birsalmasajt
- 1-1,3kg aszalvány vegyesen: aszalt szilva, aszalt sárgabarack, aszalt meggy, aszalt fekete cseresznye, aszalt vörösáfonya, mazsola, aszalt kiwi, kandírozott koktélcseresznye, királydatolya, 100g kandírozott narancs, 100g kandírozottt citrom
- 75 cl brandy
- 250g darált mandula
- 1 kanál őrölt fahéj
- 1 kanál őrölt szegfűszeg
- csipet só
- 2 kanál darált mézeskalács
- 4 ek. selyemfűméz
- 6 db nagyobb méretű felvert tojás

A díszítéshez: 

- szőlőcukor
- kandírozott koktélcseresznye
- kandírozott gyömbér


A nagyobb méretű aszalványokat, valamint a birsalmasajtot felaprítjuk és egy nagy méretű, mély tálban az összes hozzávalóval jól elkeverjük.Sütőpapírral bélelt téglalap alakú gyümölcskenyérformába kanalazzuk,a tetejét elegyengetjük és előmelegített sütőben 50 percig sütjük.A formában hagyjuk teljesen kihűlni. Később eltávolítjuk róla a sütőpapírt és az egészet jól becsavarjuk alufóliába.4 hétig is eláll.
Tálaláskor a tetejét megszórjuk őrölt szőlőcukorral és kirakjuk a koktélcseresznyével,valamint a kandírozott gyömbérrel.

Jó étvágyat!


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése