Keresés ebben a blogban

2013. augusztus 13., kedd

Gasztrokalandok a Balatonnál

8 nap a Balatonnál...
Ha jól számolom,akkor én gyerekkorom óta most voltam hatodik alkalommal a "Magyar Tengernél". A "Nagy Magyar Halászlé" -t nem lehet megunni,mindig új arcát mutatja,imádom!
Most a következő helyeket látogattuk meg: Fonyód,Fonyód-Bélatelep ( itt volt a szállásunk ), Balatonlelle,Szántód,Siófok,Tihany,Balatonfüred, Badacsony,Badacsonytördemic, Badacsonylábdihegy, Szent György -hegy és Szigliget.
Rengeteg fotót készítettünk,amelyekből egy szép kis válogatást állítottam össze a facebook-os oldalamra.
Itt most csak egy kis gasztronómiai beszámolót közölnék.


Ha úgy hozza a szerencse,hogy pár napot az otthonunktól távol tölthetünk,mi minden alkalommal apartmant választunk szállásnak.Nem csak azért mert olcsóbb,mint a hotel,de praktikusabb is számunkra.Mi döntjük el,hogy mikor és mit reggelizünk és vacsorázunk,s akad hely a rengeteg gyümölcsnek is,amit mi általában fogyasztunk.Mindig csakis olyan apartmant választunk,ahol csak mi ketten vagyunk,mert nekünk így az igazi a kikapcsolódás.Így történt ez most is.Bevásároltunk zöldségből, gyümölcsből,kolbászból és a fonyódi vízből.Szokásomhoz híven ( évek óta így megy )minden nap gyümölcsöt reggeliztem,ami sárgabarackból állt.De mindig volt szilva,nektarin,őszibarack,szeder,szőlő és még áfonya is a hűtőben.Görögdinnyét egyszer ettünk csak ( második alkalommal idén),de rögtön utána meg is bántuk,rosszul reagáltunk rá,így úgy nézem,hogy eggyel nő azon élelmiszerek száma,amiket már nem tolerál a szervezetünk.De sebaj,nagy sárgabarack fun vagyok,így addig jártam utána,amíg a Balcsinál is beszereztem egy-két kilóval.Konkrétan Badacsonyban és a fonyódi piacon sikerült szert tennem rá.
Én még néha napján fogyasztok rizst,így puffasztott formában is,ezért azt ettem kolbász mellé.Utolsó nap pedig megengedtem magamnak egy kis kecskesajtot.Tudom egyik sem paleo,de ezektől eltekintve én paleosan étkezem pár hónapja.
Bevallom,hogy nem főztünk,s mivel állandóan úton voltunk,nem is lett volna rá idő.Mi nem a strandon fekvő,lángoson és hamburgeren élő nyaralók vagyunk,hanem szeretünk sportosan kikapcsolódni,így rengeteget úsztunk,hegyet másztunk,sétáltunk,napi több mint 20-30km -t is.És természetesen amennyit csak lehetett hajóztunk.A repülőgépen és a léghajón kívül minden közlekedési eszközt kipróbáltunk.A helyi balatoni ízeket pedig kötelező volt megkóstolni.






Ha éhesek voltunk,mindig volt nálunk valamilyen gyümölcs és keksz ,de ez utóbbi kizárólag csak Petinek.Én bőven beérem csak gyümölccsel és vízzel.Általában ez volt a 2.reggeli,vagyis a tízórai. Ebédre szinte mindig halászlét ettünk,leginkább magában,vagyis második fogás nélkül.Én persze a kenyeret mellőzve.Bár mindig is nélküle ettem,ez az az étel,amit bármikor meg tudok enni, csak úgy magában,nagy tányérral,"mindenmentesen".
Az első éttermi kalandunk Badacsonyban volt: Fonyódról áthajóztunk a borfesztivál utolsó napjára,s dzsippel felvitettük magunkat a hegyre, a Kisfaludy- házba . Már hetekkel korábban kinéztem a helyet,fantasztikus panoráma,nemzetközi ételek,jóféle borok.A panoráma csillagos ötöst kapott,a bor ( olaszrizling ) isteni,a fogások : Fogasfilé mandulás brokkolival - nálam megbukott.Maga a hal- mert ha már a Balatonnál vagyunk együnk annyi halat,amennyi csak belénk fér,úgyis keveset eszünk - isteni finom,ha nem tocsog a vajban.Márpedig ez tocsogott.Az adag annyira kevés volt,hogy miután kihozták, halkan odasúgtam a páromnak,hogy én már most látom,hogy éhes maradok,de valójában mindketten azok maradtunk.Az árak el vannak szállva.Így nem is mertünk második fogást kérni,inkább lesétáltunk a kikötőhöz.Közben megcsodáltuk a badacsonyi szőlőket és a borospincéket.

vajban tocsogó fogasfilém

A fogasfilé és a badacsonyi túra után már nagyon vágytunk egy jóféle balatoni halászlére.A badacsonyi borozósoron a Lacikonyha kínálata megfelelt nekünk.Sőt,mi több, megállapítottuk,hogy eddigi tapasztalataink szerint itt készítik a legfinomabb balatoni halászlét.A biztonság kedvéért én megkérdeztem hogyan készítik,nem akartam kellemetlenséget.De szerencsémre "mindenmentesen" ,ahogyan kell,bár sajnos találkoztam már más megoldással is korábban.Az adag egyszerűen tökéletes,többször is ettünk itt,az ára megfelelő: 1090 Ft.Itt volt  a legolcsóbb egy ekkora adag.Belsőségekkel: halikra,haltej,stb is isteni finom.Harcsából készültet ettünk,nagy kedvencem lett.



sajnos a panírozás miatt ezeket a halakat nem kóstolhattam meg 

Utazás előtt felmértem a terepet a Balatonnál.Rákerestem a programokra,gasztronómiai fesztiválokra és azokra a látnivalókra,amelyeket még nem volt szerencsénk megtekinteni,vagy már régen láttam.Borfesztivál minden településen van nyáron,mondhatni,hogy a csapból is a bor folyt.Balatonfüreden még mindig tart a fesztivál egészen augusztus 25.-ig. A Tagore sétányon rengeteg Balaton környéki,ha jól emlékszem főleg csopaki és badacsonyi pincék borait lehet megkóstolni.Mellé több helyen kínálnak pogácsákat ( tepertős,káposztás,sajtos) és perecet.Kézműves kirakodó vásár dobja fel ezt az amúgy is mámoros balatoni hangulatot.Itt fröccsöt ittunk a Hotváth Borház vendégeiként. A Balaton Étteremben pedig meglepő módon halászlét uzsonnáztunk ( du.3kor,mivel délben ebédeltünk még Tihanyban az apátság parkjában a korábban vásárolt kolbászból és paradicsomból ).Csészényi adagot szolgáltak fel 990 Ft-ért,ami szerintem rablás,főleg ha azt nézzük,hogy Badacsonyban egy nagy tál sűrű,csupa hal halászlé került 1090 Ft-ba.
Jól csúszott utána a Kossuth Lajos forrásvíz.



Tihanyba komppal érkeztünk Szántódról. Megnéztük az apátságot,a kis szűk romantikus utcákat ( = vásári forgatag) bejártuk,a Levenduláriumokat megcsodáltuk és voltunk a Marcipán Múzeumban is,ahol elcsábultam.Bár ne tettem volna!Csak későn vettem észre,hogy baj van!Marcipános édességek,bonbonok voltak a pultban,s néhányukra oda volt írva,hogy xillittel,vagyis nyírfacukorral készült.Csak ezt vettem észre és nem foglalkoztam azzal,hogy alaposabban utána járok a többinek.Hármat kiválasztottam,hogy ebéd után jó lesz egy-egy harapást falatozni,majd megfelezzük.Hát az az egy harapás lett a végzetem.Nem vettem észre,hogy linzer alapra volt helyezve a desszert,márpedig abban liszt,vagyis glutén van,sőt szerintem laktózt is tartalmazott.Fél órán belül rettenetesen rosszul lettem attól az egy harapástól.Azt hiszem nem kell ennél több bizonyíték arra,hogy jó,amit csinálok,hogy laktóz-, glutén-és cukormentesen étkezem.Ennyi!Túléltem,de hasonlót ha lehet nem szeretnék újból átélni.Mielőtt bárkinek feltűnne,fagyit sem ettem,csak Peti,ő is egyet( ha már a Nosztalgia Fagyizó- Fonyód Bélatelep- pont szemben volt a szállásunkkal).Egyikünk sem fagyi mániás,én nem is szeretem igazából,és ha ennék is,akkor is csak paleosat.

