Keresés ebben a blogban

2012. december 31., hétfő

Reform zserbó

Ezzel a pompás zserbóval búcsúztatom az évet és Kívánok Minden Kedves Olvasómnak Nagyon Boldog,Békés és Sikerekben Gazdag Új Évet!

A szokásos családi zserbó receptet írtam át reform módra.Egészségesebb és valamennyivel kalóriaszegényebb változata az eredetinek.Anya karácsonyra durumliszttel készítette,én viszont tovább mentem,s más hozzávalókba is belenyúltam,megreformáltam...határozottan jól tett neki!:) Isteni finom,s tényleg csak jókat és szépeket mondhatok róla.
Teljes kiőrlésű rozsliszt, zabpehelyliszt, nádcukor,kókuszzsír, saját készítésű sárgabaracklekvár, bio dió,amit persze én magam daráltam hagyományos diódarálón...De nem is szaporítom tovább a szót,lássuk a Zserbót!:)


Reform zserbó

Hozzávalók: kb. 28 szelethez

- 50g friss élesztő
- 3 dl langyos tej
- 40 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 10 dkg zabpehelyliszt és plusz amennyit még felvesz a tészta
- 20 dkg puha kókuszzsír
- 5 kanál Demerara nádcukor
- csipet só
- 1 egész tojás
- 2 tojássárgája

A töltelékhez:

- 30 dkg frissen darált dió
- kb. 20 dkg Demerara náduckor
- kb. 1 üveg házi sárgabaracklekvár

A tetejére:

- 20 dkg étcsoki vagy tortabevonó
- 2 kanél étolaj

Az élesztőt 2 kanál liszttel cukrozott langyos tejben felfuttatjuk,majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk.A tésztát 3 részre vágjuk.Lisztezett deszkán az egyik tésztát tepsi nagyságúra kinyújtjuk és zsírozott( nálam kókuszzsír) és enyhén lisztezett( nálam zabpehelyliszt) tepsibe simítjuk.Vastagon megkenjük sárgabaracklekvárral.A diót a cukorral összekeverjük és a felét az első,lekváros lapra szórjuk egyenletesen.Befedjük a következő kinyújtott lappal,majd újra azt is jó alaposan megkenjük a lekvárral és rászórjuk a maradék cukros diót.Az utolsó lapot is ráfektetjük,s megszurkáljuk. Langyos helyen hagyjuk kelni 1 órán át.( korábban,az eredeti családi recept 3 óra kelesztést írt elő,de az egy óra is éppen elég volt .Kikapcsolt enyhén meleg sütőbe tettem kelni). Miután szépen megkelt,előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.Hagyjuk teljesen kihűlni és utána vonjuk be a gőz felett olajjal együtt felolvasztott csokival.Hűvös helyen hagyjuk megszilárdulni a csokit a tetején,majd óvatosan,forró vízbe mártott késsel szeleteljük.A széleket először vágjuk le!( felhasználhatjuk újabb desszerthez...)

Jó étvágyat!








3 megjegyzés:

  1. Kedves Kriszta! A zserbód nagyon reform, majd kipróbáljuk. Szép a máz a tetején,és egy szeletkét el is fogadnék!:))
    Békés Boldog Új Évet!!!

    VálaszTörlés
  2. Köszi szépen!!! Boldog Új Évet Neked is!

    VálaszTörlés