Keresés ebben a blogban

2010. szeptember 18., szombat

Kígyórétes őszi gyümölcsökkel

Az ötlet a Vidék íze friss számából való.Az eredeti receptet kicsit megvariáltam,pl. teljes kiőrlésű lisztet használtam.4 rúd lett a tésztából,körtés,almás,körtés-mangós, és körtés-mazsolás.Isteni lett!
Egy darab mangót használtam hozzá,leárazva vettem,különleges ízkombináció lett a körtével együtt.Mindegyik finom lett,nekem nagy kedvencem az almás volt.
Nem kell a tésztát keleszteni,így viszonylag hamar elkészül.

Íme a fotók:

Hozzávalók a tésztához:(kicsit megvariáltam az eredeti receptet) 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 evőkanál cukor, 25 dkg Rama, 1 egész tojás, 1 tojássárgája, csipet só, 4 evőkanál búzadara és 50 dkg teljes kiőrlésű liszt.
Kenéshez: 4 tojássárgája.
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatom. A Ramát habosra keverem,majd hozzáadom a cukrot, a tojásokat, a sót , a lisztet és az élesztőt.
Jól összegyúrom és 4 cipóra osztom.Lisztezett deszkán kb. 50x 25 cm téglalapra nyújtom,majd minden lap oldalait 8 cm hosszan bevagdosom.
A sima közepét megszórom 1 evőkanál búzadarával és erre halmozom a tölteléket.(lásd lentebb!.A bevagdalt széleket keresztben ráhajtogatom,hogy mindenhol fedjék a tölteléket és egymást,majd sütőpapíros tepsibe teszem( 2 rúd fér egybe) és tojássárgájával megkenem, előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöm. Porcukorral vagy szőlőcukorral meghintve tálalom melegen vagy hidegen!

Almás töltelékem: 3-4 darab közepes méretű alma meghámozva, apró kockákra vágva,3 evőkanál cukor és ízlés szerint fahéj=összekeverve.
Körtés töltelékem: ugyanaz ,mint az almás,csak körtével.
Körtés-mangós töltelékem: ugyanaz ,mint az almás,csak 1 mangó és 3körte apróra vágva.
Körtés-mazsolás töltelékem: ugyanaz mint a többi ,csak 3körte mellé 1 marék mazsola.

Túrós variáció: 30 dkg túró, 1 evőkanál tejföl, 1 tojás, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál búzadara, 1 citrom reszelt héja, 1 cs. vaníliás cukor és 5 dkg mazsola=összekeverve.
Diós-mákos variáció: 1 5dkg dió vagy mák, 10 dkg cukor,3 evőkanál tej=összefőzve, reszelt citromhéjjal ízesítve.
Alma töltelék másképp: reszelt alma,cukor,fahéj keveréke.

Megjegyzés: szilvás és sütőtökös tölteléken is gondolkozom:-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése