Keresés ebben a blogban

2013. május 12., vasárnap

Házi zsemle

A páromnak készítettem ezeket a zsemléket.Ő is sok paleo és "mindenmentes"ételt eszik már,de néha még hasonló házi finomságokra csábul el.Én pedig elkészítem neki :)
Én az ízében már nem,annál inkább a formájában,valamint az illatában gyönyörködhettem.A zsemle formázási technika nem nehéz,láttam már több helyen,és elsőre sikerült. :)


Házi zsemle

Hozzávalók:

- 50 dkg kalácsliszt vagy finomliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 egész tojás
- 5 dkg vaj
- 2 dl tej
- 1 kiskanál só
- 1 mokkáskanál cukor

A tetejére: 

- 2 nagy tojássárgája
- szezámmag

A cukros langyos tejben az élesztőt 1 kanál liszttel együtt felfuttatjuk,majd az összes hozzávalóval összekeverjük és hólyagosra dolgozzuk össze. Hagyjuk kelni letakarva 30-40 percre meleg helyen 
.Amikor kész,8 egyforma darabba osztjuk és a két tenyerünk segítségével gömbbé formáljuk a golyókat.Sütőpapíros tepsibe tesszük egymástól kicsit távol,átkenjük a tojással és 30percig letakarva kelni hagyjuk.Újra átkenjük tojással és megszórjuk szezámmaggal.Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 15-20 perc alatt.
Tömörebb és laktatóbb mint az átlag bolti zsemlék.

Jó étvágyat!











4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép mosolygós zsemléid lettek! Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, lehet kipróbálom! Hagyományos sütőben is szépre sül,vagy csak légkeverésesben?:)

    VálaszTörlés
  3. Nekem is hagyományos sütőm van!

    VálaszTörlés