kóstoltam és vettem is levendulamézet,de selyemfűmézet is


Tihany-Marcipánmúzeum 

Egyik este Fonyódon különlegességekre bukkantunk a kikötő melletti Vigadó téren.Szarvaskolbászt,valamint szarvasszalámit lehetett kóstolni és vásárolni.Nem lehetett kihagyni nekünk hegyvidéki embereknek. :) Isteni finom volt,a szalámiból vettünk egy kis kóstolót. Sokkal finomabb,mint a mangalicakolbász.Pikánsabb,teltebb,vadabb. :)


A híres tökös-mákos rétest csak Peti kóstolhatta meg,extra meggy darabokkal Badacsonyban.Három éve majdnem degeszre ettük magunkat tökös-mákosból Keszthelyen a borfesztiválon.Furcsának találtam,hogy akárhol kerestük ezt a fajta rétest,még a fonyódi piacon sem találtuk,hanem teljesen véletlenül Badacsonyban akadtunk rá.De a receptjét sikerült megszereznem!


Fonyódon a Makkos Vendéglőt ajánlanám,ahol két alkalommal sikerült vacsoráznunk és egyszer ebédelni is.A halászlé kiváló,de a lecsós csirkemell és a grillezett csirkéjük is zöldségekkel,rizzsel.Az adagok kielégítőek,a pincér kedves,valamint gyors és a fröccs Badacsony után itt a legolcsóbb.Utolsó vacsoránkon az előírt szabályokat áthágva-fogalmam sincs miért-nekem 3 szelet csirkemellet hoztak ki,a menüben feltüntetett kettő( azaz 200g ) helyett.Megtisztelő volt,de mivel jól behalászleveztem előtte,már nem bírtam el mind a három szelettel. Peti egy alkalommal sörbundás,vagyis Orly módra készített fogasfilét is evett.



Fogasfilé Orly módra


Jártunk a balatonlellei bor-és gasztronómiai fesztiválon is,ahol többek között Panyolai elixír pálinkában áztatott aszalt szilvás marcipános bonbonokat,desszerteket lehetett megkóstolni.Itt egy kicsit kóstoltunk is,glutén-és laktózmenteset persze.Ebédelni a Kert Vendéglőben sikerült,ahol Peti Bakonyi módra készített fogast kért,nekem pedig külön kérésemre glutén-és laktózmentes fogastálat készítettek.Minden étteremben szóltam,hogy én ezt és ezt nem ehetem,s megkérdeztem,hogy el tudják-e készíteni másképpen.Egy helyen mondták,hogy nem,de mindenhol nagyon készségesek voltak,sőt ha a szakácsnak valami eszébe jutott mindig üzent a pincérrel nekem.Így volt ez Lellén is,ahol azt üzente,hogy az általam kiválasztott ételben lehet gluténszármazék és így kitalálta,hogy én csak sóval,olajon gyorsan kisütött fogast kapok zöldségekkel és rizzsel.Mindent a vendégért!Boldog voltam.


bakonyi módra készített fogasfilé 

mindenmentes fogasfilé 

A fonyódi piacra már gondolatban hetekkel korábban készültem.Csakis jókat hallottam róla.A hetente két alkalommal ( szerda és szombat ) megrendezésre kerülő Balaton legnagyobb piaca úgy vonzza a látogatókat,mint a mágnes.Hihetetlen embertömeg tud összegyűlni.Itt minden kapható,ami szemnek és szájnak ingere.Rengeteg zöldség és gyümölcs,többféle méz,olajok,lekvárok,pestok,házilag készített kézműves termékek, régiségek,ruhák,cipők,sonkák,szalonna,kolbász,levendula-és más szörpök,szobanövények,palánták,sajtok,kisállatok,konyhai felszerelés,stb.Gesztenyemézet,medvehagyma pestot és fügelekvárt vettem,valamint friss fügét is.A fügelekvár elkészítésénél egy kiló lekvárba mindössze 3 dkg cukrot használtak,így minden lelkiismeret furdalás nélkül fogok majd falatozni belőle.









Viszlát Balaton!Imádunk!


további fotók a facebook-on 


























2 megjegyzés:

  1. És hol maradt a híres "Balatoni Heck" degusztálása? :))

    Ajánlom figyelmedbe a hajdinalisztet és a ciroklisztet. Ilyen túrákra érdemes magaddal vinni és azokban az éttermekben, ahol hajlandóak máshogyan is készíteni, adhatsz, segítségképpen :)

    VálaszTörlés
  2. Ó, a hekk?! Inkább hagyjuk!Nem a mi világunk! :) Én vigyem a "lisztet" ? Nem vágnak ki vele együtt?! :)

    VálaszTörlés