Aranygaluska vaníliasodóval
Hozzávalók :
- 30 dkg liszt (nálam kalácsliszt)
- 3 dkg friss élesztő
- 10 dkg cukor
- 2,5 dl tej
- 2 tojássárgája
- 1 citrom héja
- 1 kupica rum
- 5 dkg olvasztott vaj
A szóráshoz:
- 20 dkg dió darálva
- 10 dkg cukor
- vaj
A sodóhoz:
- 2 tojássárgája
- 4 dkg cukor
- 1 evőkanál liszt
- késhegynyi őrölt vanília
- 2,5 dl tej
- 200ml tejszín
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben és a többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztát dagasztunk.Egy órán át lefedve,langyos helyen kelesztjük.Amikor megkelt a tészta,ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és egy pogácsaszaggatóval kis köröket szaggatunk kis belőle.Egy kerek jénai formát vagy kerámia tűzálló tálat vastagon kikenünk vajjal és kevés darált dióval megszórjuk.A kis tésztákat gömb formára alakítjuk és olvasztott vajba mártogatjuk,majd megforgatjuk a cukros dióban és egymás mellé pakoljuk a sütőtálban.Előmelegített sütőben kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük.
A sodóhoz az összes hozzávalót simára keverjük és tűzön felforraljuk, állandó keverés mellett besűrítjük.A langyosra hűlt galuskákat megöntözzük a sodóval,majd az egészet megszórjuk dióbéllel és narancshéjjal.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése