Keresés ebben a blogban

2014. szeptember 7., vasárnap

Fügés rókagombaragu birspürével és fogasfilével ( Paleo )

Nagyon finom ebédet készítettem ma. Az idei nagy befutó a rókagomba, és mivel az időjárás hónapok óta kedvez neki, minden héten fogyasztunk valamilyen gombát. A rókagomba nagy kedvenc lett és a tegnap vásárolt maradék fügével pompás raguvá állt össze.
A szintén tegnap kapott két nagy láda birsalmát is feldolgoztam ma, készült belőle sok birsalmasajt, nyírfacukorral és mézzel; valamint feldarabolva a fagyasztóba is került pár csomaggal gondolva arra, hogy finom krémleves vagy püré lesz majd belőle... De egy adagból finom, fűszeres birspürét is készítettem az ebédhez. Lássuk a receptet!



Fügés rókagombaragu birspürével és fogasfilével ( Paleo )

Hozzávalók: kb. 4 főre

- a halhoz:

- 1 kg fogasfilé
- Himalája só
- olívaolaj
- citromos- bors ( tört )

- a birspüréhez:

- kb. 10 birsalma húsa 
- Himalája só
- bors
- 3-4 db babérlevél
- kakukkfű ( morzsolt ) ízlés szerint

- a raguhoz:

- fél kg rókagomba
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kanál kacsazsír
- 15 db kívül zöld friss, érett füge
- fél csokor petrezselyemzöld
- Himalája só
- szegfűbors ízlés szerint
- őrölt borókabogyó

A halat fűszerezzük és olajjal kikent tűzálló tálban fél óra alatt készre sütjük a sütőben. ( alufóliával lefedve ) A püréhez a fűszerekkel együtt a birsalma kockákat jó puhára főzzük. Ezután leszűrjük és eltávolítjuk a babérleveleket. A főtt, fűszeres birshúst botmixerrel pürésítjük. Maradhatnak benne kisebb darabok.
A raguhoz először is nagyon alaposan megtisztítjuk a gombát. A fügéket félbevágjuk és félretesszük. A zsíron az apróra vágott hagymát és a lereszelt fokhagymát megdinszteljük, majd a gombát is hozzáadjuk. Fűszerezzük és hagyjuk 3-4 percig rotyogni. Ezután hozzáadjuk a fügét és együtt karamellizáljuk a gombával. Addig sütjük,amíg a gomba megpuhul. Felaprított petrezselyemmel kínáljuk a püré és a hal mellé.

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése