Hétfőn hajnalban kaptam egy óriási doboz sütőtököt,abból a szintén óriási fajtából.Ma hozzáláttam feldolgozni egy részét!Délután lekvárt készítettem belőle,és egy pite is készül-éppen most sül:-),végezetül pedig vacsorára sült tököt ettünk.És van még bőven,úgyhogy ez a hét a sütőtök jegyében fog telni.
Találtam valahol egy sütőtöklekvár receptet,kicsit eltérve a receptben írtaktól megalkottam a saját lekváromat!Azóta már száraz dunsztban vannak .Az íze remek lett!Ha minden klappol,ez is gasztroajándék lesz karácsonyra.És mézesek töltésére is jó lesz!
Igazi téli csemege!
Illatos Sütőtöklekvár
Hozzávalók: 2 kg sütőtök, 1 citrom leve, 1,5 kg cukor, ízlés szerint őrölt fahéj,gyömbér és szegfűszeg.
A tököt meghámoztam, megpucoltam és apró darabokra vágtam.Egy tésztaszűrős lábasan feltettem főni,hozzáadtam a citromlevet és annyi vizet,amiben puhára főztem.Amikor megpuhult, összeturmixoltam és beleöntöttem egy fazékba, hozzáadtam a cukort és a fűszereket és addig főztem nagy lángon, amíg krémes ,jó sűrű lett.Ezután megtisztított üvegekbe tettem,apránként adagoltam.A lekvárok tetejére késhegynyi szalicilt tettem és lezártam.Száraz dunsztba tettem, ebben olyan 2 napig lesz.
Gyorsan kész van,nem bonyolult!
Jó étvágyat!
Na, most újat mondtál. Ezt eddig én nem ismertem!!!
VálaszTörlésPróbáld ki,nagyon jó4Ma egy narancsos változatot is kipróbáltam,holnap felteszem!Nekem pedig az Apple Butter recepted tetszik!:-)
VálaszTörlés