Keresés ebben a blogban

2010. augusztus 24., kedd

Koszorú torta

Ezt a koszorútortát 2006-ban készítettem karácsonyra,hatalmas sikere volt.Az eredeti recept az egyik régi Nők Lapjából származik,és ezt átvariáltam,íme ez lett  a végtermék: Isteni ízek és csodás látvány.
Büszke voltam magamra,mert nem túlzás,de nagyon kapós lett.Hiába krémes,mégsem tömény, hanem könnyű desszert.Egy pohár pezsgő vagy egy csésze kávé mellé ideális.
Azt is szoktam mondani,hogy "még most is a számban érzem az ízét":-),annyira finom!

Hozzávalók: a tésztához:diónyi + 20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1cs. vaníliás cukor,4 tojás, csipet só, 2 evőkanál rum, 1 citrom, 25 dkg liszt+ a formához, 15 dkg étkezési keményítő,1 cs. sütőpor, málnalekvár
A krémhez: 1+4 dl tej, 1cs. vaníliás pudingpor, 4 tojássárgája, 1 vaníliarúd, 15 dkg cukor,25 dkg Rama.
A díszítéshez: kandírozott citrom és reszelt csoki.

Egy koszorú alakú sütőformát kikenünk diónyi margarinnal és liszttel megszórjuk. A sütőt előmelegítjük. A tésztához 20 dkg margarint habosra keverünk a cukorral és a vaníliás cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a csipet sót, a rumot,végül a citrom levét és reszelt héját.A lisztet összekeverjük az étkezési keményítővel és a sütőporral,a masszához adjuk, formába simítjuk és egy órán át sütjük tűpróbáig. Miután megsült, még 10 percig a formában hagyjuk,majd rácsra borítjuk és pihentetjük kb.2-3 órát.
A krémhez 1dl hideg tejben simára keverjük a pudingport és  a tojássárgákat. A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk a belsejét és a cukorral együtt a maradék 4 dl tejhez adjuk,felforraljuk.A pudingos tojáshoz szűrjük és kavarjuk, gőz fölött besűrítjük,majd kihűtjük. A margarint habosra keverjük és kanalanként hozzádolgozzuk a vaníliakrémet.
A tésztakoszorút hosszú pengéjű késsel 3 egyforma vastagságú gyűrűre vágjuk,minden lapot vastagon megkenünk málnalekvárral.A krémmel megkenjük az alsó 2 lapot,majd a végén a maradék krémmel bevonjuk a koszorút és csillagnyomóval díszítjük.Kandírozott citrommal,vagy naranccsal kirakjuk a tetejét és reszelt csokival megszórjuk.
4-5 órára betesszük a hűtőbe és fogyasztásig hidegen tartjuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése